Μια ματιά στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Written by

Από 1-10  Νοεμβρίου στην πόλη μας διεξάγεται μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις, το 54 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κόσμος πολύς, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πολλά πάρτυ και happenings δημιουργούν μια γιορταστική ατμόσφαιρα.

Ανάμεσα στους διάσημους προσκεκλημένους ο Τζιμ Τζάρμους, ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Αλέν Γκιροντί, η Κλερ Σιμόν αλλά και η Βαλέρια Γκολίνο ως σκηνοθέτιδα του «Μέλι».

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Αλεξάντερ Πέιν ως Πρόεδρος και οι Σκοτ Φούντας, η Άντα Σόλομων, ο Εντουάρ Ουαϊντροπ και ο Έλληνας μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα.

Στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα  του Φεστιβάλ ανταγωνίζονται δεκατέσσερις πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών. Δύο από αυτές είναι ελληνικές: Η Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και το «Wild Duck».

Συνολικά συμμετέχουν οι:

  1. Suzanne –Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία
  2. Wild Duck-Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα
  3. Εμείς-Μανί Μασεράτ, Σουηδία
  4. Ένα βήμα την ημέρα-Χάλα Λότφι, Αίγυπτος-ΗΑΕ
  5. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά-Ελίνα Ψύκου, Ελλάδα-Τσεχία
  6. Θαύμα-Γιουράι Λέχοτσκι, Σλοβακία-Τσεχία
  7. Καληνύχτα-Σον Γκάλαχερ, ΗΠΑ
  8. Κελί από χρυσάφι-Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό-Ισπανία
  9. Μελάσα-Κάρλος Λετσούνα, Κούβα, Γαλλία, Παναμάς
  10. Οι αισιόδοξοι-Τάε-γκον Κιμ, Νότιος Κορέα
  11. Πρόβατο-Μαριάν Πιστόν, Ζιλ Ντερού, Γαλλία
  12. Το γαλάζιο πουλί-Λανς Ένμαντς, ΗΠΑ-Σουηδία
  13. Το ποτό του διαβόλου- Ιγνάσιο Ροδρίγες, Χιλή
  14. Χάλια μαλλί-Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

 

festival2Υπάρχουν πολλά αφιερώματα. Πολύ ελκυστικό το αφιέρωμα στο σύγχρονο αργεντίνικο σινεμά, όπου μέσα από τις ταινίες μπορεί κάποιος να ανακαλύψει μια χώρα που αλλάζει συνέχεια. Αν και η χώρα μαστίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση οι σκηνοθέτες εστιάζουν στις ταινίες τους περισσότερο  στον άνθρωπο και στα προβλήματά του. Πρωτοεμφανιζόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες δίνουν το παρόν.

Αφιέρωμα υπάρχει και σε δύο ξεχωριστούς Γαλλους δημιουργούς τον Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν.  Στο αφιέρωμα στα Βαλκάνια παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ταινίες από την ετήσια βαλκανική παραγωγή. Δεκαεφτά συνολικά ταινίες συγκεντρώνει το τμήμα αυτό που έχει ζωή είκοσι χρόνων. Φέτος λοιπόν γιορτάζεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ταινίες που σφράγισαν  τη διαδρομή του βαλκανικού κινηματογράφου. Σημαντικές ταινίες δημιουργών όπως το «Σεράγεβο σ’ αγαπώ», «Η Βελανιδιά», «Το γάλα».

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες πρωτοπόροι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες όπως ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Ιρανός Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο Ιάπωνας Χιροκάζουν Κόρε-έντα, ο Αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ, η Αμερικανίδα Κέλι Ράικαρτ. Στο ίδιο αφιέρωμα φέτος εγκαινιάζεται η ενότητα Ρεύματα με ταινίες που λειτουργούν ως πεδίο εξερεύνησης και επαναπροσδιορισμού της κινηματογραφικής γλώσσας. Ειδική προβολή στον Δεκάλογο του Κισλόφσκι. Δέκα επεισόδια που αναπαριστούν τις Δέκα Εντολές της Βίβλου. Στην ημέρα Γαλλοφωνίας  την Παρασεκυή 8 Νοεμβρίου θα προβληθούν έξι γαλλόφωνες ταινίες. Ακόμα θα προβληθούν τρεις ταινίες στα πλαίσια του διαγωνισμού LUX, που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμμετέχουν το «Μέλι», τα «Ραγισμένα όνειρα» και ο «Εγωιστής γίγαντας».

Να μην ξεχάσουμε το εξαιρετικό τμήμα ταινιών για παιδιά. Φέτος συμμετέχουν πέντε ξεχωριστές ταινίες.

Στο ελληνικό τμήμα  συμμετέχουν 8 ταινίες:

Goldfish του Θάνου Τσαβλή.

Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά

Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδης

Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου

Η τελευταία φάρσα του Βασίλη Ραϊση

Ο προφήτης του Δημήτρη Πούλου.

Ο Χειμώνας του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα

 

Πολυαναμενόμενο βέβαια το Miss Violence του Αβρανά μετά τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Βενετίας με ένα θέμα σκοτεινό, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της βίας σε όλες τις μορφές της. Γενικά όλες οι ελληνικές ταινίες σχεδόν κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο. Μυστήρια, θάνατοι, εγκαταλειμμένα σπίτια και μοναστήρια δημιουργούν φαντασιακές καταστάσεις και .συγκρούσεις. Εκτός από αυτές συμμετέχουν και 22 ακόμα ελληνικές ταινίες που θα ενταχθούν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς  να προωθήσουν το έργο τους.

Το όλο γιορταστικό  κλίμα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, ενισχύουν, εκτός από τον πολύ καλό καιρό και τις ηλιόλουστες μέρες, οι πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής η Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας έπαιξε μουσική από τον κινηματογράφο. Συναυαλία του Κωνσταντίνου Βήτα  (μέλος της Επιτροπής) με μουσική Χατζιδάκι. Την Πέμπτη  το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Fanfara Transilvania, θα δώσει συναυλία στην Αποθήκη Γ΄. Αλλά και τα πάρτι δίνουν και παίρνουν. Εξαιρετικό το πάρτυ στην Αποθήκη Γ το Σάββατο με τους Speakeasies Swing Band. H  Αποθήκη ήταν κατάμεστη, ο κόσμος χόρευε σε ήχους swing και  jazz ενώ τα πηγαδάκια έξω ήταν πολλά, ζωηρά και νεανικά. Την Τετάρτη στο αγαπημένο Pasta Flora το Meet’ n’ mingle πάρτυ στο γνωστό δρομάκι της Ζεύξιδος. Μην ξεχνάτε το πάρτι της αγοράς και το πάρτι λήξης, Παρασκευή και Σάββατο και πάλι στην Αποθήκη Γ΄ .

Καλή διασκέδαση και δείτε όσες περισσότερες ταινίες μπορείτε!