Η ταινία της ημέρας: Mary and Max/Μαίρη και Μαξ (2009)

Written by

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Άνταμ Έλιοτ

Ακούγονται οι φωνές: Τόνι Κολέτ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Υπόθεση: Η Μαίρη, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από την Αυστραλία παίρνει την απόφαση να γράψει για τα προβλήματα της σε έναν άγνωστο παραλήπτη. Τα γράμματα της φτάνουν στον Μαξ, έναν παχύσαρκο ενήλικα από την Νέα Υόρκη ο οποίος ζει μονάχος χωρίς καμία κοινωνική επαφή. Έτσι ξεκινά μία δυνατή φιλία δια αλληλογραφίας.

Γιατί να την δω;: Ο Άνταμ Έλιοτ κάνει το δυναμικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους (η μοναδική του από τότε) και κερδίζει κοινό και κριτικούς. Χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την ταινία του η οποία έγινε ολόκληρη με stop motion και οι χαρακτήρες φτιάχτηκαν από πυλό! Μπορεί κανείς να φανταστεί την δυσκολία στην υλοποίηση του σχεδίου. Αυτή λοιπόν η ταινία είναι καταδικασμένη να αρέσει. Κρύβει όλα τα στοιχεία του παραμυθιού που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για να παρακολουθήσει ευχάριστα και για να αφεθεί στην μαγεία. Γλυκόπικρα μελαγχολική αλλά με ένα δυναμισμό, εξυμνεί την ανθρώπινη φιλιά και καυτηριάζει την σνομπ κοινωνία που γεννά αντιθέσεις και περιορισμούς.

Ο Μαξ και η Μαίρη είναι μη δημοφιλής. Μαζί λοιπόν με την Σκύλλα της μοναξιάς έχουν να αντιμετωπίσουν και την Χάρυβδη της κατάθλιψης. Όχι, δεν έχουν κάνει κάτι για να τα αξίζουν όλα αυτά. Αλλά ο κόσμος τους αποβάλει γιατί απλά είναι διαφορετικοί. Αλλά αυτοί θα φτιάξουν έναν δικό τους κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η αυθεντική αγάπη. Ναι, ισως να είναι ιδιοτελής. Άλλωστε τι άλλο θα ήταν μία αγάπη που δημιουργείται από γράμματα, δηλαδή από κάποιο υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής. Θα λέγαμε πως είναι το αντίδοτο, το γιατρικό στην κοινωνική τους απομόνωση. Θα φτιάξουν έναν κόσμο με υλικά δικά τους.

Η ταινία αφήνει μία γλυκιά πίκρα αλλά σε αναγκάζει να την ακολουθήσεις πιστά μέχρι το τέλος. Είναι από τις ταινίες που βαδίζει μαθηματικά προς την μελαγχολία αλλά παρ’ όλα αυτά μετά το τέλος της σε αφήνει γεμάτο και αισιόδοξο. Πάμπολλες πληροφορίες στην ανάπτυξη της δεν σ αφήνουν να ησυχάσεις. Κάποιοι το βρήκαν αρνητικό, εμείς το βρήκαμε αναγκαίο! Καλή απόλαυση!