Μιχάλης Χατζηαναστασίου – καλλιτεχνικός διευθυντής Συμφωνικής ορχήστρας Jazz Βορείου Ελλάδος *συνέντευξη

Written by

Η Συμφωνική ορχήστρα Jazz Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά αποτελεί παγκόσμια 1η για την Ελλαδα μιας και δεν υπάρχει άλλη επίσημη Συμφωνική ορχήστρα Jazz. Συνέντευξη με τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή Μιχάλη Χατζηαναστασίου
 m1
Μαέστρο, Θα ήθελα να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για την Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Bορειου Ελλάδος της οποίας αποτελείτε Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός της Δ/ντής.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Βορείου Ελλάδος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2013. Τελεί υπό την αιγίδα της Πολιτείας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την ευγενική Χορηγία του Εκπαιδευτικού ομίλου Ω.Β.Ε. Αριθμεί 45 μουσικούς από όλες τις οργανικές οικογένειες μιας κλασσικής Συμφωνικής Ορχήστρας συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής μπάντας συν την 25μελή χορωδία η οποία συμπράττει κατά περίπτωση. Η S.O.N.G. Jazz μεχρι στιγμής εχει συμμετάσχει και συμπράξει σε συναυλίες και αφιερώματα ανάλογου περιεχομένου με την στήριξη και υπο την Αιγίδα των ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠ. ΠΟ., ΥΠ.ΜΑΚ.ΘΡΑΚΗΣ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Θεσσαλονίκης. Στα επίτιμα μέλη της ανήκουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα καλλιτεχνών του χώρου της Jazz όπως: Κώστας Αναστασιάδης (ντραμερ – κρουστός), Πέτρος Δραγούμης (Ηλ. και Ακ. Μπάσο), Θεόφιλος Σωτηριάδης ( Σαξ. Alto) κ.α. Στόχος της ορχήστρας και δικός μου, είναι η διάδοση και προώθηση αφ’ ενος του μουσικού θεωρητικού συστήματος και ρεπερτορίου του συγκεκριμένου μουσικού είδους και αφ’ ετέρου η στήριξη και προώθηση νέων συνθετών και των έργων τους πάνω σε ανάλογες μουσικές φόρμες. Κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό στο τέλος να τονίσω είναι ότι, η Συμφωνική Ορχήστρα Jazz αποτελεί παγκόσμια 1η για τα Ελληνικά δεδομένα, μιάς και σε ευρύτερο επίπεδο, δεν υπάρχει προς το παρόν, άλλη επίσημη Ορχήστρα που να πραγματεύεται το συγκεκριμένο Μουσικό είδος σε Συμφωνικό επίπεδο.
m6
Οι ενορχηστρώσεις που παίζετε είναι πρωτότυπες?
Ασφαλώς. Όλες οι ενορχηστρώσεις και διασκευές προέρχονται από την πένα την δική μου και φυσικά του συνεργάτη και φίλου μου Γ. Καρακάση ο οποίος και συμμετέχει ως Καλλιτεχνικός Σύμβουλος και Μαέστρος επίσης της Ορχήστρας.
Θα ήθελα να μου απαντήσετε ειλικρινά στο εξής. Θεωρείστε ένας απο m2τους κορυφαίους σολίστ Κιθάρας σε διεθνές επίπεδο. Ασκείτε Καλλιτεχνική Δ/νση σπουδών στην Μουσική Ακαδημία Jazz του Ω.Β.Ε. και διδάσκετε παράλληλα, απ’ όσο γνωρίζω σε καθημερινή βάση. Διευθύνετε ως Μαέστρος και ενορχηστρώνετε, μια Συμφωνική Ορχήστρα. Έχετε συνθέσει συμφωνικά έργα, μουσική για Θέατρο και κιν/φο. Έργα και βιβλία σας μουσικού περιεχομένου (μέθοδοι εκμάθησης, συγγράμματα ανωτέρου θεωρητικού επίπεδου, διατριβές για την Ιστορία και εξέλιξη των Αρχαίων εξωευρωπαικών μουσικοθεωρητικών συστημάτων ) που εχουν δει το φως της δημοσιότητος. Τι απ’ όλα αυτά σας εκφράζει περισσότερο, τι από όλα αυτά … είσαστε πιο πολύ?
Όλα. Η Τέχνη είναι μια πολυεπιστήμη. Θα έπληττα φοβερά αν δεν μπορούσα να με “διαμελίζω” σε 1000 κομμάτια, όποτε εγώ το κρίνω απαιτητό. Έχω μια … ηδονική σχέση με το “δημιουργικό αστάθμητο”.
 
Να τολμήσω να ρωτήσω ποιά είναι η γνώμη σας για τον Π. Παντελίδη, την Πάολα, την Φουρέιρα κ.α. αυτού του είδους μουσικής? Είναι οι καλύτεροι τους είδους τους, μόνο που του είδος τους είναι το χειρότερο.
 
Η γνώμη σας για το Ελληνικό Ρόκ?
Όσο υπάρχει Αγγλοσαξωνικό Τσάμικο, άλλο τόσο υπάρχει και Ελληνικό Ροκ.
 
Ποιά ή γνώμη σας για την Παιδεία και την Εκπαίδευση στην χώρα μας? 
Θεωρώ οτι υπάρχουνε μυαλά σφουγγάρια σε …. αποξηραμένες λίμνες.
 
Δηλαδή?
Πιστεύω ότι η Διανόηση της Χώρας ή πέθανε, ή κουράστηκε ή έχει στρατευθεί σε τέτοιο βαθμό έναντι της γνώσης που πρέπει να παρέχει αφειδώς στα νέα παιδιά που με κάνει να εικάζω δυστυχώς οτι, για πολλά χρόνια θα ανδρώνουμε γενιές ηλιθίων. Λυπάμαι που το λέω αλλά η Γνώση βρίσκεται εκτός των τειχών των Α.Ε.Ι. και της Μέσης Εκπαίδευσης.
Μαέστρο μου, θα ήθελα να μου πείτε 2 λόγια τέλος, για την Φετινή 3η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού* της οποίας έχετε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και καθοδήγηση για 2η συνεχόμενη χρονιά.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Πολιτεία Πολιτισμού συνεχίζει το έργο της και διοργανώνει το καλοκαίρι του 2015, την 3η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού στην Ελλάδα, την περίοδο από 5 – 14 Αυγούστου 2015, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και της Περιϕέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί στην κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού είναι η ιδανική ευκαιρία για παιδιά και νέους να κάνουν ένα αλλιώτικο ταξίδι διακοπών, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την καλλιτεχνική μάθηση και δημιουργία. Στόχοι της Ακαδημίας είναι η εισαγωγή και η εκπαίδευση στην έννοια των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μια ομάδα από καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτές θα δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά από 6 ετών και άνω και νέους να μάθουν, να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε όλες τις βασικές μορϕές των τεχνών. Βαθύτερη ανάγκη να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις τέχνες μέσα από ένα δρόμο κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Υπάρχουν Θεματικές Εκπαιδευτικές κι αν ναι, ποιες είναι αυτές? 
Οι Θεματικές Ενότητες που θα διδαχθούν, θα είναι οι εξής: Θέατρο, Χορός, Μουσική, Τραγούδι, Εικαστικά, παράλληλα με το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, που περιλαμβάνει αθλήματα, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, κανό, στίβο περιπέτειας και πολλά άλλα.
…………………………………………………………………………………………………………..
Πληροφορίες  – εγγραφές: Κατασκηνώσεις ΧΑΝΘ τηλ: 231 600 1000 (εσωτ. 0852, 0851) [email protected] Πολιτεία Πολιτισμού 2310 220 581