Κάποτε η ανάγνωση και η γραφή διδάσκονταν στο σχολείο, τώρα όμως ελέγχονται αν τα μάθατε καλά στο σπίτι.

Written by

Προκαλεί μεγάλη έκπληξη αφού εκατομμύρια οικογένειες κάθε μέρα μπαίνουν στη διαδικασία με πολύωρες προσπάθειες να τελειώσουν τα παιδιά τους τις ασκήσεις τους στο σπίτι. Όλα αυτά για το τίποτα; Οι ασκήσεις στο σπίτι είναι μια τόσο καλά καθιερωμένη τακτική που οι περισσότεροι ενήλικες δεν το συζητούν καν. Εάν όμως δείτε τα γεγονότα θα ανακαλύψετε ότι η εργασία στο σπίτι έχει οφέλη αλλά τα οφέλη της εξαρτώνται από την ηλικία. Για τους μαθητές του δημοτικού η έρευνα έδειξε ότι η μελέτη στην τάξη έχει ανώτερα μαθησιακά αποτελέσματα ενώ η έξτρα σχολική εργασία στο σπίτι είναι απλά…έξτρα.

Για παράδειγμα… Μια μητέρα , η Ντιάνα, βλέπει την οκτάχρονη κόρη της να είναι στο σχολείο από τις 8.40 μέχρι τις 2.10. Γυρίζει σπίτι, τρώει το μεσημεριανό της φαγητό, και κάνει τα μαθήματά της από τις 4 μέχρι τις 6.30. «Υποτίθεται ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα μαθήματα στις σχολικές ώρες, αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Όταν τελειώνει, έχει και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οπότε η μέρα της είναι χειρότερη από ενός ενήλικα. Πότε θα παίξει;», αναρωτιέται η μητέρα της.
Δυστυχώς το σημερινό εκπαιδευτικό μας σύστημα γεμίζει ολο ένα και περισσότερο από εκπαιδευτές που καταλαγιάζουν στο ‘σωσίβιο’ της ασφάλειας του δημοσίου, δεν παρέχουν την ορθή εκπαίδευση και το μόνο που κάνουν είναι μία απλή αναφορά επι του θέματος , φορτώνοντας τον μαθητή με πληθώρα εκπαιδευτικού υλικού καταλήγοντας στο γεγονός ότι ο μαθητής θα το μάθει παπαγαλία.
Από την ηλικία του νηπιαγωγίου έως και τα τέλη των τάξεων του Δημοτικού είναι καλό σαν γονείς να έχετε πλήρη επίγνωση του προγράμματος εκπαίδευσης του παιδιού σας. Πολύ απλά με την ερώτηση «Τι μάθατε σήμερα;» μπορείτε να καταλάβετε πολλά.. Γιατί έχει μέγάλη διαφορά το «Τι μάθατε σήμερα;» με το «Τι έχετε για το σπίτι;»
Η Παιδεία αποτελεί τη γέφυρα, που οδηγεί στην ανάπτυξη, αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο κάθε κοινωνίας. Εφόσον γίνει η σωστή επένδυση σε αυτήν, τότε αποφέρει το ουσιαστικότερο κέρδος για την κοινωνία, τη βιωσιμότητά της, την πρόοδό της και την ποιοτική της εξέλιξη. Στη χώρα μας η παιδεία βιώνει σήμερα μια πρωτοφανή αποσάθρωση με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για το μέλλον της ίδιας της χώρας.

cityculture.gr/ γράφει η Γεωργία Ταλαγκόζη