Η Παιδική Συναυλία ….

Written by

Ένα από τα γνωστότερα έργα του Ιακωβίδη (1853-1932), έχει ιμπρεσιονιστικά στοιχεία και ανήκει στην ηθογραφική θεματογραφία. Κέρδισε το χρυσό βραβείο στην Διεθνή Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.

Μία ομάδα παιδιών, παίζει διάφορα μουσικά όργανα για να διασκεδάσει το μωρό που κρατάει η μητέρα του πάνω στον καναπέ. Εκτός από την τρομπέτα και το τύμπανο το τρίτο αγόρι χρησιμοποιεί ένα ποτιστήρι ως πνευστό. Τα παιδιά είναι απλά ντυμένα, ξυπόλητα και φαίνονται γεμάτα υγεία. Το σπίτι με τους φαρδιούς πέτρινους τοίχους, τους χτιστούς πάγκους, τα λουλούδια στα παράθυρα, το εικονοστάσι στην γωνία και την λάμπα πετρελαίου που κρέμεται από το ταβάνι, φαίνεται να λούζεται από ανοιξιάτικο πρωινό φως. Τα χρώματα του Ιακωβίδη είναι γήινα, ώχρες και καφετιά με συμπληρωματικά χρώματα (κόκκινα και πράσινα) να δίνουν την ιμπρεσιονιστική χροιά. Το έντονο κόκκινο φορεματάκι του μωρού δίνει και το κέντρο βάρους του πίνακα.

Ο πίνακας είναι ένα πιο φωτεινό αντίγραφο ενός παλαιότερου, του 1894-6, με παρόμοιο θέμα και πιο σκοτεινά χρώματα. Ο ζωγράφος τον έκανε εκ νέου ειδικά για να τον στείλει στην Διεθνή έκθεση του Παρισιού.

Γιώργος Ιακωβίδης (1853-1932)

Γιώργος Ιακωβίδης (1853-1932)

Κανένα στοιχείο δεν μπορεί να διευκρινίσει αν το σπίτι είναι κάπου στην Ελλάδα ή στην Γερμανία όπου και σπούδασε στο Μόναχο από το 1877 έως το 1883 ζωγραφική και γλυπτική. Τελειόφοιτος του Πολυτεχνείου της Αθήνας ο Ιακωβίδης αφού επέστρεψε στην Αθήνα διορίστηκε έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης το 1900 και το 1904 άρχισε να διδάσκει στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, την οποία και αργότερα διηύθυνε. Αν και γνώριζε τις ιμπρεσιονιστικές τάσεις της εποχής ποτέ δεν ξέφυγε από τον κλασσικό ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου.
Ο Ιακωβίδης αν και είναι πιο γνωστός ως ζωγράφος της παιδικής ηλικίας, φιλοτέχνησε νεκρές φύσεις και συνθέσεις με λουλούδια σύμφωνα με τις αρχές του νατουραλισμού. Επίσης αρκετές προτομές και ανάγλυφα καθώς και πορτραίτα.

Ο πίνακας σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.