Ο Λόφος των Σταυρών

Written by

Μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από τη βιομηχανική πόλη  Σιαουλιάι (Siauliai) στη βόρεια Λιθουανία, βρίσκεται ένα μοναδικό μνημείο αφιερωμένο στο κατεξοχήν σύμβολο του Χριστιανισμού, το Σταυρό.

Ο λόφος των Σταυρών αποτελεί τον μεγαλύτερο τόπο προσκυνήματος της χώρας και θεωρείται σύμβολο της ειρηνικής δύναμης του Λιθουανικού καθολικισμoύ ενάντια στις απειλές που γνώρισε ανά τους αιώνες.

Πρόκειται για έναν λόφο στον οποίο βρίσκονται κυριολεκτικά παρατημένοι χιλιάδες σταυροί, αγάλματα της Παναγίας, του Χριστού και διαφόρων Αγίων, καθώς και εκατοντάδες εικονίσματα.

Μόνιμα στον μικρό λόφο βρίσκονται αναρτημένοι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες σταυροί που αντιπροσωπεύουν την χριστιανική ευλάβεια, αλλά και την  λιθουανική εθνική υπερηφάνεια.

Η πόλη Σιαουλιάι ιδρύθηκε το 1236 και καταλήφθηκε από Τεύτονες Ιππότες κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Η παράδοση θέλει το έθιμο να ξεκινάει αυτή την περίοδο, ως μια προσπάθεια των Λιθουανών να περιφρονήσουν τους ξένους εισβολείς. Πολλοί σταυροί χτίστηκαν πάνω στο λόφο κατά την εξέγερση των αγροτών, το διάστημα μεταξύ 1831-63. Το 1895, υπήρχαν τουλάχιστον 150 μεγάλοι σταυροί, το 1914, 200, και μέχρι το 1940 είχαν φτάσει τους 400. Σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 100.000.Ο Λόφος των Σταυρών 2

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, το προσκύνημα στον Λόφο των Σταυρών θεωρούνταν εθνικιστική πράξη. Οι Σοβιετικοί επανειλημμένα αφαιρούσαν τους σταυρούς και οι Λιθουανοί τους επανατοποθετούσαν. Τρεις φορές το 1961, το 1973 αλλά και το 1975, ο λόφος ισοπεδώθηκε, οι σταυροί κάηκαν ή μετατράπηκαν σε παλιοσίδερα, και η περιοχή καλύφθηκε από απόβλητα και λύματα. Κάθε φορά όμως  προσκυνητές από όλη την Λιθουανία έσπευδαν να αντικαταστήσουν τους σταυρούς στον μικρό λόφο. Τελικά το 1985, ο Λόφος με τους Σταυρούς αφέθηκε στην ησυχία τουΟ Λόφος των Σταυρών Πολωνία

Η φήμη του ιερού λόφου έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ τον επισκέφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993 και τον ανακήρυξε τόπο λατρείας των απανταχού καθολικών χριστιανών.

Παρόμοιοι λόφοι δημιουργήθηκαν στην Λευκορωσία και στην πόλη Γκραμπάρκα της Πολωνίας.

cityculture.gr/ γράφει ο Παναγιώτης Καμπάνης*

* Ο Παναγιώτης Καμπάνης είναι Δρ. Αρχαιολόγος-Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Ο Λόφος των Σταυρών 3