Mammals: είναι σημαντικό να υπάρχουν μικροί πυρήνες όπου τα πράγματα δεν είναι απρόσωπα και που η διαφορετική άποψη μπορεί να έχει βάρος

Written by

Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτιστικές ομάδες. Ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, το αντικείμενο ενασχόλησης, το μέγεθος και τα χρόνια δράσης της κάθε ομάδας  τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο αρκετές από αυτές παράγουν σημαντικό έργο. Έργο που τις περισσότερες φορές έρχεται να υποκαταστήσει την ανεπάρκεια της πολιτείας. Μία από τις νεότερες είναι οι Mammals. Ξεκίνησαν πολύ δυναμικά και προκάλεσαν τη περιέργεια μας να μάθουμε περισσότερα για αυτούς και τους σκοπούς που έχουν. Πολύ ευγενικά και με την αφορμή της επικείμενης συναυλίας ΚΟΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ απάντησαν στις ερωτήσεις μας στη προσπάθεια που κάναμε να καταγράψουμε το στίγμα τους και να καταλάβουμε το σκεπτικό τους:

  • Πείτε μας για την πολιτιστική σας ομάδα, τους mammals. Ποιος ο λόγος της ύπαρξής σας, τι σκοπούς έχετε.

Οι mammals είναι μια νέα πολιτιστική ομάδα στη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και της εκπαίδευσης. Αποτελείται από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους που σέβονται ο ένας τον άλλο και όλοι τους γύρω τους και ενώνουν τις ιδέες και τις πράξεις τους για να δημιουργήσουν στον τομέα του πολιτισμού. Στην προσπάθειά τους αυτή συμπράττουν και με άλλους ανθρώπους, ομάδες και φορείς με στόχο την εξέλιξη τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

  • Γιατί νιώσατε την ανάγκη να δημιουργήσετε μια ακόμη πολιτιστική ομάδα και δεν ενταχθήκατε στις ήδη υπάρχουσες πολιτιστικές – με κοινωνική δραστηριότητα – ομάδες; Τι επιπλέον θα θέλατε να καλύψετε (σε δικές σας εσωτερικές ανάγκες ή ποιους τομείς της κοινωνίας που βλέπετε να χρήζουν βοήθειας).

Η ανάγκη μας σίγουρα ξεκινάει από το προσωπικό επίπεδο, δεν προέκυψε γιατί θεωρήσαμε με κάποιο τρόπο ελλιπή τη δραστηριότητα οποιασδήποτε άλλης ομάδας. Ακριβώς το αντίθετο, θέλουμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν προσθετικά και σε πλαίσιο συνεργασίας, καταθέτοντας και εμείς με τη σειρά μας τις ιδέες και τις ιδιαιτερότητές μας.  Από την άλλη, είναι σημαντικό να υπάρχουν μικροί πυρήνες όπου τα πράγματα δεν είναι απρόσωπα και που η διαφορετική άποψη μπορεί να έχει βάρος και να μη χάνεται στη βοή του πλήθους.

  • Πόσα ενεργά μέλη έχετε, φιλοδοξείτε να «μεγαλώσετε»; Ή πιστεύετε πως μια μικρή, κλειστή ομάδα έχει μεγαλύτερη ευελιξία και παραμένει πιο κοντά στους αρχικούς σκοπούς της δημιουργίας των mammals.

Ο βασικός πυρήνας των mammals είναι οι Αλέξανδρος Κωχ, Διονύσης Φραντζής, Jorge Θεμελής, Ιωάννα Τζίκα και Λία Κεσοπούλου. Οι πέντε μας είμαστε και οι δημιουργοί της ομάδας. Στόχος μας είναι η σύμπραξη και η συν-δημιουργία με άλλα άτομα, ομάδες και φορείς, ανάλογα με τη δράση που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε και να συμπορευτούμε με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους θα ταιριάζει η ματιά μας στα πράγματα.

  • Η ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία και πολιτισμό που την ακούμε και τη διαβάζουμε να επαναλαμβάνεται, μέχρι σε ποιο σημείο πιστεύετε πως μπορεί να επηρεάσει και να συμβάλει θετικά στις αντιλήψεις του κόσμου πάνω στα  θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και αξιοπρέπειας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προβάλλει και να διαδραματίσει βοηθητικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Σίγουρα δίνει τον χώρο σε μια ομάδα ανθρώπων που πιθανώς δεν έχουν άλλο πλαίσιο για να εκφράσουν τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, να το κάνουν. Σε πρώτη φάση αυτοί είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε αυτούς που αποτελούν σημείο αναφοράς της εκάστοτε δράσης και σε αυτούς που την εισπράττουν. Έτσι, δημιουργείται μια άτυπη κοινότητα γύρω από το έργο της οποίας το εύρος ορίζεται μόνο από την απήχηση και την οικουμενικότητα που αυτό έχει. Σε αυτό το πλαίσιο γεννιέται η αναφορά, ο διάλογος, η σύγκρουση, αν θέλετε ένας καθρέφτης προσωπικός και κοινωνικός. Κάποιες φορές αυτό το είδωλο που αντικρίζουμε μπορεί να μας αλλάξει, να μας επαναπροσδιορίσει, ακόμα και να μας προτρέψει σε πράξη.

  • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ετοιμάζετε μια συναυλία στο Club του Μύλου, στην οποία δώσατε τον τίτλο  ΚΟΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ. Πως ερμηνεύετε τον τίτλο αυτό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν είναι μια ακόμη «παγκόσμια ημέρα». Είναι ένα σημείο αναφοράς για εμάς σε ό,τι αφορά αυτό που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο στοιχείο. Τα δικαιώματα για ζωή, ελευθερία, ισονομία και η δράση ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμούς και διακρίσεις αποτελούν την αφετηρία για κάθε στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων οργανώνουμε μια συναυλία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στο Club του Μύλου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν απευθείας στη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο τίτλος Κοινές Ρίζες – Άλλοι Τόποι έχει διττή σημασία. Οι Κοινές Ρίζες δηλώνουν την οικουμενικότητα της μουσικής ως μιας παγκόσμιας γλώσσας που μπορεί και πρέπει να αντιτίθεται στις παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άλλοι Τόποι είναι η γιορτή της διαφορετικότητας: η μουσική γλώσσα είναι ενιαία, αλλά τα λαϊκά παραδοσιακά της ιδιώματα αναδεικνύουν διαφορετικές – και πολύ αξιόλογες – προσεγγίσεις.

  • Ποιοι θα πάρουν μέρος στη συναυλία, τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε σε ποιους να απευθυνθείτε για να κάνετε τη συναυλία.

Καταρχήν, η ιδέα του να ακουστούν διαφορετικά μουσικά είδη κάτω από την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μας οδήγησε στην αναζήτηση καλλιτεχνών που να αγαπούν, να σέβονται και να δημιουργούν με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε μουσικού ιδιώματος. Εμείς απλώς φροντίσαμε να ενώσουμε τις τελείες πάνω στον μουσικό χάρτη, σε ένα ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή. Παράλληλα, αξιοσημείωτη υπήρξε η προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν όλοι στην πρόσκλησή μας για τον σκοπό αυτό. Το ταξίδι μας έχει ως εξής: Οι Tir Fada μας συστήνουν την κέλτικη μουσική παράδοση με τραγούδια και σκοπούς από την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Μπολιάζοντας, όμως, την ιρλανδέζικη φλογέρα με την κρητική λύρα, το μουσικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απρόσμενο και πρωτότυπο. Οι Nick & The Backbone φέρνουν το ηλεκτρικό blues στη σκηνή του Μύλου από την Αμερική, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα σε ότι αφορά στη σύγχρονη δυτική μουσική. Στη συνέχεια, οι Αργατεία πειραματίζονται με τα τραγούδια της Μαύρης Θάλασσας και του Πόντου, προσθέτοντας ηλεκτρικό «αλατοπίπερο» στο ιδιαίτερο αυτό ελληνικό μουσικό ιδίωμα. Ο Baris Bal συμπράττει με τον Σάκη Λάιο ταξιδεύοντάς μας στης Ανατολής τα μέρη με τους ήχους του πολίτικου λαούτου, της τάμπλας και του ταμπουρά. Τέλος, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Φώτης Σιώτας και ο Δημήτρης Μυστακίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας χαρίζουν μια απρόβλεπτη και συγκινητική επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

  • Τι άλλες ενέργειες έχετε σκοπό να κάνετε σαν πολιτιστική ομάδα mammals, τα σχέδια σας για το άμεσο και το ευρύτερο μέλλον ποια είναι.

Ξεκινήσαμε με την παραγωγή της θεατρικής παράστασης «Εισβολή!» του Jonas Hassen Khemiri στο Θέατρο Τ και με αφορμή τις θεματικές του έργου πραγματοποιούμε και αυτή τη συναυλία που είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία και τη δράση της για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μιας και η παράσταση ευελπιστούμε να έχει χρονική συνέχεια,  βρισκόμαστε σε διαδικασία οργάνωσης και άλλων συνυφασμένων δράσεων. Από εκεί και πέρα, νομίζουμε ότι ειδικά ως νέα ομάδα είναι σημαντικό να κάνουμε μια αποτίμηση των πρώτων μας δράσεων και τα σχέδια μας για το μέλλον να προκύψουν σε συνάρτηση με την αξιολόγηση της πλούσιας σε μαθήματα αυτής εμπειρίας. Επίσης, αυτό το διάστημα είχαμε την τύχη να έρθουμε σε επαφή με πολλούς φορείς και ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, από όπου έχουν προκύψει διάφορες ιδέες και προτάσεις που θα επεξεργαστούμε στο άμεσο μέλλον.

  • Δραστήριοι, εξωστρεφείς με ευαισθησίες, λόγο, άποψη και  πολύ καλά δείγματα – τουλάχιστον από τη πρώτη δουλειά τους που είχα τη τύχη να παρακολουθήσω (αναφέρομαι στη θεατρική παράστασης «Εισβολή!») κάνανε ένα ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα. Θα μείνω στην εμφανή τους διάθεση συνεργασίας με άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης, κάτι που τελικά δεν είναι -όπως τουλάχιστον θα έπρεπε- αυτονόητο. Καλή αρχή έκαναν, εξίσου καλή και ακόμη καλύτερη συνέχεια ευχόμαστε στους φιλόδοξους Mammals μέσα από τη καρδιά μας!

cityculture.gr/  Μαρία Δαμάσκου