ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης : κάποιοι αγωνίζονται για τη Δημόσια Υγεία

Written by

Η κ. Γκόμα Φανή Συμβουλευτική Ψυχολόγος, υπεύθυνη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης και η κ. Σοφία Χαλκίδου Ψυχολόγος Υγείας στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με αφορμή την 1η  Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS  μίλησαν με την Αναστασία Παναγιωτoπούλου για τις δράσεις, τους στόχους και τις ενέργειες για την ενημέρωση του πολίτη από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ποιοι είναι οι στόχοι του φορέα, σε γενικές γραμμές.

fani

Φ. Γ. : Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης αποτελεί μια περιφερειακή υπηρεσία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας που συντονίζει, υποβοηθά, σχεδιάζει και υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα δράσεις με στόχο την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε οροθετικά άτομα και σε άτομα του οικείου περιβάλλοντός τους.

Σίγουρα, άμεσες επιδιώξεις μας είναι η προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης του κοινού και η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων. Όπως επίσης και η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης και την παρέμβαση στους χώρους υγείας. Φυσικά δίνουμε μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη συλλογή, αξιολόγηση και διασπορά επιστημονικών δεδομένων, στην παροχή επιστημονικής υποστήριξης με τη δημοσίευση κατευθυντήριων οδηγιών συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης επαγγελματιών, στη λειτουργία Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων σε Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, στην αντιμετώπιση εκτάκτων κινδύνων Δημόσιας Υγείας, στην υποστήριξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, στην επίβλεψη για την εξασφάλιση υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος και τέλος στην  υλοποίηση του Χάρτη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

 

 Πείτε μας λίγα λόγια για τις δράσεις του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Φ.Γ. : Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης από το 1998 αποτελεί μια υπηρεσία που είναι διαρκώς διαθέσιμη, προσιτή και αποδεκτή στον γενικό πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος.

Οι δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης είναι αλληλοεξαρτώμενες και απόλυτα συμπληρωματικές των δράσεων και των προγραμμάτων που υλοποιεί η κεντρική υπηρεσία. Ωστόσο, υπάρχουν παρεμβάσεις και δράσεις που οργανώνονται και υλοποιούνται εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης.

Αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών μας είναι ο φοιτητικός και μαθητικός πληθυσμός, οι στρατευμένοι νέοι, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα οροθετικά άτομα και το οικείο περιβάλλον τους και φυσικά το ευρύτερο κοινό, ο γενικός πληθυσμός.

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αφορά στην: Υλοποίηση Ενημερωτικών και Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων για θέματα Δημόσιας Υγείας, Συμβουλευτική Ψυχολογική Υποστήριξη Οροθετικών ατόμων, των οικείων τους καθώς και ατόμων με AIDS-Φοβία. Επιπροσθέτως, σε  παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων για θέματα Δημόσιας Υγείας, στη Συνδρομή στο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τη Β. Ελλάδα, στη Διασύνδεση-Συνεργασίες με θεσμικούς φορείς και ΜΗΚΥΟ και στη Διοργάνωση και Στήριξη Συνεδρίων & Ημερίδων.

Πως ανταπεξέρχεται ένας τόσο σημαντικός φορέας τις περικοπές που συμβαίνουν στο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια;

Σ.Χ.: Η διάθεση για δουλειά αλλά και η επίγνωση ότι σε δύσκολους καιρούς «κλονίζεται» η υγεία του γενικού πληθυσμού, αποτελούν το κίνητρο για διατήρηση της υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Επίσης, πάντα προωθείται η καλή και παραγωγική συνεργασία και με άλλους θεσμικούς φορείς και ΜΗΚΥΟ για τον κοινό στόχο της προαγωγής της υγείας.

 

Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα, τα κρούσματα του ιού HIV έχουν, όντως, αυξηθεί;

Σ.Χ. : Αν και είναι νωρίς να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα, το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 συνολικά περιστατικά HIV σε σχέση με τα 1058 περιστατικά  που δηλώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Τι αλλαγές πιστεύετε, πως πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει μελλοντικά καλύτερη ενημέρωση του κόσμου σε αυτό το πολύ σοβαρό κομμάτι;

Φ.Γ.: Το  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης συστηματικά και υπεύθυνα έχει ως στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών στη Β. Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης. Όσον αφορά στην HIV λοίμωξη, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων του γραφείου μας. Μέσα από τη βιωματική μάθηση εκπαιδεύουμε δασκάλους, καθηγητές και υγειονομικούς υπαλλήλους με στόχο τη γνώση και την αύξηση των ενημερωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στον HIV/AIDS.

Συνεχίζουμε, όπως κάθε σχολική χρονιά, τη συνεργασία με τις Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού.

Υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης στο Στρατό και στις 28 Νοεμβρίου η κ. Χαλκίδου για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποίησε ενημέρωση στους σπουδαστές και το μόνιμο προσωπικό της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου.

Οργανώνουμε και υλοποιούμε προγράμματα δρόμου με ομάδα στόχο τους νέους και προγραμματίζουμε άμεσα σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ «Θετική Φωνή» τη Δράση Δρόμου- «Street Action» για την ενημέρωση των ατόμων που εκδίδονται.

Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και την ενημέρωση θα πρέπει να συνεχιστούν και να εστιάσουν σε νεαρότερες ηλικίες, σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου αλλά και στα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ενδοφλέβια.

Tην 1η Δεκεμβρίου διοργανώνετε από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του AIDS. Πείτε μου λίγα λόγια παραπάνω για αυτήν την πρωτοβουλία.

Σ.Χ. :Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης μας είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τον HIV/AIDS, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης σε πολλά σημεία της πόλης.

xalkidouΣυγκεκριμένα:

1         Πλατεία Αριστοτέλους, Σάββατο και Κυριακή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με αποκορύφωμα την Κυριακή 7μ.μ. το άναμμα των κεριών σε σχήμα red ribbon

2         Κήπος των Γλυπτών, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ποδαρικό στην Παραλία», όπου μαζί με τις Σχολές Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας “La Chef” θα παρασκευασθεί ένα «γλυκό κόκκινο κορδελάκι», μεγάλων διαστάσεων και θα μοιραστεί στους επισκέπτες του περιπτέρου

3         Πλατεία Καμάρας, στηρίζοντας τις δράσεις της HELMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής)

4         Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

5         Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013

6         Street Action σε περιοχές που συχνάζουν νέοι (cafe, bar, play room) σε όλη την πόλη

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

 Τέλος, υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον, κάποιες εκστρατείες που έχετε κατά νου;

Φ.Γ. : Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί για εμάς την επίσημη έναρξη μιας σειράς ενημερωτικών παρεμβάσεων στο Μαθητικό και στον Γενικό Πληθυσμό στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη όπως κάθε χρόνο. Την επόμενη εβδομάδα κατόπιν καλέσματος του Δημάρχου της πόλης της Δράμας, θα είμαστε εκεί με σημείο αναφοράς την «Ονειρούπολη» και θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις ενημερωτικές παρεμβάσεις στην έδρα του κάθε Νομού.

Σας ευχαριστώ πολύ 

Εμείς σας ευχαριστούμε!