Οικο …λογική σ έναν κόσμο που αλλάζει

Written by

               Η ζωή και η δράση του ανθρώπου ιστορικά, στηρίχθηκε στην διαχείριση και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τόσο για την επιβίωσή του, όσο και για την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Αυτή η εκμετάλλευση συνεχίστηκε και συνεχίζεται. Στο σήμερα όμως, τι συμβαίνει; Οι βασικοί παράγοντες καταστροφής του περιβάλλοντος, μπορεί να είναι τόσο  γεωλογικοί, όσο και αστρονομικοί. Τούτο όμως, δεν συνεπάγεται την ”απαλλαγή” του ανθρώπινου παράγοντα απ’ αυτό το φαινόμενο.

Λένε, πως ο άνθρωπος είναι ευαίσθητος, όσο ένα φύλλο και σκληρός όσο μια πέτρα. Στο σήμερα δυστυχώς, συναντούμε συχνά αυτή την ”σκληρότητα” στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Είναι ώρα να βρούμε την χαμένη ευαισθησία μας. Οφείλουμε να προστατεύουμε τον ίδιο τον πλανήτη, καθώς κι αυτός μας προστατεύει όταν δεν τον προκαλούμε. Εάν θυμώσει, θα ‘ναι ετεροχρονισμός ανύπαρκτος για οποιαδήποτε αρωγή. Φρόντισε να προστατεύεις οικολογικά καθετί ο ίδιος σαν άτομο. Ξεκινάμε από και με τον εαυτό μας την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης. Μόνο έτσι, θα γίνουμε σύνολο.

Έχουμε χρέος να παρεμποδίζουμε την αλόγιστη εκμετάλλευση κάθε δάσους ,κάθε θάλασσας. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι στο χέρι των άλλων, του κάποτε, του μετά. Είναι σε εσένα, στο τώρα, στο σήμερα, σε εμάς. Δεν οφείλει να είναι στα ψιλά γράμματα και πολύ περισσότερο, να τοποθετείται εκεί από τον άνθρωπο, που είναι κομμάτι του. Μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις ανακύκλωσης και να μειώνουμε την υπέρμετρη κατανάλωση νερού. Ας είμαστε τακτικοί και στην σωστή συντήρηση των μέσων μεταφοράς μας. Όταν δε, δεν είναι απαραίτητα να μην τα χρησιμοποιούμε, αντικαθιστώντας τα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο. Υπάρχουν αρκετοί ”καθημερινοί” τρόποι. Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει τρόπος. Ας μειώσουμε την σπατάλη του ηλεκτρικού ρεύματος και την χρήση χημικών ουσιών. Στον αντίποδα, ας οργανωθούμε σε εθελοντικές ομάδες δεντροφύτευσης σε κάθε γειτονιά, καθώς και καθαρισμού των παραλιών και των δασών.

Είναι απλοί τρόποι. Η πολυπλοκότητα έγκειται στον ίδιο τον άνθρωπο και στην ακατανίκητη επιθυμία του, να κυνηγά το άγνωστο, το άλλο, το διαφορετικό, χωρίς να υπολογίζει αρκετά. Η έννοια του περιβάλλοντος, αναφέρεται τόσο στον εξωτερικό περίγυρο, όσο και στις αιτίες που τον διαμορφώνουν. Toύτες,δεν είναι άλλες από τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, την κουλτούρα και τις ηθικές συμπεριφορές κάθε κοινωνικού συνόλου που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσης. Η διατάραξή τους, είναι σημαντικά επικίνδυνη.

Ας τις καλλιεργήσουμε λοιπόν! Δράσε σήμερα, φρόντισε το περιβάλλον για να συνεχίσει να σε φροντίζει αύριο. Έχε οικολογική συνείδηση, ενημερώσου, ξεκίνα τώρα!

Γράφει η Λένα Τόττα.