Οδυσσέας, Πηνελόπη και ο καταραμένος όφις….. αυτός της απιστίας…..

Written by

Η μίνι σειρά Οδύσσεια, με τον Αρμάντ Ασάντε στον ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα, θα κάνει το χιλιοστό τριακοστό έβδομο πέρασμά της από την μικρή οθόνη σήμερα το βράδυ….

Πέρα από το γεγονός ότι θεωρώ την συγκεκριμένη σειρά την πιο «αξιόπιστη» μεταφορά του μύθου, μου πέρασε από το μυαλό να σας ρωτήσω κάτι…
Πόσοι από εσάς ξέρετε τι απέγινε ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη? Μετά την επιστροφή του στην πολυαγαπημένη του Ιθάκη, και τον διωγμό των μνηστήρων….???

Μέσω της Οδύσσειας παρακολουθούμε τον ήρωα να περνάει τα πάνδεινα για να επιστρέψει. Μέχρι και στον Άδη κατέβηκε. Έχω διαβάσει αναλύσεις επί αναλύσεων για τους συμβολισμούς του ταξιδιού της επιστροφής. Μία από αυτές ισχυρίζεται ότι, δεν είναι πραγματικό το ταξίδι σε φυσικό επίπεδο, αλλά ένας παραλληλισμός με το εσωτερικό ταξίδι που μπορεί να κάνει κάποιος, ψάχνοντας τον εαυτό του. Την ταυτότητά του. Την φώτισή του.

Οκ….. γιατί όχι….

Αλλά κάποια στοιχεία θα υπάρχουν, για το τι έγινε μετά το Happy End…

Και Happy End μόνο για τον Οδυσσέα, γιατί όλοι οι άλλοι φαγώθηκαν από κύκλωπες, τσακίστηκαν στην Σκύλλα και στην Χάρυβδη, μεταμορφώθηκαν σε γουρούνια….
??? συγνώμη από εδώ βγαίνει το λαϊκό απόφθεγμα «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη»… ???? ουφ, εντάξει το κάλυψα δεν ανέφερα τίποτα για τους άντρες και τα γουρούνια….

Ξέφυγα…. Γνωστό μου γνώρισμα….

Λοιπόν αφήσαμε τον Οδυσσέα να έχει σκοτώσει τους μνηστήρες.
Επειδή έχυσε το αίμα τους, έπρεπε λέει να ξενιτευτεί για να καθαρθεί. Και να δείτε που έπεσε πάλι σε αυλή βασίλισσας.
Αυτό το παιδί, από βασίλισσα σε βασίλισσα και από μάγισσα σε σειρήνα όλη την ζωή του ένα πράγμα.
Πήγε λοιπόν σε άγνωστο τόπο, που ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ θάλασσα.
Στην αυλή της Καλλιδίκης, όπου έμεινε μέχρι τον θάνατό της και απέκτησε έναν γιο.
Γυρίζοντας στην Ιθάκη όμως, έπεσε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τηλέγονο, τον γιό που είχε αποκτήσει από την Κίρκη.
Ε, ναι…. τόσα χρόνια, ξέρετε τώρα. Είχε αποκτήσει, μαζί με τον Τηλέμαχο, συνολικά εφτά παιδιά από την Ναυσικά, την Κίρκη και την Ευίππη (αυτή της Ηπείρου).

Ο νόστος νόστος και τα παιδιά παιδιά, όλα κι όλα….

Αλλά το θέμα μου δεν είναι ο Οδυσσέας… Άντρας ήταν, τόσα χρόνια εκτός ήταν, τα στερεότυπα λένε ότι δεν έγινε και τίποτα βρε αδελφέ….. Αλλά του το αναγνωρίζω, ήταν τίμιος και δίκαιος.
Φεύγοντας για τον πόλεμο άφησε εντολή στην Πηνελόπη να ξαναπαντρευτεί .
Αν αυτός δεν γύριζε….
Δεν ξέρω βέβαια αν έδωσε και χρονικό πλαίσιο. Θα σας γελάσω.

Το θέμα μου είναι η Πηνελόπη.
Είκοσι χρόνια πιστή και μόλις ξαν’ αντίκρισε τον αγαπημένο της, τον ξανά ‘χασε….
Τι έγινε η έρμη μετά?
Μμμμμ….. εδώ τα πράγματα περιπλέκονται.

Μερικοί λένε ότι, απέκτησε ένα ακόμα γιο με τον Οδυσσέα. Όλα, μέλι γάλα..
Μερικοί κακοήθεις λένε ότι ο Οδυσσέας την σκότωσε, γιατί τελικά δεν ήταν και τόσο πιστή και τα είχε φτιάξει με έναν από τους μνηστήρες.
Κάποιοι άλλοι ψιθυρίζουν ότι, αφού ο Τηλέγονος (βλέπε δύο παραγράφους παραπάνω) σκότωσε τον Οδυσσέα, την πήρε και την σήκωσε και την πήγε στην μαμάκα του την Κίρκη, που τους πάντρεψε και τους οδήγησε στην χώρα των Μακάρων.

Μπήκα στον πειρασμό να μετρήσω πόσα χρόνια περνούσε τον Τηλέγονο η Πηνελόπη, αλλά θα πέσω έξω και δεν θέλω.
Αλλά μπράβο στο κορίτσι…. Πρωτοπόρα…. Μμμ… όχι και τόσο βέβαια, και η ωραία Ελένη έριχνε μερικά χρονάκια στον Πάρη της ….

Μερικοί άλλοι όμως, κάπου εκεί στην Μαντινεία, της έχουν φτιάξει και ένα τάφο. Γιατί κάποιος τους ψιθύρισε, ότι αφού είχε ζευγαρώσει με όλους τους μνηστήρες, έσμιξε και με τον θεό Ερμή και έτσι γέννησε τον θεό Πάνα.

Μα με όλους του μνηστήρες…??

Τστστστστς…… τι μαθαίνω σήμερα για την Πηνελόπη……

Τελικά δηλαδή, και το πιστή και υπομονετική εν αναμονή σύζυγος, μούφα…???
Αλλά και έτσι να είναι, όχι , της δίνω ένα μεγάλο δίκαιο…
Είκοσι χρόνια είναι αυτά, ούτε ο Ιώβ τέτοια υπομονή…

Τώρα, αν θέλετε και άλλες σκανδαλιστικές λεπτομέρειες του μύθου ή αν δεν με πιστεύεται βρε αδελφέ, θα σας πω ότι άνοιξα την Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα….
Σιγά και μην τα ήξερα….. Τα μάθαμε όμως μαζί….

(πίνακας :Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος σκοτώνουν τους μνηστήρες (1812), έργο του γάλλου ζωγράφου Christophe Thomas Degeorge.)