Ο θησαυρός του βιβλιοπόντικα – κριτική της παράστασης

Written by

O thisauros tou bibliopontika

Ο θησαυρός του Βιβλιοπόντικα είναι μια παράσταση που υμνεί την αξία του διαβάσματος και των παραμυθιών!
Η ιστορία μοιάζει με τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών: ο Βιβλιοπόντικας με τους αγαπημένους του, την Τίτα Γραβιέρα, τον Μίμη Κασεράκη, τον Χαρτοπόντικα, τη Θεία Μοτσαρέλα αλλά και την γατούλα Φιλαναγνωσία, ξεκινά για να ανακαλύψει τον πιο μαγικό Θησαυρό!

 Ο Θησαυρός του Βιβλιοπόντικα

Ένας παλιός θρύλος λέει ότι το πρώτο κορίτσι σε κάθε γενιά της οικογένειας της Τίτας Γραβιέρας είναι προικισμένο με ιδιαίτερα χαρίσματα, αρκεί ο πατέρας του να ανακαλύψει τον θησαυρό που του ταιριάζει. Ο Βιβλιοπόντικας λοιπόν, μόλις αποκτά τρίτο παιδάκι, κοριτσάκι, πρέπει να ψάξει να βρει τον θησαυρό του!

Ξεκινά την αναζήτηση από τη Βιβλιοθήκη και μπαίνει στα πιο νόστιμα βιβλία που είχε φάει… με τα μάτια! Συναντά τον Παπαγκένο, ταξιδεύει στον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα, τραγουδά με το Αηδόνι του Αυτοκράτορα. Συναντά τον Πινόκιο αλλά και τον Παπουτσωμένο Γάτο και μαθαίνει να ξιφομαχεί από τους Τρεις Σωματοφύλακες! Η Τίνκερ Μπελ τελικά τον βοηθά να μάθει πού είναι ο θησαυρός! Θα ξεγελάσει τον Κάπτεν Χουκ, που είναι στην προηγούμενη σελίδα; Θα καταφέρει να ανοίξει το σεντούκι και ποιός θα είναι ο Θησαυρός που θα ανακαλύψει σε αυτό;

book bibliopontikas

το βιβλιο

Μια απολαυστική θεατρική παράσταση, πλημμυρισμένη με μουσική, τραγούδι και χορό! Ένα θεότρελο κυνήγι θησαυρού, στο οποίο όλοι οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών θα βοηθήσουν τον Βιβλιοπόντικα να βρει τον Θησαυρό!

Το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εκδόσεις Πατάκη, 2010) είναι ένα υπέροχο δώρο για κάθε παιδί!

 

Μια παράσταση που θυμίζει την απόλαυση του καλού βιβλίου

Στην εποχή του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, το διάβασμα έχει υποτιμηθεί. Αυτή η παράσταση μας θυμίζει την απόλαυση του καλού βιβλίου. Το παιδικό βιβλίο με τα κείμενα και τις εικόνες του σε ταξιδεύει σε χαρακτήρες ιδιαίτερους, σε κόσμους μαγικούς! Η συμβολική σκέψη τα συμβολικά αντικείμενα αντιπροσωπεύουν κατ’ αρχήν τον εαυτό τους, αλλά την ίδια στιγμή και κάτι άλλο, εκείνο που συμβολίζουν. Για να κατανοηθούν, το παιδί πρέπει να μπορεί να αναπαραστήσει στο μυαλό του τόσο το ίδιο το αντικείμενο, όσο και τη σχέση που αυτό έχει με το αντικείμενο που αντιπροσωπεύει. Ο Βιβλιοφάγος λοιπόν αντιπροσωπεύει και τον ποντικό που τρώει τα βιβλία και τον λάτρη του βιβλίου!

Ο Θησαυρός του Βιβλιοπόντικα – συντελεστές

Από τους ηθοποιούς μας άρεσε πολύ ο πρωταγωνιστής (Μαρίνος Καρπούζας) και η θεία Τίτα-Μιτσαρέλα (Μαρία Ανθίδου)! Η μουσική του παιδεία δίνει στην παράσταση το μπρίο και την ευχάριστη μουσική της. Η Μαρία Ανθίδου απέδωσε με πολύ ταλέντο τον Πίπη, το ξεχωριστό τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκηπα, τον αγαπημένο κακό των παραμυθιών, τον κάπτεν Χουκ και φυσικά ήταν πολύ πειστική στην κλασσική αυταρχική θεία Μοτσαρέλα που υπάρχει σε κάθε ελληνική οικογένεια!

Συντελεστές
Κείμενο: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Δαλλές
Κατασκευή Κοστουμιών: Μαίρη και Λίτσα Τζιουβάρα
Κατασκευές: Anna Wasiac
Φωτισμοί: Γ. Ζίγκας
Σύμβουλος μαγικών: ο Μάγος Grey Ampa
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ανθίδου, Άννα Θωΐδου, Μαρίνος Καρπούζας, Ειρήνη Μούγιου
Παραγωγή : KolossaionProductions& Θέατρο Του Βορρά

cityculture.gr/ γράφει η Αλεξάνδρα Τσουκάτου Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

bibliopontikas

Αφίσα θησαυρός του βιβλιοπόντικα