Οι πατατοφάγοι (1885) Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh)

Written by

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ολλανδού καλλιτέχνη Vincent Willem van Gogh είναι Οι πατατοφάγοι (“The Potato Eaters”) (1885). Ο ζωγράφος ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το έργο του αυτό παρότι σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν τέλειο ακαδημαϊκά. Οι αναλογίες δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι τεχνικά. Ωστόσο ο Gogh θεωρούσε πως ο πίνακας αυτός ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι είχε μέχρι τότε πραγματοποιήσει. Οι πατατοφάγοι ήταν ένα έργο που στάθηκε αφορμή της διάρρηξης της φιλικής σχέσης του Gogh με τον επίσης Ολλανδό καλλιτέχνη Anthon van Rappard ο οποίος άσκησε αρνητική κριτική για το συγκεκριμένο έργο.

Το έργο οι πατατοφάγοι συνέθεσε ο Van Gogh όσο βρίσκονταν στη Nuenen. Ο ζωγράφος αφού ολοκλήρωσε τα κεφάλια των ανθρώπων τα ξαναζωγράφισε από πάνω με αποτέλεσμα αυτά να πάρουν το χρώμα της λερωμένης, ακαθάριστης πατάτας ενώ το εσωτερικό, το βάθος του πίνακα και οι δύο γυναικείες μορφές έχουν το ίδιο σκούρο πράσινο χρώμα σαπουνιού. Το σπουδαίο όμως σε αυτό το έργο με τις παχύρευστες χαρακτηριστικές πινελιές είναι η ζωντάνια που ο δημιουργός θέλησε να δώσει στις μορφές του καθώς επίσης και το κοινωνικό μήνυμα που ήθελε να περάσει για τη χειρωνακτική εργασία, για τον ανθρώπινο μόχθο και την τιμιότητα των ανθρώπων που κερδίζουν το φαγητό τους. Ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής από αυτόν που ζουν οι «πολιτισμένοι» άνθρωποι.

Info
Οι πατατοφάγοι
 (1885)
Vincent van Gogh
“The Potato Eaters”
Van Gogh Museum, Amsterdam.

cityculture.gr/ Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh) – Οι πατατοφάγοι (1885) /γράφει η Βασιλική Ρούσκα, Υποψ. Διδάκτορας Θεολογίας Α.Π.Θ.