Ποιός ξέρει την λίμνη Κουμουνδούρου;

Written by

Όλοι έχουμε ακουστά την πλατεία Κουμουνδούρου στην Αθήνα πόσοι όμως γνωρίζουν για την λίμνη Κουμουνδούρου ή αλλιώς λίμνη Ρειτών;

arhikitopio_em15Πόσοι θα γνώριζαν ότι συνδέεται με την θεά Δήμητρα; Και πόσοι άλλοι θα μάντευαν το που βρίσκεται;

 

Ανήκει στο δήμο Χαϊδαρίου, βρίσκεται στην Αθήνα. Στην αρχαιότητα είναι γνωστή ως η λίμνη των Ρειτών. Βρισκόταν κοντά στο ιερό της Αφροδίτης. Οι Ρειτοί ήταν δύο μικρές τεχνητές λίμνες που σχηματίστηκαν από ομάδα πηγών στις δυτικότατες παρυφές του όρους Αιγάλεω και γύρω στα 300 μέτρα βορείως της ακτής.

Οι πηγές βρίσκονταν σε φυσικά βαθουλώματα του εδάφους, τα οποία κατά την αρχαιότητα φράχτηκαν προς την πλευρά της θάλασσας. Η βόρεια λίμνη ήταν αφιερωμένη στην Δήμητρα ενώ η άλλη στην κόρη της Περσεφόνη. Η λεκάνη απορροής της λίμνης έχει έκταση 39 τ.χλμ. και οριοθετείται από το όρος Αιγάλεω, το Βουνό Χασιάς, αλλά και μικρότερους λόφους του Θριάσιου. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, η έκταση της είναι 146,5 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 1680 μ. Πρόκειται για μια ρηχή λίμνη με υφάλμυρο νερό με βάθος που φτάνει τα 2,5 μέτρα, ενώ βρίσκεται 1,5 μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αρχαιολογική της αξία είναι τεράστια. IMG_5100 copyΣτα νερά της επιτρεπόταν να ψαρεύουν μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας. Μόνο οι ιερείς των θεοτήτων αυτών είχαν το δικαίωμα να ψαρεύουν εκεί. Η νότια λίμνη της Περσεφόνης διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως λίμνη Κουμουνδούρου- εντοπίζεται στα σύνορα του σύγχρονου Δήμου Χαϊδαρίου με τον Δήμο Ασπροπύργου. Αντίστοιχα, στην αρχαιότητα οι Ρειτοί αποτελούσαν το όριο μεταξύ Αθηνών και Ελευσίνας. οι Αθηναίοι είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν λίθινη γέφυρα πλάτους πέντε ποδών, δηλαδή περίπου 1,5 μέτρου, προκειμένου οι ιερείς που μετέφεραν τα ιερά της Δήμητρας στην Αθήνα να περνούν με ασφάλεια τα ρεύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πομπή των Ελευσίνιων μυστηρίων περνούσε από εκεί στην πορεία Ελευσίνα- Αθήνα.

Σήμερα αυτή η ιερή λίμνη είναι ένας υγροβιότοπος πνιγμένος στα τοξικά απόβλητα λόγω της γειτνίασης της με τα παρακείμενα εργοστάσια. Οι υπόγειες διαρροές πετρελαίου από τις γύρω βιομηχανίες και τις δεξαμενές καυσίμων, τα στραγγίσματα από τις χωματερές και η υπέργεια ρύπανση από τα φουγάρα των βιομηχανιών έχουν διαβρώσει το οικοσύστημα της λίμνης σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα μικρό μέρος του όμως αντιστέκεται με δύναμη.ΚΥΚΝΟΣ-ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ

Τα τελευταία χρόνια διάφορες περιβαλλοντικές προσπαθούν να την διασώσουνν κόντρα στα λύματα των εργοστασίων που εισρέουν σε αυτήν.

Ο άνθρωπος έχει τόση δύναμη για το καλό όσο και για το κακό. Μπορεί να υπάρχουν αυτοί που μολύνουν υπάρχουν όμως και αυτό που βοηθούν με την αντίδραση τους σε όλα αυτά. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για τα εγκλήματα απέναντι στη φύση. Κυρίως με το να τα αγνοούμε. Και αν η λίμνη Κουμουνδούρου είναι μακριά, ας σκεφτούμε τι κάνουμε για τη λίμνη του Αγ. Βασιλείου που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Θεσσαλονίκη.