Συνέντευξη Κλεοπάτρα Θεολογίδου, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ

Written by

Η Κλεοπάτρα Θεολογίδου είναι αρχιτέκτων με εξειδίκευση στις αναστηλώσεις μνημείων και συνόλων. Εργάσθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στην 9η και 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου εκπόνησε πληθώρα αναστηλωτικών έργων, δίδαξε ως εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπήρξε για 2 θητείες επιστημονικός συνεργάτης της Δημάρχου Βέροιας με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τρία έργα, στα οποία συμμετείχε ως ενεργό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, βραβεύθηκαν από την Europa Nostra.

Κλεοπάτρα Θεολογίδου

Συνέντευξη στη Μαρία Ανθίδου

Διοργανώνετε την Έκθεση με θέμα «Βραβεία της Europa Nostra 1978 – 2018 Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία» θα θέλατε να μας πείτε τι περιλαμβάνει αυτή η έκθεση
Η έκθεση περιλαμβάνει 22 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που βραβεύθηκαν από την Europa Nostra για την ποιότητα των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξής τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 12 από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η έκθεση προσφέρει ένα ταξίδι πραγματικά στον χώρο και στον χρόνο, με πολλές στάσεις όπως στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, στη Μάνη και τη Μονεμβασία, στο Ναύπλιο και στο Άγ. Όρος, στη Θεσσαλονίκη και βέβαια στο Σινά και την Καππαδοκία, στην Ιταλία την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και σε πολλά ακόμα μέρη. Ο επισκέπτης, θα έλθει σε επαφή με τη βυζαντινή τέχνη και τη συμβολή της στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσα από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που παρουσιάζονται, καθώς και από μνημεία που παρουσιάζουν συγγένειες με τη βυζαντινή τέχνη. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα προβλήματα που παρουσίαζαν και τους τρόπους επίλυσής τους, για τη συμβολή τους  στην τοπική ανάπτυξη, το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, συνέργειες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, κ.ά. Προσφέρονται δηλαδή ποικίλες αναγνώσεις, ανάλογα με το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη. 
Τι ακριβώς είναι τα «Βραβεία της Europa Nostra 1978 – 2018 Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία»   
Καταρχάς, θα πρέπει να δώσουμε κάποιες πληροφορίες για την Europa Nostra. Η Europa Nostra είναι Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη κυβερνητικών οργανώσεων από 40 χώρες με περισσότερα από 6 εκατομμύρια μέλη. Δραστηριοποιείται για πάνω από 50 χρόνια και αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό δίκτυο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με στόχο να αναγνωρισθούν εξαιρετικές πρωτοβουλίες αποκατάστασης μνημείων και τόπων, δημιουργήθηκαν το 1978 τα Βραβεία Europa Nostra, τα οποία από το 2002, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημιουργική Ευρώπη», αποκτούν  επίσημο Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ονομάζονται πλέον «Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra Awards». Στις 1000 και πλέον βραβεύσεις μέχρι σήμερα μνημείων και χώρων που χρονολογούνται σε διάφορες εποχές εντάσσονται και οι βραβεύσεις βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.   
Πείτε μας λίγα λόγια για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού    τον φορέα που διοργανώνει την έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό, που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το έργο της είναι πολύπλευρο και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αγώνες για τη διάσωση πολλών βυζαντινών εκκλησιών, εντός και εκτός συνόρων και σημαντικών παραδοσιακών οικισμών και αγώνες για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Το έργο της συνδέεται ακόμα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την χωροταξία του τουρισμού, τη διάχυση της γνώσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, κ.ά. Την έκθεση οργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, το οποίο δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα για πάνω από 27 χρόνια, με παρόμοιο αντικείμενο.
Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε ή σας ενέπνευσε να ετοιμάσετε αυτή την έκθεση
Δύο σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν το 2018, που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Το 2018 χαρακτηρίσθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να αναδειχθεί η συμβολή της, εκτός από την ιστορική και καλλιτεχνική γνώση, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των λαών. Ήδη λοιπόν από το 2017 το Παράρτημά μας συζητούσε διάφορες δράσεις για τη συμμετοχή του στον εορτασμό. Η ιδέα, η οποία ανήκει στην κ. Ιωάννα Στεριώτου, Δρ αρχιτέκτονα και αντιπρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Nostra, ήλθε από το δεύτερο σημαντικό γεγονός που θα συμβεί στην πόλη μας στις επόμενες μέρες και είναι η Δ΄ Διεθνής Συνδιάσκεψη, «Βυζαντινά Μνημεία και Παγκόσμια Κληρονομιά IV: “Χάρτα” προστασίας μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς» που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ). Την ιδέα βέβαια αυτή επεξεργασθήκαμε στη συνέχεια για να πάρει η όλη διοργάνωση τη μορφή και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης έκθεσης.   
Η έκθεση όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση περιλαμβάνει 22 συνολικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους. Με ποια κριτήρια τα επιλέξατε
Η επιλογή δεν ήταν εύκολο έργο, καθώς θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε 1000 περίπου βραβεύσεις, σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, τα μνημεία εκείνα τα οποία ακολουθούν τα βυζαντινά πρότυπα στην αρχιτεκτονική και στον διάκοσμο ή παρουσιάζουν συγγένειες με αυτά. Συγγένειες που δείχνουν και την ακτινοβολία της βυζαντινής τέχνης σε ένα ευρύ γεωγραφικό χώρο. Βέβαια, ο αριθμός των βραβευθέντων μνημείων είναι μικρός και επομένως μόνο νύξεις μπορούν να γίνουν για την ακτινοβολία αυτή.  Στην επιλογή των μνημείων συνεργασθήκαμε εξαιρετικά η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης, η οποία αποτελείται από την κ. Μαρία Καμπούρη Βαμβούκου, βυζαντινολόγο και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, την κ. Στεριώτου και την υποφαινόμενη. Ελπίζω ότι δεν θα διαπιστώσουμε στην πορεία σημαντικές παραλήψεις. 
Θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε 32 συνολικά πινακίδες από κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια και συμπληρώνεται από 8 βίντεο πολύ μικρής διάρκειας, στα οποία παρουσιάζονται τα μνημεία που βραβεύθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Έκθεση με θέμα «Βραβεία της Europa Nostra 1978 – 2018 Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία»

πηγή cityportal.gr