Η ταινία της ημέρας: Good Vibrations (2012)

Written by

Σκηνοθεσία: Λίσα Μπάρος Ντ’Σα, Γλεντ Λειμπερντ

Σενάριο: Κόλις Κάρμπερυ, Γκλεν Πατερσον

Υπόθεση: Στο ταραγμένο Μπέλφαστ της δεκαετίας του ’70 μία εμβληματική μορφή της punk-rock σκηνής αρχίζει την “δράση” του.

Γιατί να την δω;: Οι ιστορίες γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο της Ιρλανδίας είναι πολλές. Κυρίως επικεντρώνονται στα καθαρά ιστορικά στοιχεία γύρω από τις πολεμικες διενέξεις μεταξύ προτεσταντών και καθολικών. Η συγκεκριμένη ιστορία αν και έχει φόντο το μαύρο σκηνικό εκείνη της δεκαετίας δεν περιορίζεται σ’ αυτό αλλά επικεντρώνεται σε μία παράλληλη πολύ ενδιαφέρουσα μουσική ιστορία. Ο Τέρυ Χόλει, υπαρκτό πρόσωπο, ιδεολόγος και μουσικόφιλος, αποφασίζει να ανοίξει δισκοπωλείο (το Good Vibrations) στην κεντρική λεωφόρο του Μπλεφαστ, στο κέντρο των ταραχών. Σύντομα θα έρθει σε επαφή με ένα νέο είδος μουσικής, την punk, η οποία διατηρεί την αυθεντικότητα των οπαδών της οι οποίοι αδιαφορούν αν ο διπλανός τους είναι καθολικός ή προτεστάντης. Το πιο πιθανό είναι να είναι άθρησκος και να αδιαφορεί ή ακόμα καλύτερα να απεχθάνεται κάθε μορφή βίας ανάμεσα σε ανθρώπους που άλλοτε ήταν φίλοι.

Ο ρυθμός της ταινία είναι το μεγάλο της ατού. Αν βέβαια κάποιος απεχθάνεται την punk (την αυθεντική punk και όχι τα κακέκτυπα που κυκλοφορούν τελευταία) θα βρει κουραστική την μουσική ένδυση της ταινίας. Η χαρούμενη και αισιόδοξη ατμόσφαιρα που προσφέρει το άκουσμα ή καλύτερα η ανακάλυψη μίας καινούργιας μουσικής σπάει από την τότε πολιτική κατάσταση μόνο με μικρές σεκάνς μοντάζ αρκετά άναρχες προσδίδοντας την υστερική κατάσταση της Ιρλανδίας εκείνης της εποχής. Η ταινία έχει αρκετά κενά στην δομή της αφήγησης της αλλά αυτό διόλου μας απασχολεί καθώς από την αρχή μας βάζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον και μας φέρνει σε επαφή με μία μορφή της punk μουσικής της χώρας. Ξεχάσαμε να τονίσουμε ότι το επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο στην προσωπικότητα του Τέρυ Χόλει είναι πως δεν είναι μουσικός αλλά, με τους σημερινούς όρους, μάνατζερ! Η ταινία δεν έτυχε της διανομής που έπρεπε αλλά ο χρόνος ελπίζουμε να αποκαταστήσει το λάθος αυτό και να φτάσει σε πολλούς κινηματογράφους συμπεριλαμβανομένων και αυτούς της χώρας μας.

Υ.Γ. Αξίζει να ακούσετε το soundtrack της ταινίας ιδιαίτερα αν είστε φαν της punk ή γενικότερα της rock!