Κυριάκος Κατέχης: όλοι είμαστε κουμπωμένοι, φυλακίζοντας τα συναισθήματα και τα θέλω μας (συνέντευξη)

Written by

Ο Κυριάκος Κατέχης είναι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της  παράστασης ‘’ο κουμπωμένος ‘’ του Domenico Strillone. Η παράσταση φιλοξενείται στη θεατρική σκηνή  ‘’ Άρατος ‘’.  Ο Κυριάκος Κατέχης έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Κώστα Αβραμίδη

Κυριάκος Κατέχης, ηθοποιός , συγγραφέας θεατρικών κειμένων και τώρα σκηνοθέτης.  Ποια ήταν η αφορμή να σκηνοθετήσετε;

Αφορμή στάθηκε το συγκεκριμένο  έργο  -και πρώτη μου απ’ τις κωμωδίες, καθώς διαβάζοντάς το πρόσφατα, θέλησα να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα στο δεύτερο επίπεδο, εστιάζοντας δηλαδή στη διπροσωπία και που πιστεύω ότι είναι ένα φαινόμενο που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά μας.

Με δεδομένη πλέον την εμπειρία σας και σαν σκηνοθέτη, αν σας έλεγα ποιος ρόλος από τους παραπάνω  σας γοητεύει περισσότερο, τι θα μου απαντούσατε;

Και φυσικά πρώτα ο ρόλος του ηθοποιού. Μου αρέσει να υποδύομαι ιδιόμορφους χαρακτήρες. Συγκεκριμένα στον “ΚΟΥΜΠΩΜΕΝΟ” θα ήθελα πολύ να ερμηνεύσω τον ρόλο του Κυριάκου γιατί είναι στο έργο αυτός που κινεί τα νήματα φορώντας τη μάσκα που του επιβάλλουν οι άλλοι.

Πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετείς και να παίζεις ταυτόχρονα;

Πολύ δύσκολο γιατί ως ηθοποιός έχω μάθει να δίνω περισσότερο χρόνο να απομονώνομαι, ώστε να συγκεντρώνομαι αποκλειστικά στον ρόλο μου.

Χρόνια τώρα υπηρετείτε την κωμωδία, σας έχω δει όμως να αποδίδετε εξαιρετικά και δραματικό ρόλο, γιατί αυτή η επιμονή  στην κωμωδία;

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχω κι εγώ -αλλά πιστεύω όλοι, ανάγκη να γελάσω. Θέλω να το διασκεδάζω μαζί με τους θεατές.

Ποια τα κριτήρια που θέτετε για την επιλογή ενός έργου;

Έξυπνο σενάριο, με πολλά μηνύματα, αλλά και με χαρακτήρες, πολυδιάστατοι, που σου προκαλούν το ενδιαφέρον .

Πείτε μου λίγα πράγματα για το έργο;

Θεωρώντας ότι όλοι είμαστε κουμπωμένοι, φυλακίζοντας τα συναισθήματα και τα θέλω μας. Όταν όμως αποφασίσουμε να ξεκουμπωθούμε, τότε άλλος άνεμος ελευθερίας μας περιβάλλει. Το έργο “περιγράφει” μια οικογένεια με αρκετά ιδιόμορφη σχέση μεταξύ τους, μια ξαδέλφη που ενδιαφέρεται μόνο για το σήμερα, ένας αδελφικός φίλος που κουράστηκε απ’ αυτό που πρέπει να δείχνει κι ένας πατέρας που υποφέρει από άνοια και που αγωνιά για το μέλλον της κόρης του, αλλά κι αγανακτεί για την αδιαφορία της να επικοινωνεί συχνότερα μαζί του. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο ένας έρχεται αντιμέτωπος με τον άλλον.

Με πολύ μεγάλη χαρά έμαθα ότι στην παράσταση συμμετέχει και ο κος Γιάννης Μαλούχος, τι σας συνδέει με τον Γιάννη και πως τον πείσατε να ξαναβγεί στη σκηνή;

Με τον Γιάννη στο παρελθόν έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο σανίδι και θαυμάζω το υποκριτικό του ταλέντο. Είναι τις παλιάς κοπής που λέμε εμείς και που μπορεί πολύ εύκολα να ενσαρκώσει κάποιο χαρακτήρα. Τον χαιρόμαστε στις πρόβες, όπως θα τον χαρούν κι οι θεατές στην παράσταση και θα σας απαντήσω με μια ατάκα του έργου: Και σε πληροφορώ πως δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τον πείσω!

Με τι κριτήρια επιλέξατε τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;

Πρώτα-πρώτα ήθελα να ταιριάζουν με την αντίληψη που είχα για τη συγκεκριμένη  απόδοση του έργου, να έχουν  ερμηνευτική ικανότητα και τέλος να έχουν την καλή διάθεση να αγωνιστούν με όλους τους παράγοντες για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Κατέχης τι θαυμάζει σ έναν ηθοποιό και τι τον απογοητεύει;

Πόσο εύστροφος είναι στην κατάκτηση του χαρακτήρα του ρόλου του ,πέρα απ’ το ταλέντο που διαθέτει ,καθώς και πόσο καλοπροαίρετος είναι απέναντι σε κάθε δυσκολία που θα παρουσιαστεί κατά την συνεργασία μας. Απογοητεύομαι με τους ηθοποιούς που είναι ανεύθυνοι και θρασείς.

Απευθυνόμενος στο θεατρόφιλο κοινό, τι θα απαντούσατε στο ερώτημα: γιατί κάποιος θα πρέπει να δει την παράσταση σας;

Εκτός του ότι θα γελάσει με την καρδιά του, παράλληλα θα προβληματιστεί . Πιστεύω ότι πολλοί θεατές θα ταυτιστούν με κάποιο από τους ρόλους.

Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με τη θεατρική δραστηριότητα στην πόλη μας;

Είμαστε δραστήριοι -όσο βέβαια μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, μόνο που το κοινό πρέπει να συγκλίνει περισσότερο στις καλές παραστάσεις που παρουσιάζουν τα θέατρά μας κι όχι να ζητάει τόσο  τηλεοπτικά ονόματα  στη διανομή. Βέβαια αυτή η ερώτηση ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που θέλει πολύ συζήτηση.

Τι μέρες και ώρες των παραστάσεων που παίζονται στο Θέατρο Άρατος στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να τις δείτε εδώ

cityculture.gr/ συνέντευξη Κώστας Αβραμίδης