Μια βιβλιοθήκη μέσα από τα σκουπίδια! Στη Τουρκία εργάτες του δήμου έφτιαξαν βιβλιοθήκη με βιβλία που βρίσκαν στα σκουπίδια

Written by

Μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία που ο προορισμός τους ήταν τα σκουπίδια;
Όταν υπάρχει μεράκι και φιλότιμο πολλά μπορούν να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βιβλιοθήκη που έχει ανοίξει στην περιοχή Çankaya στην Άγκυρα της Τουρκίας!

Φιλοξενεί μια συλλογή από βιβλία που προορίζονταν να καταλήξουν σε κάποια χωματερή ή σκουπιδότοπο.

Οι εργάτες του δήμου που μάζευαν τα σκουπίδια άρχισαν να συγκεντρώνουν τα βιβλία που έβρισκαν πεταμένα σε δρόμους ή σε κάδους απορριμάτων. Στην αρχή το έκαναν για προσωπική τους χρήση. Οι υπάλληλοι καθαριότητας αγαπούσαν το διάβασμα!

Η συνέχεια ήταν όπως στα παραμύθια με καλό τέλος. Οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμώντας αυτή τη κίνηση άρχισαν να τους χαρίζουν άχρηστα για αυτούς βιβλία. Βιβλία δηλαδή που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Όταν άρχισαν να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός βιβλίων οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου είχαν την ιδέα να τα αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο. Έτσι πήραν την απόφαση αυτά τα βιβλία να αποτελέσουν την αρχή για να στηθεί μία δημόσια βιβλιοθήκη.

Όπως δήλωσαν οι εμπνευστές της ιδέας: «Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που άφηναν τα βιβλία στους δρόμους κι από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που έψαχναν για αυτά τα βιβλία . Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε αυτή τη διαφορετική και μοναδική βιβλιοθήκη».

Σήμερα, αυτή η δημόσια βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε κυριολεκτικά από τα βιβλία που προοριζόταν για τα σκουπίδια διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία. Υπαρχουν βιβλία λογοτεχνίας, επιστημονικής φαντασίας, παιδικά. Αλλά εκτός από τα βιβλία που είναι γραμμένα στα τουρκικά υπάρχουν και βιβλία σε άλλες γλώσσες

Αυτή η πρωτότυπη δανειστική βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν γίνει και άλλες κινήσεις όπως συνεργασίες με σχολεία και με άλλους οργανισμούς. Πολλά μάλιστα από τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτότυπη στη σύλληψη της βιβλιοθήκη δανείζονται και στη τοπική φυλακή.

Αλλά είπαμε όταν υπάρχει μεράκι και φιλότιμο πολλά μπορούν να γίνουν

cityculture.gr/ αντιγράφει η Μαρία Δαμάσκου