Κρέμα Londinium, ετών 2000!!! είναι η παλαιότερη καλλυντική κρέμα προσώπου στον κόσμο

Written by

Κρέμα Londinium, ετών 2000!!! είναι η παλαιότερη καλλυντική κρέμα προσώπου στον κόσμο

Τον Ιούλιο του 2003 στην περιοχή του Σάουθαρκ (Southwark), περίπου δύο μίλια νότια του κεντρικού Λονδίνου, στο σημείο όπου συναντώνται τρεις δρόμοι κοντά στο ποτάμι – το Watling St. από το Ντόβερ (Dover), το Stane St. από το Τσίτσεστερ (Chichester) και ο δρόμος γεφύρωσης πάνω από τον Τάμεση, ανακαλύφθηκε ένα οικιστικό συγκρότημα του 2ου αι. μ.Χ. με δυο ναούς.

Το «μεγάλο» εύρημα ήταν μια πέτρινη πλάκα με την παλαιότερη γνωστή επιγραφή που φέρει το ρωμαϊκό όνομα του Λονδίνου (Londinium). Μια τάφρος όμως στο εσωτερικό του ενός ναού, αφιερωμένου στο θεό Mars Camulus, έκρυβε ένα σπάνιο εύρημα, την παλαιότερη καλλυντική κρέμα προσώπου στον κόσμο.

Κρέμα Londinium – Η παλαιότερη καλλυντική κρέμα προσώπου στον κόσμο

Πρόκειται για ένα μεταλλικό δοχείο μήκους 6 εκ., στο εσωτερικό του οποίου σωζόταν σε άριστη διατήρηση μια κρεμώδης λευκή αλοιφή. Η επιμελήτρια του Μουσείου Liz Barham όταν άνοιξε το κουτί, δήλωσε: «Φαίνεται να μοιάζει πολύ με μια αλοιφή και έχει δάχτυλα στο καπάκι … όποιος το χρησιμοποίησε τελευταίο, το έχει εφαρμόσει σε κάτι με τα δάχτυλά του και χρησιμοποίησε το καπάκι ως πιάτο για να βγάλει την αλοιφή»

Το εξαιρετικά κατασκευασμένο μεταλλικό δοχείο, που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο του Λονδίνου, κατασκευάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από κασσίτερο, ένα πολύτιμο μέταλλο εκείνη την εποχή. Αυτό το τόσο σπάνιο εύρημα αναλύθηκε χημικά από τον Richard Evershed και την ομάδα του, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Η «κρέμα Londinium», όπως ονομάστηκε αποτελείται κυρίως από ζωικό λίπος, πιθανώς από βοοειδή ή πρόβατα. Ανίχνευσαν επίσης άμυλο, το οποίο πιθανότατα απομονώθηκε από βρασμένες ρίζες και κόκκους στο νερό. Επιπλέον, η κρέμα περιείχε ένα ορυκτό διοξείδιο κασσιτέρου που ονομάζεται κασσιρίτης με τον χημικό τύπο SnO2.

Αυτή η κρέμα είχε μια ευχάριστη υφή και οσμή όταν την έτριψαν πάνω στο δέρμα. Αν και η πρώτη αίσθηση ήταν η λιπαρότητα, λόγω της λιώσεως του λίπους ως αποτέλεσμα της θερμότητας του σώματος, αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα από την ομαλή, πούδρα που δημιουργήθηκε από το άμυλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άμυλο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό στα σύγχρονα καλλυντικά. Η προσθήκη Sn02 στην βάση αμύλου / λιπαρών, προσδίδει λευκή αδιαφάνεια, η οποία είναι σύμφωνη με την κρέμα που είναι καλλυντική.

πηγή cityportal.gr / Κρέμα Londinium, ετών 2000 /  Παναγιώτης Καμπάνης*
* Ο Παναγιώτης Καμπάνης είναι Δρ. Αρχαιολόγος-Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τοιχογραφία με παράσταση Ρωμαίας που κρατάει δίσκο με καλλυντικά,
Vila San Marco, Stabia, 1ος αι. μ.Χ.