Μουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης, με μεράκι και αγάπη για τη διάσωση των σχολικών βιβλίων

Written by

Το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στη γειτονιά της Πλάκας επί της οδού Τριπόδων 23, βρίσκεται

Το Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το έτος 2013 και αποτελεί ένα χώρο δράσης που έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων για την προαγωγή της παιδείας, της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Το Μουσείο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του δικτύου Μουσείων του Κέντρου της Αθήνας.

“Το σχολικό βιβλίο κουβαλάει μια μαγεία. Πάντα με συγκινούσε. Χρόνια τώρα μάζευα σχολικά βιβλία κάνοντας αρχή από τα αναγνωστικά βιβλία των σχολικών μου χρόνων.
Σε κάθε ταξίδι, μέσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά μου με πήγαιναν στα παλαιοβιβλιοπωλεία και η χαρά μου αμέτρητη όταν ανακάλυπτα τους δικούς μου θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, ξεσχισμένο, σκονισμένο, μα για μένα πολύτιμο σχολικό βιβλίο. Και σιγά σιγά πλήθαιναν και συνάμα μεγάλωνε η γνώση μου γι’ αυτά. Και οι σπουδές μου, μη συνειδητά πάντα, συνδέονται και αυτές με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων.
Η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, τώρα σκοπός είναι να γίνει πιο ουσιαστική και πιο οργανωμένη. Για να μην χαθούν τα πολύτιμα αυτά αρχεία, για να μπορέσουμε να αναψηλαφήσουμε την ιστορία τους και συνάμα την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και της Ελλάδας.
Η προσπάθειά μας αποσκοπεί ώστε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, όχι μόνο διάσωσης του σχολικού υλικού αλλά και έρευνας και γόνιμου διαλόγου σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, με τη συμμετοχή και την αρωγή μιας ευρύτερης κοινότητας, από την Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής, ερευνητών, φορέων, ιδρυμάτων, ανθρώπων με αντικείμενο, μεράκι και αγάπη τη διάσωση και την έρευνα του σχολικού υλικού.”
Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή
Πρόεδρος ΕΚΕΔΙΣΥ

mouseiosxolikiszoisΜουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διαθέτει στην κατοχή του μια πλούσια συλλογή από σχολικά βιβλία, τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τεσσάρων αιώνων, από τον 17ο αιώνα έως σήμερα. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ αρκετά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.
Οι κατηγορίες τις οποίες καλύπτει η συλλογή συνοψίζονται στα:
α) αναγνωστικά δημοτικού και γυμνασίου, β) χρηστομάθειες και χρηστοήθειες, γ) σχολικά βιβλία για όλες τις τάξεις και για όλα τα μαθήματα (αρχαία, λατινικά, μαθηματικά, φυσική, χημεία, φυσική ιστορία, ιστορία, θρησκευτικά, φυτολογία, ζωολογία, πατριδογνωσία, μουσική, ιχνογραφία, καλλιγραφία, σχολικά βιβλία από όλο τον κόσμο) δ) παιδικά βιβλία ελληνικά και ξένα.

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της συλλογής είναι σχολικά βιβλία από άλλες χώρες (μια πλούσια συλλογή από παλαιά και νέα σχολικά εγχειρίδια από χώρες όπως Περού, Ιαπωνία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Τυνησία, Ζαϊρ, Κορέα. Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά ).Το μουσειακό της αποθετήριο έχει να παρουσιάσει ακόμα πλούσιο υλικό σχετικό με τη σχολική πράξη και ζωή.

Η συλλογή του Μουσείου θεωρείται από τις καλύτερες συλλογές στην Ελλάδα και συχνά έχει αποτελέσει θέμα για άρθρα στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, όπως και για τηλεοπτικές εκπομπές. Υλικό των συλλογών αξιοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα ενώ εξυπηρετούνται πολλοί ερευνητές, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ερευνητές.
Σημαντικό τμήμα του είναι το Μουσείο Προφορικής Ιστορίας της Εκπαίδευσης με αρχείο βιντεοσκοπημένων αφηγήσεων με σχετικές μαρτυρίες.

Την περίοδο αυτή το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αλλάζει εμφάνιση καθώς μια νέα μουσειολογική μελέτη προβάλλει με σύγχρονο τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου ώστε η εμπειρία που αντλεί ο επισκέπτης να είναι μεγαλύτερη.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης – η έκθεση

Η έκθεση από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκτείνεται σε τρεις ορόφους και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Το ταξίδι της ελληνικής εκπαίδευσης», αφορά την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, όπως αυτή φαίνεται μέσα από διάφορα σχολικά εγχειρίδια της εκάστοτε περιόδου. Η ενότητα αυτή υιοθετεί μια χρονική ακολουθία συνδυάζοντας την εκπαίδευση με το ευρύτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα.
mousio sxolikis zois

Η δεύτερη ενότητα, «Το παλιό σχολείο», είναι θεματική και εστιάζει σε διάφορες πτυχές της ιστορίας της εκπαίδευσης, το νηπιαγωγείο, τη μαθητική ενδυμασία, τα θρανία, τα συσσίτια, τη γραφική ύλη, τις τιμωρίες κτλ., καλύπτοντας το χρονικό διάστημα από το 1940 μέχρι και το 1980 περίπου.

Η τρίτη ενότητα αποτελεί την αναπαράσταση μιας σχολικής τάξης της δεκαετίας του 1950. Όλα είναι εδώ: το παλιό αριθμητήρι, ο μαυροπίνακας, η παλιά βιβλιοθήκη με τα σχολικά βιβλία. Στους τοίχους υπάρχουν γεωγραφικοί χάρτες και πίνακες αναφοράς με εικόνες που μας δίνουν πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής.

Εδώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ευχάριστα και βιωματικά, παίρνοντας μέρος στα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο την ιστορία του παλιού σχολείου και των παλιών σχολικών βιβλίων αλλά και για το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Οι μεγαλύτεροι έχουν την ευκαιρία να ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής καθισμένοι στα ξύλινα θρανία με τα παλιά αναγνωστικά, τις πλάκες και τους κονδυλοφόρους.

Η αυλή του Μουσείου Σχολικής Ζωής αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους και αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για τους εκπαιδευτικούς περιπάτους στην περιοχή της Πλάκας αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής ανανεώνει διαρκώς τις εκθέσεις του και τις εμπλουτίζει με υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικές επισκέψεις και γνωριμία με την ιστορία της Εκπαίδευσης στο πέρασμα του χρόνου. Σημαντική βοήθεια για την ενίσχυση του έργου του Μουσείου αποτελεί η δική σας συνδρομή.

Οτιδήποτε υλικό έχετε (σχολικά βιβλία, τετράδια, ενδεικτικά, βαθμολόγια, εργασίες μαθητών, φωτογραφίες) το οποίο δεν χρειάζεστε είναι πολύτιμο για εμάς.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο ώστε να δείτε πώς μπορείτε να το αποστείλετε για να αξιοποιηθεί δημιουργικά.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία όλων των βαθμίδων. Υπάρχει η δυνατότητα σε όσα σχολεία επιθυμούν να αποστέλλεται υλικό προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψης.

Είναι όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και έχουν σχεδιαστεί και εμψυχώνονται από έμπειρους παιδαγωγούς και μουσειοπαιδαγωγούς.
Τα προγράμματά του μπορούν να πραγματοποιηθούν και εκτός Μουσείου.

Τα Σαββατοκύριακα εκπονούνται προγράμματα για παιδιά και οικογένειες τα οποία ανανεώνονται συνέχεια. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το facebook

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Ενδεικτικοί τίτλοι προγραμμάτων 2017-2018

 • • Το παλιό σχολειό (για όλες τις τάξεις)
  Σχεδίαση: Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη-Άντα Ευαγγέλου• Η κουκουβάγια των παλιών αναγνωστικών : μια κουκουβάγια ξεπηδά απ’ τα παλιά αναγνωστικά και ζωντανεύει στα χέρια των παιδιών! (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού) Σχεδίαση: Σπυριδούλα Χρόνη
 • Ο παππούς Λυσικράτης στα στενάκια της Πλάκας! (Δημοτικό,Δ,Ε,ΣΤ και Γυμνάσιο) Σχεδίαση: Σπυριδούλα Χρόνη
 •  Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια (Νηπιαγωγείο και πρώτες τάξεις του δημοτικού) Σχεδίαση: Άλκηστις Γεωργούλη
 • Εξερευνώντας το παρελθόν: παιχνίδι θησαυρού στο Μουσείο (τελευταίες τάξεις του δημοτικού) Σχεδίαση: Σταύρος Γρόσδος
 • Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα (για όλες τις τάξεις) Σχεδίαση Κώστας Στοφόρος και Παραμυθοκουζίνα
 • Τα μυστικά της βαλίτσας: ένα πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο προσφυγικό ζήτημα. Σχεδίαση: Νίκη Κάντζου-Φυλλιώ Νικολούδη
 • Το κανόνι και η παπαρούνα: ένα αντιπολεμικό πρόγραμμα
  Σχεδίαση: Κατερίνα Καζέλα

Εκπονούνται ακόμα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, το Πάσχα και τις εθνικές επετείους. Εξαιρετικοί είναι οι εκπαιδευτικοί περίπατοι που οργανώνει για ομάδες μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που εστιάζουν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους ή θεματικές.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί εργαστήρια για παιδιά από 2 ετών
Ενδεικτικοί τίτλοι: «Παραμυθοσάββατα», «Γίνε κι εσύ μεγάλος ζωγράφος», «Οι μικροί ταξιδευτές», «Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων», «Επιχείρηση Χριστούγεννα», «Μαγικά Πειράματα», «Μια διαφορετική επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης».

Επίσης διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές

Σημαντικό είναι και το εκδοτικό του έργο. Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία:

 • Προσευχές για τα παιδιά από τα παλιά μας αλφαβητάρια
 • Παιδικά Παιχνίδια
 • O Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές
 • Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας!

Το Μουσείο διαθέτει Πωλητήριο με μικροαντικείμενα, αφίσες, κάρτες εμπνευσμένα από τις Συλλογές του αλλά και εκδόσεις τόσο του Μουσείου όσο και άλλων εκδοτικών οίκων.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: [email protected]
Τηλ. 210 3250341

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Διεύθυνση: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ:+30 210 3250341
Web: http://www.ekedisy.gr
https://www.facebook.com/www.ekedisy.gr
https:/twitter.com/ekedisy
Email: [email protected],
[email protected]