Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Λιτόχωρο Πιερίας

Written by

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό πριν ένα χρόνο. Άγνωστο ακόμα, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το ευρύ κοινό, δίνει μία σε βάθος πληροφόρηση για όλα τα στοιχεία του Ολύμπου. Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

???

Το Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στο Λιτόχωρο, στο δρόμο για τα καταφύγια Σταυρός και Πριόνια, μόλις 500 μέτρα από την διασταύρωση και απέναντι από το γήπεδο. Το κτίριο αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Εκεί μας υποδέχθηκαν δύο νεαρά παιδιά, που με ευγένεια και χαμόγελο μας έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για το Κέντρο.

???

Ο εκθεσιακός χώρος ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015, και αποτελείται από 7 ενότητες. Στην είσοδο η Εισαγωγική Ενότητα που συνεχίζεται και στον δεύτερο χώρο, δίνοντας μία συνολική ματιά για το ιερό βουνό. Η τρίτη ενότητα αφορά τους πρόποδες του Ολύμπου και ακολουθείται από την μέση ορεινή ζώνη, την ζώνη των ψυχρόβιων δασών, την αλπική ζώνη και τέλος την ενότητα «Στις κορυφές του μύθου». Φωτογραφίες και πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελούν το υλικό της κάθε ενότητας. Εξαιρετικά επιμορφωτικό και το διαδραστικό σύστημα με ακουστικά, όπου μπορείς να ακούσεις το κελάηδημα των αντιπροσωπευτικότερων πτηνών του βουνού. Επίσης, στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου, υπάρχει μία αίθουσα όπου προβάλλεται ένα πεντάλεπτο τρισδιάστατο φιλμάκι, με γενικές πληροφορίες του Ολύμπου.

???

Με μια γρήγορη αναφορά να πω ότι στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί πάνω 1.700 είδη φυτών, 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, καθώς και μεγάλος αριθμός ερπετών, αμφίβιων και πεταλούδων. Από αυτά μερικά είδη όπως το αγριόγιδο, ο χρυσαετός και μερικοί σπάνιοι δρυοκολάπτες είναι απειλούμενα και προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Υπάρχουν επίσης ζαρκάδια, λύκοι, αγριόγατες και αγριογούρουνα.

???

Στην τελευταία ενότητα γίνεται αναφορά και στην ορειβατική ιστορία του Ολύμπου.

???

Ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1938, ενώ το 1976 συμπεριλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων. Το 1981 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Unesco για τα Αποθέματα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας και το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών NATURA 2000. Τέλος, το 1985 ο Πιερικός Όλυμπος και το 1987 ο Θεσσαλικός Όλυμπος κηρύχτηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αρχαιολογικός και Ιστορικός Τόπος.

???

Η κυρία Θέμις Νασοπούλου, ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, μας ξενάγησε στο υπόλοιπο κτίριο του Κέντρου Πληροφόρησης και μας ενημέρωσε για όλο το εύρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται.

Το Αμφιθέατρο με 142 θέσεις διατίθεται δωρεάν για εκδηλώσεις , ομιλίες, παρουσιάσεις ή συνέδρια, τοπικά ή διεθνή. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ο χώρος συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος επίσης διατίθεται για μικρότερες εκδηλώσεις ή σεμινάρια. Οργανώνεται Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο που πρόκειται να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον. Διοργανώνονται ξεναγήσεις, τόσο στον εκθεσιακό χώρο όσο και επί τόπου στο βουνό, για ομάδες και σχολεία, όχι μεμονωμένα άτομα. Επίσης, πραγματοποιούνται επισκέψεις από σχολεία και συλλόγους. Όλα αυτά κατόπιν αίτησης στον Φορέα, για την σωστή διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος των εκδηλώσεων.

???

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου λειτουργεί για το κοινό όλο τον χρόνο, με διαφορετικό χειμερινό και καλοκαιρινό ωράριο. Οι εκτός ωρών λειτουργίας επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον Φορέα. Τέλος, να σημειώσω ότι κακώς αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα ως Μουσείο Ολύμπου, όπως μου διευκρίνισαν τα ευγενέστατα παιδιά. Η επίσημη, και σωστή ονομασία, είναι Κέντρο Πληροφόρησης.

Για την επικοινωνία σας
Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Τ.Θ. 37 Τ.Κ. 602 00 Λιτόχωρο
Τηλ.: 23520 83000, Φαξ: 23520 83974
e-mail: [email protected], [email protected]
website:http://www.olympusfd.gr
facebook :@foreasOlympouGreece

???

???

???