Νησί του Πάσχα…ένα ταξίδι στο μυστήριο!

Written by

nisi tou pasxa

Το Νησί του Πάσχα είναι ένα μικρό νησάκι με μυστηριακό τοπίο, κάπου μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό, 6 ώρες με το αεροπλάνο από το Σαντιάγκο. Είναι ένα από αυτά τα μέρη που πρέπει να ζήσεις, όταν θέλεις να ξεφύγεις, να απομονωθείς, να συσκεφθείς με τον εαυτό σου.  Εάν το επισκεφθείς κάπου μέσα στον Σεπτέμβρη, δηλαδή, μόλις που θα αρχίζει η άνοιξή τους, δε θα λέγαμε ότι θα δεις και πολύ κόσμο. 

Στο Νησί του Πάσχα ή αλλιώς Rapa Nui μπορείς να δεις το άπειρο της θάλασσας, να ονειρευτείς κοιτώντας τον ορίζοντα.  Να θαυμάσεις και να αναριγήσεις μπροστά στο μεγαλείο της ανθρώπινης σκέψης και τεχνοτροπίας βλέποντας τα τεράστια αγάλματα, Moai, που κοσμούν το νησί σε διάφορα σημεία του.  Να ξαναερωτευτείς κάτω από το ηλιοβασίλεμα στο Ahu Tahai ή κατά την ανατολή του ήλιου στην πανέμορφη παραλία Anakena.

Στο νησί του Πάσχα θα συναντήσεις το χωριό Hanga Roa όπου εκεί ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι. Έχει φαγητό, ποτό, μαγαζάκια-souvenir και γενικά ό,τι μπορεί να χρειαστείς. Γι’ αυτό και ίσως εκεί είναι και ιδανική τοποθεσία για να μείνεις σε ένα σπίτι ενός ντόπιου και πολύ φιλόξενου Rapa Nui. Θα σε υποδεχτεί στο αεροδρόμιο με έναν υπέροχο χειροποίητο κολιέ από λούλούδια για να κοσμήσει το λαιμό σου!

Τα περισσότερα σπίτια είναι σαν καλυβάκια με καταπράσινες αυλές και αν έχεις και θέα κάποιο Moai ακόμα καλύτερα. Οι τιμές στα σπίτια είναι γύρω στα 50-60 ευρώ τη βραδιά και το φαγητό, ποτό είναι λίγο τσιμπημένο. Επίσης, με την είσοδό σου στο νησί σε περιμένουν οι φύλακες. Αν πληρώσεις κοντά στα 80 ευρώ θα έχεις πρόσβαση σε όλα τα μνημεία εθνικής κληρονομιάς, δηλαδή στο μισό νησί!

Στο Νησί του Πάσχα να νοικιάσεις ποδήλατο

Το υπόλοιπο νησί αξίζει να το εξερευνήσεις νοικιάζοντας ένα ποδήλατο. Ακολουθώντας δρομάκια όπου μόνο οι ποδηλάτες ή οι πεζοπόροι μπορούν να περάσουν θα απολαύσεις όλα τα τοπία που θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Προσοχή, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε με καλούς φακούς γιατί σίγουρα θα τους χρειαστείτε. Το βράδυ οι δρόμοι έξω από το χωριό έχουν ελάχιστο έως και καθόλου φως. Προσοχή γιατί ενδέχεται να συναντήσεις κάποιο ταύρο ή αγελάδα στο δρόμο σου. Καλό είναι να βλέπεις για να πάρεις τις αποστάσεις σου!

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα και η καλύτερη ανατολή

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο Νησί του Πάσχα θα το συναντήσεις μέσα στη Hanga Roa και συγκεκριμένα στα Moai του Ahu Tahai. Εκεί έχεις όλο το χρόνο να φωτογραφήσεις την πανδαισία των χρωμάτων που ζωγραφίζουν τον ουρανό και δίνουν ακόμη περισσότερη μαγεία στο σκηνικό.

Από την άλλη, την καλύτερη ανατολή του ήλιου αξίζει να τη δεις στην παραλία της Anakena. Εκεί θα βρεις εκεί μια σειρά από μεγαλεπίβολα Moai. Δίπλα μια ονειρική παραλία που περιτριγυρίζεται από φοίνικες και από Moai. Προσοχή! Εάν θελήσεις να πας στην Anakena για την ανατολή του ήλιου με ποδήλατο, τότε πρέπει να ξυπνήσεις πιο νωρίς από τα κοκόρια. Η διαδρομή είναι υπέροχη αλλά και αρκετά μακρινή χωρίς όμως ιδιαίτερη δυσκολία.

Τα επιβλητικά Moai

Φυσικά, στα μνημεία εθνικής κληρονομιάς συγκαταλέγονται και το Ahu Tongariki, η πιο μεγάλη σειρά (Ahu) από 15 επιβλητικά Moai. Λίγο παρακάτω συναντάς το λατομείο των Rapa Nui, το Rano Raraku. Εκεί θα συναντήσεις μια μεγάλη πλαγιά βουνού όπου βρίσκονται διάσπαρτα ακόμη μεγαλύτερα Moai. Κάποια από αυτά έχουν το σώμα τους θαμμένο στη γη.

Κανείς δε ξέρει πώς φτιάχτηκαν, πώς μεταφέρθηκαν σε όλο το νησί αλλά υπάρχουν πολλές υποθέσεις.  Αξίζει να τις διαβάσεις και να γνωρίσεις την ιστορία του νησιού εάν επισκεφθείς το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στη Hanga Roa.
nisi tou pasxa

Μην παραλείψετε το Rano Kau, ένας από τους λίγους κρατήρες στον κόσμο που έχουν μετατραπεί σε λίμνη και φιλοξενεί σπάνια φυτά. Λίγο πιο κάτω συναντάς ένα από τα πρώτα χωριά του Rapa Nui, το Orongo. Εκεί θα μάθεις για τον θεό Μake-Make και τους περίεργους αγώνες με στόχο το αυγό του πουλιού Manutara.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που δεν μπορείς να τα περιγράψεις με λόγια αλλά πρέπει να τα αισθανθείς και να τα ζήσεις, συναντάς σε αυτό το μακρινό μαγικό νησί κάπου μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Νησί του Πάσχα είναι πάντα έτοιμο. Θα σου προσφέρει απλόχερα τη μαγεία του και θα σε αφήσει να ανακαλύψεις τα μυστικά του…

cityculture.gr/ γράφουν οι guagua, Αφροδίτη & Δημήτρης