Παραμύθι σε δύο ρόδες

Written by

Το παραμύθι σε δυο ρόδες της Βάσως Μπουλογιώργου είναι ένα έργο με πολλαπλές θεματικές και μηνύματα.

Οι δύο ήρωες, ο μυθικός Δημητρός, ένα μικρό παιδί σε ρόδες αναπηρικού αμαξιδίου και ένας ενήλικας, ο Στέλιος Βάσκος, υπαρκτό πρόσωπο, γνωστό στο πανελλήνιο για την αφοσίωσή του στην ποδηλασία, συναντιούνται στα Τρίκαλα.

Ο Βάσκος  αφηγείται στο Δημητρό  τη δική του ιστορία ζωής, τον εμπνέει κι αρχίζουν μαζί έναν αγώνα. Ο ατομικός αγώνας γίνεται αγώνας του Στέλιου, των γονιών, μιας αφοσιωμένης φίλης, και των εγκαταλελειμμένων – από ανθρώπους στο δάσος –  ζώων, φίλους του Στέλιου Βάσκου.

Μηνύματα αλληλεγγύης, προσήλωσης σε αυτό που επιθυμεί ο καθένας να καταφέρει, οικολογικής ισορροπίας αλλά και του μείζονος θέματος του  bullying και της σκληρότητας των συμμαθητών προς ένα παιδί σε αμαξίδιο, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που θίγονται στο βιβλίο.

Η ματιά είναι ανθρώπινη και ελπιδοφόρα. Βήμα-βήμα οδηγούμαστε στο θαύμα του «τα καταφέρνω», μέσα από τη συνεργασία, τη συμπαράσταση, αλλά και τη βοήθεια των άλλων συνανθρώπων.

Το βιβλίο, αισθητικά άψογο, αποτελεί έτοιμο θεατρικό έργο, μιας και οι διάλογοι ξεχωρίζουν και οπτικά από το υπόλοιπο σώμα του κειμένου.

Εμπεριέχει δραματοποιημένη παράσταση παιδιών  που μπορεί να προβληθεί μέσω της εφαρμογής  vimeo τόσο σε τηλεόραση όσο και σε υπολογιστή. Ένα ελληνικό βιβλίο, ποιοτικά αξιοπρόσεκτο ως προς το περιεχόμενο, την αισθητική, αλλά και το τελικό προϊόν αυτό καθαυτό, μιας και είναι ραφτό, κι αντέχει όλων των ειδών το κράτημα από παιδικά χεράκια.