Η περιέργεια σκότωσε τον Ευριπίδη*κριτική

Written by

Τι μπορεί να συνδέει τον Ευριπίδη, τον αρχαίο τραγικό ποιητή, με τον Μάρλο Μπράντο, την Κάρυ Μπράτσο και το θέατρο σκιών; Εκ πρώτης, μάλλον τίποτα. Αλλά η θεατρική ομάδα Εντος, Εκτός και επί τα αυτά είχε διαφορετική άποψη και είπε να τολμήσει να τα συνδέσει. Πήρε λοιπόν ένα μπουζούκι, μία κιθάρα, αποσπάσματα από έργα του Ευριπίδη, τα ανακάτεψε με μπόλικο χιούμορ, έβαλε μέσα μεράκι και ευφυείς σκηνοθετικές πινελιές, τα μπόλιασε με καλές και προσεγμένες υποκριτικές προσεγγίσεις και έφτιαξε μία από τις καλύτερες φετινές κωμωδίες που ανέβηκαν στην πόλη.

Οι Ανούδης Στράτος, Γιακουμάκη Κέλυ, Δελής Τριαντάφυλλος, Μορφιάδου Ειρήνη μία ομάδα νέων-ταλαντούχων ηθοποιών τράβηξαν στα άκρα την Μήδεια, την Ελένη, την Ιφιγένεια, την Ηλέκτρα και άλλες τραγωδίες του Ευριπίδη και του έδωσαν την δικιά του οπτική. Μία οπτική με πολύ σαρκασμό για τον χώρο του θεάτρου, για την ανάδειξη την λεπτής ισορροπίας μεταξύ του αστείου και του σοβαρού κάνοντας ουσιαστικά μία αναδρομή σε αρκετές εκφραστικές δομές τόσο του θεάτρου όσο και του σινεμά.

Πανέξυπνο, ακούραστο, με πάθος και διάθεση, προσεγμένο και με σεβασμό τόσο στο πρωτότυπο κείμενο όσο και στις ιδιαίτερες επιμέρους εκφράσεις του, η “Εντός, Εκτός και επί τα Αυτά” μετά το εξίσου υπέροχο “Η περιέργεια σκότωσε τον Σαιξπηρ” προσφέρει μία παράσταση χάρμα ιδέσθαι που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας.

Παίζεται για (τουλάχιστον;) δύο ακόμα βραδιές, Σάββατο 4/4 και Κυριακή 5/4 στο Σινέ Φαργκάνη.