ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, κριτική παράστασης

Written by

Η διεθνής ομάδα Hippo παρουσιάζει τη διαδραστική παράσταση με τίτλο «Το Νησί των Συναισθημάτων», βασισμένη σε μια ιστορία του Χορχέ Μπουκάι.

Κεντρικό θέμα του προγράμματος είναι η συναισθηματική νοημοσύνη.
Η παράσταση είναι βασισμένη σε τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έμφαση στην εκφραστικότητα, την κίνηση, το χορό και το τραγούδι και είναι διαδραστική.
Τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτήν σε συγκεκριμένα σημεία της δράσης μέσα από θεατρικά παιχνίδια και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, επηρεάζουν την εξέλιξή της ιστορίας, μπαίνουν βαθιά στο θεματικό κέντρο της, αλληλεπιδρώντας, ασκώντας την κριτική τους σκέψη και συμμετέχοντας ενεργητικά.

Η ομάδα Hippo ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια «avant-garde» αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

Ο πολυχώρος “Ενώ” μας άρεσε πολύ, έχει την φινέτσα και την άνεση των νεοκλασικών κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι συντελεστές της παράστασης στοχεύουν στην καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής και δεξιοτεχνίας, στην ειρηνική συνύπαρξη στο σχολικό περιβάλλον και την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Πιστεύουν ότι έχοντας τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, αποκτούμε αυτοαποδοχή και ενσυναίσθηση, φτιάχνουμε έναν κόσμο μοιράσματος και αλληλοϋποστήριξης.

Ερωτήματα που διερευνώνται στην παράσταση:

  • Τι είναι συναίσθημα;
  • Πότε και πώς γεννιέται το συναίσθημα;
  • Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που νιώθουμε συναισθήματα;
  • Ποια τα είναι τα βασικά συναισθήματα και οι οικογένειες συναισθημάτων;
  • Υπάρχουν τρόποι ελέγχου των συναισθημάτων;
  • Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν σκεφτόμαστε, ονειρευόμαστε, αγαπάμε, μισούμε;

Είναι πολύ ενδιαφέρον που καταπιάνονται με την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) και προσπαθούν να προσφέρουν στους μικρούς θεατές την διάκριση των συναισθημάτων: θυμός, φόβος, χαρά, έκπληξη, ανία, ντροπή, αηδία, μίσος αποτυπώνονται στις εκφράσεις των ηθοποιών.

Το συναίσθημα της αγάπης παίρνει όλες τις συμβολικές του διαστάσεις, είτε πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας που το συνδέουν με τις κόκκινες καρδούλες και τις αγκαλίτσες, είτε παιδιά σχολικής ηλικίας που γνωρίζουν τα συναισθήματα από δικές τους εμπειρίες τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο σχολικό περιβάλλον. Πέρα από αυτά τα επίπεδα, η παράσταση καταπιάνεται και με τον “εχθρό” της αγάπης, τον πόλεμο. Οι θεατές καλούνται να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του πολέμου: χάδια, διάλογο, αγκαλιά, αντεπίθεση,διαπραγμάτευση κά.

Η αφοσίωση προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα, εδώ την άρρωστη γιαγιά της Αγάπης, παραπέμπει στο ιδιαίτερο δέσιμο, ίσως και εξάρτηση της ελληνικής οικογένειας.

Το έργο “Το νησί των συναισθημάτων” μας άρεσε πολύ γιατί πετυχαίνει συνεχή ακουστικά ερεθίσματα, αλληλεπίδραση κοινού-ηθοποιών και χιούμορ σε απλό και συμβολικό επίπεδο. Η Χριστίνα Μπακαστάθη έχει μεγάλη σκηνική άνεση και υποκριτική επάρκεια.

Συντελεστές της παράστασης

Παίζουν: Παρασκευή Ανδρέου, Χριστίνα Μπακαστάθη
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, Hippo Theatre Group
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Σχεδιασμός δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης, Λουίζα Νικολάου
Σκηνοθεσία – Μουσική: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης) Επικοινωνία: Ιωάννα Λιούτσια