«Η Τρικυμία» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ από την θεατρική ομάδα Push Your Art Company * Κριτική

Written by

Την παράσταση «Η Τρικυμία», του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ, από την θεατρική ομάδα PUSH YOUR ART COMPANY, παρακολουθήσαμε στο Black Box Θεσσαλονίκης. Ευφάνταστη και καλοδουλεμένη παράσταση, με ιδιότυπη κίνηση και εναλλαγές ρόλων, χωρίς πολλά σκηνικά αντικείμενα και μέσα από πέπλα καπνού-ομίχλης, με μουσικές φράσεις που ακουμπούσαν απαλά στη ροή της ιστορίας και με προσεγμένους φωτισμούς, κύλησε σαν θεατρικό, βιωματικό παραμύθι, σε προσεγμένη μετάφραση.

Η σκηνοθέτις κ. Κ. Στρατάκη, έδωσε μια ενδιαφέρουσα θεατρική σύνθεση μελετημένης έντασης, με αδρές ισορροπίες ρεαλιστικού και φανταστικού. Δημιούργησε την ατμόσφαιρα της αφήγησης με σαφήνεια και παράλληλα με μια ψευδαισθητική ονειρική αίσθηση. Ανέδειξε την ποιητική εικονοποιΐα και τον στοχασμό του κειμένου, υπονοώντας και εμπλέκοντας και τον θεατή- κριτή, στο παιχνίδι του θεάτρου, υπακούοντας στον κανόνα του θεατρικού αγωνίσματος.

Οι ηθοποιοί της παράστασης, υποδύθηκαν, με γρήγορες και καλά προετοιμασμένες σκηνικές δράσεις, πολλούς ρόλους και δημιούργησαν με ζωηρότητα την ατμόσφαιρα του τοπίου των ευάλωτων πλασμάτων, της περιπέτειας, του μυστηρίου και του ονείρου, που ακουμπά στις ζωές των ανθρώπων. Η καθαρή τους άρθρωση, η αρμονική, εκφραστική κίνηση, συντονίστηκαν σε ένα θραυσματικό αποτέλεσμα πολυεπίπεδης ανάγνωσης του έργου, κρατώντας σφιχτά το νήμα της ιστορίας, που κλήθηκαν να αφηγηθούν. Ομαδική αίσθηση στην τεχνική αναπαράστασης, μεταμόρφωση μπροστά στο βλέμμα των θεατών, με τα ευέλικτα και διακριτά κοστούμια και τα χαρακτηριστικά μικροαντικείμενα των ρόλων. Κάτω από ιδιαίτερους φωτισμούς και λεπτές μουσικές φράσεις, τα πρόσωπα, διέγραψαν δυναμικά τους κύκλους της ιστορίας, μέσα στην ομίχλη του φανταστικού χώρου στον οποίο κινήθηκαν, αγγίζοντας τα αλλόκοτα- βγαλμένα από τη ζωηρή φαντασία του ποιητή- πλάσματα αλλοτινών καιρών, στον αέρα του θεάτρου.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Κική Στρατάκη
Πρωτότυπη μουσική: Θεόδωρος Αλβανός
Σκηνικά – κοστούμια: Πέτρος Φραγκόπουλος, Μίλτος Δίγκας
Επιμέλεια κίνησης: Rhiannon Morgan
Επιμέλεια φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Γκαϊτατζής
Φωτογραφίες – video: Ιωάννα Τοκμακίδου
Trailer: Γαβρήλος Ψαλτάκης
Παραγωγή: Push Your Art Company
Ερμηνεύουν οι: Μάριος Μεβουλιώτης, Rhiannon Morgan, Θωμαή Ουζούνη, Σοφία Σακελλαρίου, Πέτρος Φραγκόπουλος