Παγωμένος άγγελος Samuel Bjork – κριτική βιβλίου

Written by

Παγωμένος άγγελος
Samuel Bjork
Εκδόσεις Διόπτρα

Σαν βγαλμένο από τον πιο ανατριχιαστικό εφιάλτη, το εξάχρονο κορίτσι κρεμόταν από το κλαδί του δέντρου, με ένα παιδικό σχοινάκι περασμένο σφιχτά στο λαιμό του και μια σχολική σάκα γεμάτη βιβλία στην πλάτη. Πιο πέρα στο δάσος, μια φανατική αίρεση χτίζει ένα απομονωμένο συγκρότημα κατοι­κιών, τυλιγμένη στη σιωπή της και ετοιμάζοντας τις δικές της θυσίες.

Η Νορβηγία συνταράσσεται, και η ειδική ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Όσλο επαναλειτουργεί εσπευσμένα, με τον αστυνομικό ερευνητή Χόλγκερ Μουνκ στο πηδάλιο. Ο Μουνκ πρέπει να πείσει την καλύτερη ερευνήτριά του –την υπερταλαντούχα αλλά και καταθλιπτική Μία Κρούγκερ– να επιστρέψει από το μικροσκοπικό νησί όπου έχει αποσυρθεί και να ενταχθεί ξανά στην ομάδα. Και είναι ακριβώς η Μία που, επιστρέφοντας γι’ αυτή την τελευταία φορά, θα ανακαλύψει τον αριθμό 1 που κάποιος χάραξε πάνω στο νύχι του άτυχου κοριτσιού – ο σαδιστής, εκδικητικός, άρρωστος δολοφόνος από το παρελθόν δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ: θα υπάρξουν και άλλα θύματα. Και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να τον σταματήσει.

Η Μία αρχίζει να υποψιάζεται ότι τα τρομακτικά συμβάντα του παρόντος ίσως έχουν κάποια σχέση με την ανικανότητα της αστυνομίας να επιλύσει μια υπόθεση που τους είχε απασχολήσει έξι χρόνια πριν: ένα βρέφος είχε απαχθεί από μία μαιευτική κλινική και δεν βρέθηκε ποτέ. Άραγε να ζούσε ακόμη; Ή να ήταν νεκρό; Τι σχέση μπορεί να είχε ο απαγωγέας με το δολοφόνο; Και, τέλος, πώς συνδέονται όλα αυτά με τον προϊστάμενο και φίλο της Χόλγκερ Μουνκ, που η εγγονή του είναι επίσης έξι ετών;

Οι Σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να εξάγουν με μεγάλη επιτυχία συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Αυτήν την φορά είναι η σειρά του Σάμιουελ Μπιορκ (ψευδώνυμο του Νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Frode Sander Oien). Ο πολυτάλαντος Μπιορκ, γεννημένος το 1969, έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν είκοσι δύο ετών. Στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα. ―Η καταπληκτική Pepsi Love (2001) και Σπιντ για Πρωινό (2009)― που εγκωμιάστηκαν από τους κριτικούς. Αυτοδίδακτος και αδιάφορος προς τα ΜΜΕ, ο Μπιορκ έχει επίσης εκδώσει πέντε θεατρικά έργα. Ταυτόχρονα έχει βγάλει έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί. Ζει και εργάζεται στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, μεταφράζοντας, μεταξύ άλλων, και έργα του Σαίξπηρ.

Αν και ο Παγωμένος Άγγελος δεν είναι το πρώτο βιβλίο του Μπιορκ, είναι αυτό που έρχεται να μας συστήσει σε μια νέα ηρωίδα από τις παγωμένες χώρες του Βορρά.  Είναι η  Μία Κρούγκερ, η γυναίκα που συμπληρώνει την παρέα των Μίκαελ Μπλομκβιστ και Χάρι Χόλε.

Ο Μπιορκ «γεννά» μια σειρά χαρακτήρων που είναι ταυτόχρονα καθημερινοί, αλλά και ιδιαίτεροι. Παρουσιάζει τις ανθρώπινες στιγμές τους μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν. Αντιμετωπίζουν μια σειρά πρωτοφανών εγκλημάτων που συγκλονίζει τη Νορβηγία.

Η ζωηρή φαντασία του συγγραφέα αναπτύσσει ταυτόχρονα διαφορετικές ιστορίες. Τα κομμάτια αυτών των ιστοριών καλείται να τα συνδέσει η Μία. Αυτή ζητείται  για να λύσει τις στυγερές δολοφονίες μικρών παιδιών. Το βιβλίο διαβάζεται εξαιρετικά εύκολα, και αποτελεί ιδανική επιλογή για συντροφιά στην παραλία. Δύσκολα θα το αφήσετε κάτω για να κάνετε την βουτιά σας.

Παγωμένος άγγελος

Ξενόγλωσσος τίτλος DET HENGER EN ENGEL ALENE I SKOGEN
ISBN13 9789603648901
Εκδότης ΔΙΟΠΤΡΑ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούλιος 2015
Αριθμός σελίδων 544
Διαστάσεις 21×14
Μετάφραση ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ
Επιμέλεια ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΠΙΟΡΚ ΣΑΜΟΥΕΛ
Θέμα Αστυνομική λογοτεχνία

 

cityculture.gr/ Παγωμένος Άγγελος / ΄βιβλία / κριτική / Χαρά Συνδικιώτου