Ο δίσκος της Φαιστού ίσως υμνεί την θεά Αστάρτη..

Written by

Ο δίσκος της Φαιστού είναι αφιερωμένος στην Αστάρτη. Έτσι αποφάνθηκε μετά από έρευνα ο Γκάρεθ Όυενς, ο γλωσσολόγος- αρχαιολόγος και συντονιστής του προγράμματος Εράσμους+ του ΤΕΙ Κρήτης.
Η Αστάρτη ήταν θεότητα των Φοινίκων που οι Έλληνες την ταύτιζαν με την Αφροδίτη, την Ήρα και τη Σελήνη. Ήταν η θεά της γονιμότητας, του έρωτα και της γυναικείας χάρης. Ο Όουενς που έχει χαρακτηρίσει τον δίσκο της Φαιστού «Αίνιγμα της Μινωϊκής Κρήτης», δήλωσε:
« Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες» λέει και προσθέτει: «έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα. Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στον δίσκο, βρέθηκαν και σε μινωικά τάματα και όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος προσεύχεται όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας, είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά».

Η Αστάρτη έχει συμβολικό χαρακτήρα «Έχει σχέση με τη μητέρα, που είναι κέντρο του σύμπαντος, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχουμε, γιατί η μητέρα είναι δημιουργία. Έχει επίσης σχέση με το φως, καθώς δεν είναι τυχαίες διαχρονικές αναφορές στο φως, το Πάσχα, τη λαμπρή, τη φανερωμένη, ακόμη και το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη και η λέξη Φαιστός έχει σχέση με το φως. Κατά την άποψή μου, η πρώτη λέξη στο Δίσκο της Φαιστού σημαίνει φωτεινή θεότητα. Kαι ο πάπυρος του Δερβενίου, τον οποίο είδα πρόσφατα στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης μιλά για το φως, τη μητέρα και τη σημασία της ζωής», είπε ο Όουενς.

disk-faistos

Η ανάγνωση του δίσκου έχει ολοκληρωθεί κατά 90% Ο αρχαιολόγος συνεργάζεται με τον καθηγητή της Οξφόρδης Τζον Κόλμαν και όπως δηλώνουν, η ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. «Χάρη στον Μάικλ Βέντρις, (Michael Ventris), ο οποίος έκανε την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β, του συστήματος γραφής και βρήκε πίσω από εκεί ελληνικά από τη μυκηναϊκή εποχή, μπορούμε να πάμε πιο πίσω, στη Μινωική Κρήτη και να διαβάζουμε τις Μινωικές επιγραφές. Το πρόβλημα πλέον είναι η κατανόηση. Η έρευνα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, παραμένει, ωστόσο, μια πρόκληση καθώς ο Δίσκος της Φαιστού είναι η καλύτερη Μινωική επιγραφή που έχει βρεθεί και πάνω της έχει 61 λέξεις, τη στιγμή που η αμέσως μετά καλύτερα σωσμένη επιγραφή έχει μόλις οκτώ λέξεις. πρόκειται για το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης, όμως πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αίνιγμα. Το διαβάζουμε, το πλησιάζουμε και τώρα που ολοκληρώσαμε την ανάγνωσή του κατά 90% – γιατί θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την ανάγνωση κατά 100% – προσπαθούμε να πούμε τι σημαίνει».

Ο Γκάρεθ Όουενς θα μιλήσει στις 16 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς. …

πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr/