Καλλιτεχνικές αναζητήσεις φίλων………

Written by

Την εβδομάδα που μας πέρασε πήγα σε τόσα εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, όσο δεν πήγα όλο τον χειμώνα….

Μεταξύ αυτών δύο πολύ καλοί μου φίλοι εκθέτουν, σε διαφορετικές αίθουσες, τα τελευταία έργα τους.

Η Ολυμπία Αμπατζίδου με το χαρακτηριστικό Ναίφ στυλ ζωγραφικής, στην τρίτη ατομική της έκθεση, έβγαλε τον καλύτερο εαυτό της.
Σε σχεδόν 80 πίνακες το μάτι περνάει πάνω από γραφεία με βιβλία και κονδυλοφόρους, τραπέζια κουζίνας φορτωμένα με κάθε λογής φρούτα, πιάτα και γαβάθες με εξαιρετική λεπτομέρεια, που δίνουν πραγματική αίσθηση πορσελάνης.
Αγροτικά και αστικά τοπία, συμπληρώνουν τα θέματά της.
Η τεχνική της ζωγραφικής πάνω σε φύλλο χρυσού δίνει σε 3 πίνακες μία διαφορετική αισθητική.
Τα χρώματά της είναι ευχάριστα έντονα και ζεστά.

S

Δουλεύοντας αρχικά με σπάτουλα και στην συνέχεια με πινέλο, δημιουργεί για πάνω από 20 χρόνια. Αυτό που θαυμάζω στην Ολυμπία είναι η υπομονή και η επιμονή της για την λεπτομέρεια. Και κατά έναν παράδοξο τρόπο πλέκει στους πίνακές της, την απλοϊκότητα του ναίφ με την λεπτομερή αφήγηση ενός ή δύο αντικειμένων, δημιουργώντας ένα δικό της στυλ.

Ο φίλος μου Μηνάς Δρεστηλιάρης κινείται σε άλλον εικαστικό χώρο. Αυτόν της χαρακτικής. Μιας τέχνης που είναι λίγο παραμελημένη, αν και έχουμε εξαιρετικούς χαράκτες στην Ελλάδα.
Τον γνώρισα πριν από δύο χρόνια σε ένα εργαστήρι χαρακτικής και από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε με τα έργα του.

IMG_0264

Λεπτολόγος στην δουλειά του ασχολείται αρκετά χρόνια tώρα με την χαρακτική. Ανάμεσα σε άλλα.
Χαράζει τα θέματά του πάνω σε διάφορα υλικά. Ξύλο, λινόλεουμ, τσίγκο, τυπώνει με μαύρο μελάνι ή χρησιμοποιεί δύο τρία διαφορετικά χρώματα.
Το αποτέλεσμα είναι, πάντα, ένα έργο που σε κάνει να σταθείς και να το θαυμάσεις για ώρα.
Σε κάνει να αναρωτιέσαι, πως το έχει δημιουργήσει. Πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να προσπαθεί να βρει την άκρη της γραμμής χάραξης.
Η εντυπωσιακότερη για μένα τεχνική του είναι η ακουατίντα, η οποία δημιουργείται με την σταδιακή έκθεση της μήτρας σε χημικά. Την τεχνική της την ξέρω και την έχω κάνει μία-δύο φορές με ολέθρια ή χοντροειδή αποτελέσματα.
Οι ακουατίντες του Μηνά απλά με μαγεύουν.

Όχι ότι είναι φίλοι μου. Όχι. Αλλά πρέπει να τους δείτε. Είναι δύο άνθρωποι με πάθος για δημιουργική έκφραση, που κοπιάζουν και γεννούν καταπληκτικά έργα…

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ολυμπία Αμπατζίδου http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=33&article_id=61402

και για τον Μηνά Δρεστηλιάρη http://myrogallery.blogspot.gr/2014/04/myr.html