«λίγες και μία νύχτες» – Ισίδωρος Ζουργός / κριτική βιβλίου

Written by

Ο Ισίδωρος Ζουργός με όλα τα βιβλία του μέχρι τώρα, αποτελεί την πιο αποστομωτική απάντηση απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σήμερα αξιόλογη ελληνική λογοτεχνία. Δικαίως ο Ισίδωρος Ζουργός θεωρείται και είναι, ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συχνά μέσα στα έργα του κάνει αναφορές στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής. Πολύ περισσότερο όμως από τα προηγούμενα βιβλία του, το τελευταίο,  το «λίγες και μία νύχτες», είναι κυριολεκτικά “γεμάτο” αρώματα, πληροφορίες, συναισθήματα που αποπνέουν από τη γενέθλια πόλη, τους ανθρώπους της, την ιστορία!

«λίγες και μία νύχτες» –  λίγα λόγια για το βιβλίο


Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαµίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και µένει έγκλειστος σε µια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύµφωνα µε το µυθιστόρηµα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα µικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όµως αγόρι κρυφακούει…

Εβδοµήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόµη µια νύχτα, µάλλον µια ζωή ολόκληρη σε µία µόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξηµερώσει. Το Λίγες και µία νύχτες, µε άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί µια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Το βιβλίο αναπλάθει µια µαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόµη µια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το µέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.

Το «λίγες και μία νύχτες» εµπεριέχει ακόµη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασµό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής.  Μέσα από τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι µε  το κοίταγµα του ίδιου του µυθιστορήµατος στον καθρέφτη. Πέρα όµως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δηµεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

«λίγες και μία νύχτες» γλώσσα μοναδική, πλοκή εξαιρετική

Η γλώσσα είναι μοναδική, η πλοκή ενδιαφέρουσα, η περιγραφή της παλιάς Θεσσαλονικής σε ταξιδεύει σε όλες τις περιοχές της πόλης. Στο Κέντρο, στην Άνω Πόλη αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα των επαύλεων στην οδό των Εξοχών.

Είναι ένα μυθιστόρημα με στέρεη δομή, πολλά ιστορικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα και ταυτόχρονα μια ερωτική ιστορία με πολλές
περιπέτειες στο πέρασμα του χρόνου.

liges_kai_mia_nyxtes

«λίγες και μία νύχτες»
Ισίδωρος Ζουργός
ΙSBN13 9789601672373
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Μάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων 576
Διαστάσεις 21×14

 

Ισίδωρος Ζουργός / Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ισίδωρος Ζουργός είναι Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο “Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών”, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: “Φράουστ” (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), “Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού” (Πατάκης, 2000/2007), “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού” (Πατάκης, 2002/2010), “Στη σκιά της πεταλούδας” (Πατάκης, 2005), “Η αηδονόπιτα” (Πατάκης, 2008), “Ανεμώλια” (Πατάκης, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)[2].

Πρόσφατα (2014), από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το “Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο”. “Ενα πολυσχιδές μυθιστόρημα , εξαιρετικά γραμμένο, για τον κόσμο της επιστήμης, της Ιστορίας, της φιλοσοφίας, της Ιατρικής, της θεοκρατικής αντίληψης, της τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης”.

Επίσης, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση “Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου” (Πατάκης, 2009), στη σειρά “Hotel-Ένοικοι Γραφής”, που επιμελείται ο Μισέλ Φάις.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Σκηνές απο τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο”, η Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Καλαμαριάς οργάνωσε στις 11 Νοέμβρη 2014 – στο Δημοτικό Θέατρο της “οδού Χηλής” – παρουσίαση του βιβλίου και συνομιλία με το συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό.

Το 2017 δημοσιεύεται το όγδοο μυθιστόρημα του συγγραφέα, «λίγες και μία νύχτες», που παρακολουθεί τη ζωή του Λευτέρη Ζεύγου από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τα γηρατειά του, με φόντο τη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα την Συνοικία των Εξοχών, αλλά και τις περιπλανήσεις του σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. (από τη wikipedia)
cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Τσουκάτου