Ιζνογκούντ, ένας χαλίφης της παιδικής ηλικίας

Written by

Ο χαλίφης Ιζνογκούντ σημάδεψε την παιδική μας ηλικία ως ο μεγάλος Βεζύρης του Χαλιφάτου ο οποίος καταφεύγει σε κάθε δολοπλοκία προκειμένου να εκθρονίσει τον χαλίφη Χαρούν Ελ Πουσάχ για να του αρπάξει το θρόνο. Κάθε του δολοπλοκία καταλήγει σε φιάσκο με τον ίδιο να μπλέκει σε μπελάδες και να έχει απίστευτα νεύρα.. Και τι δεν έχει επιστρατεύει; από φίδια, τζίνι, ξόρκια, μάγους, λυχνάρια, ακόμα και ανθρώπους από το μέλλον. Βοηθός του σε αυτό, ο όχι και τόσο έξυπνος Ντιλά Λαράτ, ο οποίος παρά τις καλές του προθέσεις τον οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα…

Σημείο κατατεθέν του ήρωα η διάσημη φράση “Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!” (“Je veux devenir calife à la place du calife!”).

Ο Ιζνογκούντ είναι δημιουργία του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Είναι η Γαλλική και αστεία εκδοχή της Αγγλικής λέξης ‘’He is no good’’ (δεν είναι καλός). Ο θάνατος του Γκοσινί του 1977, είχε ως αποτέλεσμα να μείνει και να συνεχίσει μόνος του το έργο συνεχίζοντας να εκδίδει ιστορίες, μεγαλύτερες σε έκταση.

Η σειρά κόμικ είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν; είναι έξυπνη, με πρωτότυπα σκίτσα και ευχάριστες ιστορίες, αναδεικνύοντας τη λύσσα της εξουσίας και του πόσο ικανή είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο σε υπερβολικές και επικίνδυνες πράξεις.

Ο Ιζνογκούντ είναι ένας ήρωας που λίγο πολύ όλοι μας αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία. Χαμογελάσαμε με τις ατίθασες προσπάθειές του και περάσαμε όμορφες στιγμές κάθε φορά που αισθανόμασταν τη ματαίωση των ραδιουργιών του.

Ανήκει σίγουρα στους ήρωες της παιδικής ηλικίας που μπορούν να σου χαρίσουν αξέχαστες στιγμές γέλιου.. μέσα μας γνωρίζουμε πως δε θα γίνει μάλλον ποτέ ‘’χαλίφης στη θέση του χαλίφη’’…

cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη