Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας *κριτική θεάτρου

Written by

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας από την Πειραματική Θεατρική ομάδα Ντόμινο

Στο ύφος της δημοτικής παράδοσης, στα μοτίβα λαϊκών δρώμενων, στον απόηχο παραμυθιών και στον ήχο των δημοτικών τραγουδιών και του δεκαπεντασύλλαβου, η ιστορία του δραματικού ειδυλλίου -με έναν αέρα αστισμού- ο αγαπητικός της βοσκοπούλας του Δημητρίου Κορομηλά

Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα ήταν η επιλογή αυτού του θεατρικού έργου και η αναπαράσταση της βουκολικής ιστορίας, από την Πειραματική θεατρική ομάδα Ντόμινο, σε σκηνοθεσία του κ. Μ. Κωνσταντίνου. Μοντέρνα απεικόνιση με πολλά σκηνοθετικά ευρήματα. Λιτή στην συμπυκνωμένη ολότητά της, με ελάχιστα μέσα, έδειξε την αξία και την εικονοπλαστική δύναμη των λέξεων που συγκροτούν πολυθεματικά μια θεατρική ιστορία. Μια ιστορία που αν και παλαιά και ξεπερασμένη, φωτισμένη διαφορετικά, αναδύεται στις σκηνές και στις πράξεις της, με τις δραματικές και τις κωμικές της πλευρές σε συγκινητική ισορροπία, στον αέρα του θεάτρου.

Η σκηνοθετική σκέψη ακολούθησε τον σφυγμό της, υπενθυμίζοντας υπαινικτικά στον θεατή το θέατρο ως παιχνίδι ρόλων και χαρακτήρων, πίσω από ρωγμές διακριτών τρόπων. Μέσα και έξω από την ιστορία, στον χώρο της σκηνής και έξω από αυτόν, ενώπιον των θεατών, αναπτύχθηκαν αφηγηματικά και αναπαραστατικά, σε μιαν διαδραστική εγγύτητα, η ευμεταβλητότητα και οι ανατροπές που οδηγούν στο αίσιο τέλος την ιστορία της αγάπης.

Ο σκηνικός χώρος

Ο σκηνικός χώρος με τους πέντε κύβους, στολισμένους με μοτίβα από τις παλιές χειροτεχνίες, έδωσε στους ηθοποιούς ελεύθερο πεδίο να κινηθούν σε ιδιαίτερους σχηματικούς μετατοπισμούς και άφησε χώρο στην φαντασία των θεατών να φέρουν στη μνήμη ανθρώπινους τύπους και τοπία των ορεινών χωριών, στη σύγκλιση λόγου και δράσης της προς αφήγησιν ιστορίας. Αυτή την αφαιρετική αίσθηση ενίσχυσαν και τα υπαινικτικά και υποδεικτικά στοιχεία της μεταμφίεσης των ηθοποιών, προκειμένου να υποστηρίξουν τους πολλούς ρόλους που υποδύθηκαν.

Οι ηθοποιοί

Οι ηθοποιοί κινήθηκαν, μεμονωμένα και ως ομάδα, με ευχάριστη πειστικότητα σε ατομικές χαρακτηρολογικές εκφράσεις και σε χωρικές συμπεριφορές πύκνωσης. Οι ερμηνείες αν και όχι όλες στο ίδιο επίπεδο, άφηναν ζωηρή εντύπωση και μια συμπαθητική-διστακτική αίσθηση συλλογικότητας. Οι επιλογές των τραγουδιών και ο τρόπος της απόδοσής τους κέντρισαν μνήμες διαφορετικών φωνών και έδωσαν καλλίγραμμες ανάσες στην εξέλιξη της ιστορίας εμπλουτίζοντάς την με δυναμική τρυφερότητα.

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, έμμετρον δραματικόν ειδύλλιον μετ’ ασμάτων εις πράξεις πέντε, παράσταση νεανικά ανατρεπτική, από μία θεατρική ομάδα που κοιτάζει με νόημα πίσω πριν κάνει προς τα μπρος το ντόμινο βήμα της.

Δημητρίου Κορομηλά- Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
Στο θέατρο Σοφούλη
Δραματουργική επεξεργασία και επιμέλεια κειμένου: Μάριος Κωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Μάριος Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη – Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Νικολαΐδου
Μουσική διδασκαλία: Ελένη Βουγιατζή
Κοστούμια: Μάγδα Καραβάτση
Σκηνογραφία: Ομάδα Ντόμινο
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Γραφιστικά: Χρήστος Κυριαζίδης.
Λογότυπο ομάδας: Κλεάνθης Μιχαήλ
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Νικολαΐδου
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Νικολάου
Παραγωγή: Μάριος Κωνσταντίνου με την υποστήριξη του Θεάτρου Σοφούλη
Παίζουν: Ελένη Βουγιατζή, Βασιλική Ζώκου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ευτέρπη Μανιάτη, Παναγιώτης Μητσόπουλος

cityculture.gr/ γράφει η Άγγελα Μάντζιου