Ηθική νοημοσύνη: Οι επτά βασικές αρετές της

Written by

Στο βιβλίο Χτίζοντας την Ηθική Νοημοσύνη (Building Moral Intelligence) ο καθηγητής Dr Michele Borba και συγγραφέας του βιβλίου δίνει ένα σαφές πλάνο για το πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά ποιες είναι οι αρετές από την ηθική νοημοσύνη.

Αυτές λοιπόν είναι επτά και καθεμία μπορεί να διδαχτεί με συγκεκριμένους τρόπους.

Ηθική νοημοσύνη – Ενσυναίσθηση

Είναι η ικανότητα να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Για να την αποκτήσει το παιδί βοηθήστε το να καλλιεργήσει την ευαισθησία του και να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.

Συνείδηση

Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό και να μπορείς να το κάνεις.
Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ηθική ανάπτυξη στην οικογένεια, να διδάξουμε στο παιδί να ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό και να ενισχύσουμε την ηθική του ανάπτυξη (να βοηθάει, για παράδειγμα, όσους έχουν ανάγκη).

Αυτοέλεγχος

Είναι η ικανότητα να ελέγχουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας και να λειτουργούμε με τον τρόπο που έχουμε μάθει πως είναι ο σωστός.

Σεβασμός

Είναι το να δείχνεις πως εκτιμάς τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.Διδάξτε στο παιδί σεβασμό και σεβαστείτε το.  Δώστε μεγάλη σημασία στους καλούς τρόπους. Μην ξεχνάτε ότι για το παιδί το καλύτερο παράδειγμα είστε εσείς και μόνον εσείς.

Καλοσύνη

Το να νοιάζεσαι για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της καλοσύνης, αλλά και μαθαίνοντάς τα να επαναστατούν στη φτώχεια και στη μιζέρια τα εισάγουμε στη δύσκολη αξία της καλοσύνης.

Ανεκτικότητα

Το να σέβεσαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι αν διαφωνείς με τα πιστεύω τους.
Από νωρίς τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή εμφάνισης.

Ηθική νοημοσύνη – Δικαιοσύνη

Μάθετε στο παιδί σας τι είναι δικαιοσύνη, διδάξτε του να συμπεριφέρεται δίκαια καθώς και τους τρόπους να αντιδρά στο άδικο.
 
 cityculture.gr/ γράφει η Charoulenia