Ν. Τourbis (Κρούση): ο αρχέγονος ρυθμός δονεί το «είναι» μας

Written by

Όμάδα Κρούση, Πολυχώρος εκτ6ς, Νίκος Kιουρκτσής (για όλους Tourbis)… Άτομο της μουσικής από πολύ νεαρή ηλικία γνωρίζει ακριβώς για τι μιλάει, αφού η εμπειρία του τριάντα τρία χρόνια τώρα του έχει δώσει τα απαραίτητα ηχητικά εφόδια. Το 2010 δημιουργεί την ομάδα Κρούση, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να αναστατώνουν την πόλη σε κάθε πέρασμα τους. Μου μίλησε για τον ίδιο, για την ομάδα του, για τo djembe, για τα μελλοντικά σχέδια τους.

“Ομάδα Κρούση” πότε έγινε η αρχή; Kυρίως, ποιο ήταν το έναυσμα;

Πριν από 3 περίπου χρόνια, μου έγινε μία πρόταση από έναν πολυχώρο τέχνης να κάνω ομαδικά μαθήματα κρουστών. Αμέσως μετά το ξεκίνημα των μαθημάτων προέκυψε η ανάγκη να φτιαχτεί ένα σύνολο που θα παίζει ζωντανά. Η ομάδα κρουστών «Κρούση» δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2010. Αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες μουσικούς που, μέσα από τον πειραματισμό με τα αφρικανικής προέλευσης djembe και τη μελέτη της ρυθμικής αγωγής, δημιουργούν original μουσικές συνθέσεις. Η «Κρούση» πειραματίζεται με αφρικανικούς ρυθμούς και κομμάτια, χωρίς όμως να περιορίζει το εύρος των ενδιαφερόντων της σε αυτούς.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε από την Αθήνα η ολοένα και αυξανόμενη επαφή του κοινού με τον χώρο των αφρικανικών κρουστών. Πλέον στη Θεσσαλονίκη και αλλού βλέπουμε με ευχαρίστηση να δημιουργούνται όλο και διαφορετικές ομάδες. Τι πιστεύεις συνέβαλλε σε αυτήν την τάση; Πώς σου φαίνεται, προσωπικά;

Η ανάγκη για ψυχαγωγία, εκτόνωση, επικοινωνία υπήρχε πάντα. Τα τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που έχουν κάνει τη ζωή μας δύσκολη, η ανάγκη για μια διέξοδο έκφρασης, για μια υγιή προσέγγιση σε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε έχει γίνει πιο έντονη. Ο κύκλος με τα djembe, τα κουδουνάκια, και τα dundun (μεγάλα κρουστά που παράγουν μπάσους ήχους – ο σκελετός των αφρικάνικων ενορχηστρώσεων) φαίνεται ότι καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Είναι ο αρχέγονος ρυθμός που δονεί το «είναι» μας και μάς δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε πρωτόγνωρα, πρωτόγονα!!

Γνωρίζω ότι συμμετείχες σε διάφορα μουσικά σχήματα της πόλης. Τι εμπειρίες αποκόμισες και πώς αυτό σε βοήθησε στο να φτιάξεις την Κρούση και τον Πολυχώρο εκτ6ς (εκτός);

Παίζω 33 χρόνια μουσική, τα 22-23 από αυτά επαγγελματικά! Έπαιξα σε λαϊκά σχήματα με γνωστούς καλλιτέχνες όπως Τερζή, Άκη Πάνου κ.α., σε punk μπάντες όταν ήμουν μικρότερος αλλά και σε funk και latin σχήματα λίγο μεγαλύτερος, με πολύ καλούς μουσικούς. Έπαιξα μόνος με dj’s, τζάμαρα σε παραλίες δίπλα στη φωτιά αλλά και συνεργάστηκα με πολυπληθή μουσικά σύνολα σε θεατρικά και musical πίσω από κουρτίνες, όπως στο Μέγαρο του Καïρου, και στης Θεσσαλονίκης με το musical Alexander Rock Opera. Όλα ήταν μεγάλο σχολείο!

“Έκτ6ς Πολυχώρος”. Μίλησε μας λίγο για το χώρο σας…

Ο πολυχώρος εκτ6ς δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της ομάδας κρουστών «ΚΡΟΥΣΗ». Φτιάχτηκε «στο χέρι» με αγάπη και μεράκι και τη βοήθεια όλων των μελών. Κατόπιν, μπόρεσε να φιλοξενήσει δράσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, κ.α., πολιτιστικού κυρίως περιεχομένου -μαθήματα υποκριτικής, θεατρικού αυτοσχεδιασμού, χορού όπως Tribal belly dance και Jive, σεμινάρια χοροθεραπείας, κρουστών, σύγχρονου χορού, physical theatre, κ.α. Άνοιξε την αγκαλιά του φιλοξενώντας τέτοιες δράσεις και συνέχισε παράλληλα με live μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, οικογιορτές με παζάρι, μέχρι και parties. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2014 ο πολυχώρος εκτ6ς παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη του θεατρική παραγωγή με τίτλο ΑΝΑΜΟΝΗ στο θέατρο Αυλαία. Τώρα πλέον ο πολυχώρος αναπνέει μαζί μας, μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις εκάστοτε δράσεις σαν χαμαιλέων. Με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας προσπαθεί να συντηρείται και να εξελίσσεται. Ζει μεγάλες στιγμές! Αυτόν τον καιρό είναι σε περίοδο δημιουργικής προετοιμασίας!


Η πρώτη σου επαφή με τα Αφρικανικά Κρουστά;
Tι συναισθήματα σου ξύπνησε;

Όταν απέκτησα το πρώτο μου Djembe…Πάνω από 15 χρόνια πριν! Ήταν μια εποχή που άκουγα και μελετούσα τις αφρικάνικες και νοτιοαμερικάνικες συνθέσεις. Ένιωσα πολύ οικεία. Καταλάβαινα με ευκολία τις ρυθμικές γραμμές και μπορούσα να εκφραστώ με άνεση μέσα απ’ αυτές τις μουσικές. Ένιωσα σαν στο σπίτι μου!

Στις 17 Μαΐου “η Κρούση συναντά την παράδοση”… Κάνε μας μια πρώτη γνωριμία με αυτό το project. Τι πρόκειται να επακολουθήσει;

Πρωτόγονες μπασογραμμές, ο ηχητικός όγκος από τα πολυάριθμα κρουστά και ο αρχέγονος ρυθμός που παράγεται συνδυάζονται αρμονικά με την ποντιακή λύρα του Σεραφείμ Μαρμαρίδη, την ανατολίτικη φωνή της Δέσποινας Αποστολίδου, το μπάσο του Δημήτρη Βαρυτιμόσογλου και το νταούλι του Νίκου Βαρελά. Νέες μουσικές γέφυρες δημιουργούνται ανάμεσα στους πρωτόγονους ήχους της Αφρικής και τα ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα. Το «πάντρεμα» αυτό … εκρηκτικό! Η «ΚΡΟΥΣΗ» συναντά την Παράδοση και η παράδοση εξελίσσεται. Γιατί η μουσική είναι μία και σύνορα δεν έχει. Το σύμπαν «παράδοση» είναι τόσο τεράστιο που με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι ίσα-ίσα που κάνουμε μια πρώτη επαφή! Ξύσαμε λίγο την επιφάνεια! Οι προοπτικές είναι άπειρες όσον αφορά στις ενδεχόμενες κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει το ύφος αλλά και ο όγκος της δουλειάς που θα προκύψει! Ας πούμε ότι είναι «η Κρούση συναντά την Παράδοση»-Vol.1. Είναι μόνο η αρχή.

Kάτι τόσο πρωτότυπο αλλά και απαιτητικό φαντάζομαι πως σας παίδεψε. Τι δυσκολίες συναντήσατε στο συνδυασμό αφρικάνικων κρουστών και παραδοσιακής μουσικής;

Όλα τα καινούρια εγχειρήματα, οι νέες διασκευές είναι πρακτικά δύσκολες. Πρώτον γιατί δεν έχουν ξαναγίνει, άρα δεν υπάρχει κάποιος μπούσουλας, κάποια προηγούμενη εμπειρία πάνω στην οποία μπορούμε να πατήσουμε. Και δεύτερον, για να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι (20 είναι μόνο πάνω στο πατάρι) είναι απίστευτα δύσκολο. Αν προσθέσουμε και τους υπόλοιπους, (προώθηση, γραφιστικά, ηχογραφήσεις, βίντεο, φώτος, κ.α.) … καταλαβαίνετε.

Σας βλέπουμε εξαιρετικά συχνά σε διοργανώσεις της πόλης. Street party, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και απλά live. Πλέον αποτελείτε ένα ενεργό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και εμείς σας ευχαριστούμε. Τι υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας;

Η Κρούση στα 3 χρόνια της ύπαρξής της έχει ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό παρόλο που αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες μουσικούς. Η διάθεση και ο ενθουσιασμός μας είναι στα ύψη! Στα άμεσα σχέδια μας είναι η καταγραφή της καινούριας μας δουλειάς και n δημιουργία ενός L.P. όπου θα καταθέσουμε το αποτέλεσμα της πρώτης επαφής. Είμαστε όλοι πολύ περίεργοι για το τι θα προκύψει. Και μετά τη συναυλία στις 17 Μαΐου έχουμε σκοπό να γυρίσουμε σ’ όλη την Ελλάδα και να παίξουμε το υλικό αυτό για αρκετό καιρό. Τα live της Κρούσης δεν σταματάνε, ειδικά τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι!

*To Σάββατο 17 Μαϊου στο Block 33 η πολυμελής ομάδα κρουστών Κρούση συναντά την Παράδοση και ένα μαγευτικό ταξίδι στις μουσικές του κόσμου ξεκινά! Είσοδος ελεύθερη.

 

1231111_10153179567575333_1242679426_n