«Οδηγός διαπλοκής» υποψήφια για 7 Χρυσές Σφαίρες

Written by

Ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ μαζί με το πρωταγωνιστικό τρίο της επιτυχίας του «Οδηγός Αισιοδοξίας» παραθέτει τη δική του εκδοχή σε μια πραγματική επιχείρηση του FBI κατά της πολιτικής διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Η ταινία αποτελεί μία διασκευή αληθινών γεγονότων από την υπόθεση Abscam, ενός σκανδάλου που τάραξε το πολιτικό σύστημα των Η.Π.Α. την δεκαετία του ’70, λίγο μετά το Γουότεργκεϊτ.

Ο Ίρβινγκ Ρόζενφελντ ένας πανέξυπνος απατεώνας και η όμορφη ερωμένη και συνεργός του Σίντεϊ Πρόσερ (Έιμι Άνταμς) αναγκάζονται να συνεργαστούν με τον ομοσπονδιακό πράκτορα Ρίτσι ΝτιΜάσιο (Μπράντλεϊ Κούπερ) για να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς, που επιδιδόταν σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες.

Στο επίκεντρο της ιστορίας ο Κάρμιν Πολίτο (Τζέρεμι Ρένερ), ένα παθιασμένο και ανήσυχο μέλος της νομοθετικής επιτροπής του Νιού Τζέρσεϊ, δήμαρχος και τοπικός ήρωας της πόλης, που βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στους απατεώνες και το FBI. Όλη η υπόθεση κρέμεται από μια κλωστή η οποία βρίσκεται στα χέρια της απρόβλεπτης συζύγου του Ίρβινγκ (Τζένιφερ Λόρενς).

Η ταινία μας μεταφέρει επιτυχώς στην Αμερική του 1970, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μουσική, μαλλιά, ρούχα, αυτοκίνητα μας πηγαίνουν στο παρελθόν και σε ένα ταξίδι σε βάθος σε μια σειρά διαφορετικών χαρακτήρων που τους χαρακτηρίζει το ίδιο κίνητρο.

Το κυνήγι επιβίωσης, η κατάκτηση του ονείρου μιας καλύτερης ζωής, ενός καλύτερου εαυτού, μιας καλύτερης μοίρας. Οι στιγμές παράνοιας δεν λείπουν και χαρίζουν άφθονο γέλιο, αλλά το κυρίαρχο στοιχείο στην ταινία είναι τα παιχνίδια στρατηγικής.

Η σταδιακή της κλιμάκωση με την παράλληλη αμφίρροπη εξέλιξή της πλοκής, ίσως μπερδέψει και κουράσει μερίδα του κοινού, σίγουρα όμως θα τους αποζημιώσει στο τέλος.

Τις εντυπώσεις κερδίζουν από την πρώτη στιγμή οι Κρίστιαν Μπέιλ και Μπράντλεϊ Κούπερ με τις εμφανίσεις τους,  με τον Μπέιλ να παίρνει αρκετά κιλά για να ενσαρκώσει τον ρόλο του Ρόζενφελντ, αλλά να διατηρεί την σκοτεινή πλευρά του εαυτού του που τον έχει ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους ηθοποιούς της γενιάς του.

Ο «Οδηγός διαπλοκής» είναι υποψήφιος για 7 Χρυσές Σφαίρες. Η ταινία βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 9 Ιανουαρίου.