Μπαλέτο Χεριών από την Τελετή Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2020, Τόκιο

Written by

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 είχαν μια ξεχωριστή, χορογραφημένη παράσταση στα πλαίσια της τελετής λήξης-παράδοσης. Ο χορογράφος Sadeck Waff δημιούργησε ένα όμορφο μπαλέτο χεριών το οποίο εκτελέστηκε σε τέλειο συγχρονισμό από 126 επαγγελματίες και ερασιτέχνες ερμηνευτές σε αναπηρικά καροτσάκια. Οι ερμηνευτές ήταν ντυμένοι στα μαύρα γεγονός που τόνιζε την μαγευτική κίνηση των χεριών τους.

Η παράσταση ξεκίνησε με τον Oxandre Peku, ένα 12χρονο αγόρι που ήταν το πρώτο άτομο στη Γαλλία που έλαβε ένα 3D-printed, multi-grip bionic “Hero Arm” από την Open Bionics. Στη συνέχεια μεταφέρεται στη σκηνή των καλλιτεχνών που δούλευαν συγχρονισμένα με τη μουσική που συνέθεσε ο Woodkid ειδικά για την παράσταση και ερμηνευόταν από την Orchester National de France. Η παράσταση ολοκληρώνεται με την δημιουργία της λέξης Paris και του 2024 ως σύμβολο των επερχόμενων Παραολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία (το 2024).

Η χορογραφία του Waff για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θυμίζει παλαιότερες δουλείες του και συγκεκριμένα, το Murmuration Project 64, στο οποίο υπάρχουν μερικές από τις ίδιες σφιχτές κινήσεις των χεριών. Ο Waff δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την κίνηση αυτή από το χαρακτηριστικών μουρμουρητό των ψαρονιών. «Υπάρχει μαγεία παντού, το κλειδί είναι να ξέρεις πώς να κοιτάς, να ξέρεις να βλέπεις και να ακούς στη σιωπή», γράφει, «σαν ένα σύννεφο πουλιών που σχηματίζουν κύματα στον ουρανό, κάθε άτομο έχει τη δική του ταυτότητα, αλλά μια αναντικατάστατη θέση σε όλο τον.”

Δείτε τη συναρπαστική ερμηνεία:

Πηγή: My Modern Met