Περνάς καλά. Είσαι καλά; Αισιοδοξία VS Απαισιοδοξία

Written by

Για όσους φοβούνται να τολμήσουν, για όσους δε σκέφτηκαν να τολμήσουν και για όσους τολμάνε…

Βγήκες έξω με την παρέα σου, κοινωνικοποιήθηκες, έφαγες, ήπιες, κάπνισες. Έκανες όλα εκείνα που σου προσφέρουν μικρές εκρήξεις χαράς −όλα εκείνα που σε κάνουν να ξεφεύγεις− αλλά είχες τάσεις φυγής από το μέρος που ήσουν, ή γύρισες σπίτι και δεν σε χωρούσε ο τόπος!

Διάγνωση: Απαισιοδοξία. Σύμπτωμα: Αίσθημα μοναξιάς και απελπισίας.
Θεραπεία: Περνάς καλά. Είσαι καλά; Φαρμακευτική αγωγή: Συστηματικές ενέσεις από αισιοδοξία.

Η αρρώστια που κόλλησες ή το νόσημα που μόνος σου δημιούργησες λέγεται απαισιοδοξία. Είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις απαισιοδοξία και να την αποδεχτείς ως δική σου πεποίθηση. O οργανισμός σου προσαρμόζεται γρήγορα και εύκολα σ’ αυτή, αναπτύσσοντας τους μηχανισμούς της μιζέριας. Υπάρχουν όμως, κάποιες στιγμές −σαν αυτές που μόλις αναφέρθηκαν− που τα συμπτώματά της σε καταβάλλουν και αναγνωρίζεις ότι χρειάζεσαι θεραπεία.

Αισιοδοξία VS Απαισιοδοξία

Πίστεψέ με, το να είναι κανείς αισιόδοξος είναι πιο δύσκολο από το να είναι απαισιόδοξος. Απαιτεί θάρρος και μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας για να αντιμετωπίσεις τη ζωή και απαιτεί δράση, σε αντίθεση με την απαισιοδοξία, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για το στοχασμό, αναλώνεται στην αυστηρή κριτική και καταλήγει στην απλή αποδοχή. Η αισιοδοξία είναι η αντίδραση στη μιζέρια των υπόλοιπων ανθρώπων. Oh la la, αυτή κι αν είναι αληθινή πρωτοπορία!!

Η απαισιόδοξη στάση σε παρακινεί να αναζητάς την απόλαυση στο θέαμα, παρά τη δράση για τη βελτίωση της καθημερινότητάς σου. Σε μια κοινωνία θετικιστικής λογικής, η αισιοδοξία είναι καταδικασμένη σε θάνατο, επειδή βασίζεται στη φαντασία και τον οραματισμό ενός καλύτερου μέλλοντος.
Τα όνειρα σήμερα εκτελούνται εν ψυχρώ.
Α, να! Μόλις πέφτει ένα σκοτωμένο όνειρο..
Και μένουνε κάτι δειλινά με βροχή, που η νοσταλγία τους σε κάνει να υποφέρεις τόσο, που δεν μπορείς παρά να σκεφτείς θετικά.

Συνεπώς η αισιοδοξία είναι το μόνο φάρμακο για τη θεραπεία μιας απαισιόδοξης ζωής, το μόνο που θα σε κάνει να ζήσεις και όχι να πεθάνεις πριν καλά-καλά σε βρει ο φυσικός θάνατος. Μα ποιος είναι αρκετά δυνατός, ώστε να αντέξει τις παρενέργειες;

cityculture.gr/ γράφει η ami patsi