«Περπατώντας στη Θεσσαλονίκη | Βιέννη»

Written by

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΒΙΕΝΝΗ» από τις 4 Απριλίου έως και 18 Μαΐου  που παρουσιάζεται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος». Το θέμα της έκθεσης είναι ξεκάθαρο από τον τίτλο της, είναι ένα θέμα σύγχρονο και διαχρονικό συνάμα, πρόκειται για το «περιπατείν». Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το περπάτημα ως συλλογική έκφραση τέχνης και τη στάση και σχέση που αυτή έχει με το περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με τα έργα τους είναι οι Ειρήνη Αθανασάκη, Βίκυ Καλαφάτη, Άννη Καλτσίδου, Λεονί Λένερ, Σίλκε Μάϊερ-Γκάμαουφ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Μίχαελ Μίχλμαϊρ, Αφροδίτη Μπούτου, Κάρλα Ντέγκενχαρτ, Έντιτ Πλάτνερ, Κυριακή Φιλή, Ρομάνα Χάγκυο, Μαρία Χούμπινγκερ, ενώ την έκθεση επιμελείται η Σοφία Παντελιάδου.

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται αυτό τον διάλογο μεταξύ ανθρώπου-φύσης. Μέσα από την τέχνη διαφαίνεται ο αυτοπροσδιορισμός του ανθρώπου, η κίνηση που οδηγεί σε κάτι περισσότερο από το προφανές, η εικόνα που μπορεί να έχει περισσότερες συνδηλώσεις. Το ανθρώπινο περπάτημα συνδυάζει κίνηση, όραση, αφή και θέτει σε λειτουργία τη μνήμη την προσωπική και τη συλλογική καθώς θέτει σημεία αναφοράς. Ασκείται κριτική στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη θέση στην οποία ο άνθρωπος τοποθετεί τον εαυτό του. Σε αυτό το καλλιτεχνικό περπάτημα δεν λείπουν το συναίσθημα των καλλιτεχνών, οι εμπειρίες τους, η σκοπιά τους και οι ευαισθησίες τους. Ο θεατής των έργων έχει τη δυνατότητα να προβληματιστεί για το χθες και το σήμερα, να συγκρίνει εικόνες, να εντυπωσιαστεί από τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται, να αναγνωρίσει το αίσθημα της ασφυξίας και του σύγχρονου αδιεξόδου. Ίσως ακόμη να αναρωτηθούμε αν στ’ αλήθεια βλέπουμε όταν κοιτάμε, πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι η ματιά μας στον κόσμο και στη ζωή, πόσο στ’ αλήθεια βλέπουμε.

19

Κάρλα Ντέγκενχαρτ, Walking Eye, Βίντεο 19’

Η έκθεση είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πέρα από την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική της αξία πετυχαίνει να προβληματίσει, να θέσει ερωτήματα καίρια, να δώσει το δικό της ανθρώπινο στίγμα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βιέννης. Είναι μια όμορφη προσπάθεια που σίγουρα διαθέτει καλλιτεχνικό παλμό και κίνηση και προ(σ)καλεί τους επισκέπτες να τη μιμηθούν, ανθρώπινα, δημιουργικά και με σεβασμό προς στο περιβάλλον και στο συνάνθρωπο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

cityculture.gr/ γράφει η Βασιλική Ρούσκα