Να προσέχεις

Written by

Να προσέχεις, διφορούμενη φράση τι λέτε; Δύο λέξεις με τόσο νόημα και το σ ’αγαπώ , αν το σκεφτείτε δύο λέξεις είναι… Μήπως το να προσέχεις και το σ ‘αγαπώ ταυτίζονται; Εσείς τι λέτε;

Τον τελευταίο καιρό ακούω από πολλούς φίλους και γνωστούς, να λένε σε ανθρώπους τη φράση να προσέχεις. Άλλοι το λένε από αγάπη, άλλοι από προαίσθημα και κάποιοι (που δυστυχώς) το λένε μόνο και μόνο για να το πουν. Ε αυτοί οι τελευταία κατηγορία είναι που εξηγεί ίσως, το λόγω που η φράση αυτή είναι διφορούμενη. Γιατί σκέφτεσαι κι εσύ με το φτωχό σου μυαλό…γιατί να προσέχω;, κι αν όντως ανησυχείς για μένα γιατί δεν είσαι εδώ για να με προσέχεις; και τελικά  Όχι, φίλε μου να ήσουν εδώ να με πρόσεχες!…θα απαντήσουν πολλοί κουρασμένοι, πλέον, στο άκουσμα του να προσέχεις από άτομα που δεν το εννοούν και το λένε μόνο για να “απαλύνουν” τον πόνο του αποχωρισμού. Τι κρίμα όμως, ποτέ δεν θα το πετύχουν.

Και πριν με κατονομάσετε ως καταστροφολόγο, να σας πω ότι υπάρχει άλλη μια «κατηγορία» ανθρώπων από τους οποίους θα ακούσεις τη φράση να προσέχεις κι όχι με αυτούς δεν πρέπει σίγουρα να θυμώσεις.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι που για τον οποιονδήποτε λόγω, είτε χιλιομετρικό, είτε λόγω συνθηκών, είτε διαφόρων άλλων παραγόντων δεν μπορούν να είναι κοντά στα άτομα που αγαπούν/ νοιάζονται για να τα προσέχουν.

Εκεί, είναι που αποκαλύπτεται το μεγαλείο του να προσέχεις, καθώς στο άκουσμα της νιώθεις την αγωνία, την προσμονή, την αγάπη… Η φράση αυτή κρύβει μέσα της όλα εκείνα τα μου λείπεις, θέλω να σε δω, ζηλεύω, σ’ αγαπώ

Κι όλα αυτά όχι απαραίτητα μόνο στο ερωτικό κομμάτι αλλά και στο φιλικό, αδερφικό…

Καταλήγω, λοιπόν να αναθεωρώ την άποψη μου για την σημαντικότητα και τη βαρύτητα της φράσης σ’ αγαπώ, χωρίς ποτέ να την μειώνω, εφόσον δεν το λέμε στον καθένα, ούτε με τόση ευκολία. Απλά, δίπλα στη φράση σ’ αγαπώ, στο λεξικό της καρδιάς μου, θα προσθέσω και τη φράση να προσέχεις. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι που αγαπάμε, θέλουμε να είναι καλά, να προσέχουν τους εαυτούς τους. Και για ποιο λόγω να πούμε σε κάποιον να προσέχει αν δεν τον νοιαζόμαστε, αν δεν το αγαπάμε…και το αντίθετο.

Για σκεφτείτε, το να προσέχεις δεν βγαίνει τόσο εύκολα από τα χείλη σας, καθώς καμιά φορά μας φαίνεται «περίεργο» να το ξεστομίσουμε. Κάπως έτσι νιώθουμε όταν είναι να πούμε και σ’ αγαπώ για πρώτη φορά, δεν νομίζετε; (Που πόσο μάλλον εκεί φοβόμαστε και την απάντηση)

Σας προτείνω λοιπόν να προσθέσετε κι σεις το «να προσέχεις» στο λεξικό σας, κι αν το νιώθετε να το λέτε!

Σε προσωπικό επίπεδο η φράση αυτή, με κάνει να νιώθω κάποια ασφάλεια, έχοντας στο μυαλό μου πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που με νοιάζονται.

Το να προσέχεις είναι ένα μικρό σ’αγαπώ ή το σ’αγαπώ που φοβόμαστε να πούμε…γι αυτό να το εκτιμάτε…

cityculture.gr/ γράφει η Φρειδερίκη Παπαιωάννου