Πρώτη φορά στο σχολείο, παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο! Συμβουλές για γονείς

Written by

Ποιος αλήθεια έχει περισσότερο άγχος την πρώτη μέρα στο σχολείο, ή στο νηπιαγωγείο, ή στον παιδικό σταθμό; Τα παιδιά ή οι γονείς;

Συχνά είναι οι γονείς μάλλον που βιώνουν αισθήματα άγχους και την αγωνία τους αυτή άθελά τους τη μεταβιβάζουν στα παιδιά.

Σίγουρα η είσοδος των παιδιών στο σχολείο σηματοδοτεί μια νέα αρχή, ένα ξεκίνημα σε έναν άλλο κόσμο και βέβαια τον πρώτο σημαντικό αποχωρισμό από την οικεία ατμόσφαιρα και τις συνήθειες του σπιτιού και της οικογένειας. Ταυτόχρονα όμως είναι ένας νέος κόσμος και το πρώτο βήμα προς τη σταδιακή αυτονομία του παιδιού.

Πρώτη φορά στο σχολείο, παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο!

Μια μεθοδευμένη προετοιμασία, χωρίς άγχος, θα βοηθήσει και στο πρώτο καλό ξεκίνημα. Κάποια βήματα ίσως σας φανούν χρήσιμα:

-Μιλήστε με το παιδί για το σχολείο, ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει για τα πράγματα που πιθανά το φοβίζουν και το προβληματίζουν.

-Εάν πρόκειται να πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής που πιθανά θα σας θέλει δίπλα του για κάποιο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό σιγά σιγά θα πρέπει να μειώνεται έως ότου το παιδί εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον.

-Δημιουργήστε θετικά κίνητρα στο παιδί για το σχολείο. Νέοι, φίλοι, δράσεις, και δημιουργικές δραστηριότητες, πείτε του ότι το περιμένουν. Μη χρησιμοποιείτε το σχολείο σαν φόβητρο.

-Ετοιμάστε τον χώρο που θα είναι ο χώρος μελέτης του. Συζητήστε μαζί του πώς θέλει τη δική του γωνιά και φροντίστε να είναι κάπου που θα μπορεί να διαβάζει με ηρεμία. Ακόμα και εάν δεν έχει το δικό του δωμάτιο φτιάξτε του μια γωνιά, σταθερή, που θα είναι ο δικός του προσωπικός χώρος. Φροντίστε να έχει συρτάρια, ντουλάπια, ράφια και γενικά αποθηκευτικούς χώρους ώστε να μπορεί να τακτοποιεί τα πράγματά του.

-Είστε έτοιμοι τώρα να βγείτε για ψώνια και να αγοράσετε όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστεί: ρούχα, υλικά για το σχολείο. Ψωνίστε τα μαζί, τακτοποιήστε τα μαζί.. Είναι καιρός να αρχίσει να μαθαίνει να τακτοποιεί τα πράγματα και να φροντίζει να έχει περιποιημένο τον δικό του χώρο.

-Αρχίστε να μπαίνετε σε ρουτίνες. Πιο νωρίς για ύπνο ώστε να συνηθίσει το ξύπνημα, τακτικές ώρες ξεκούρασης, φαγητού, ύπνου.

-Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Δώστε χρόνο να ετοιμαστείτε το πρωί με ηρεμία. Καλύτερα να έχετε ετοιμάσει μαζί από το βράδυ το τι θα φορέσει και τι θα χρειαστεί να βάλει στην τσάντα του.

-Ένα καλό πρωινό θα το γεμίσει ενέργεια και θα το βοηθήσει να ξεκινήσει καλά η μέρα του. Συζητήστε μαζί του τι προτιμάει και ετοιμάστε το δεκατιανό του ακολουθώντας τις προτιμήσεις του όσο είναι δυνατό. Διαπραγματευτείτε μαζί του και δώστε του την ευκαιρία να επιλέγει κάποιες φορές την αγαπημένη του λιχουδιά.

-Την πρώτη μέρα καλό είναι να συνοδεύεται από εσάς τους ίδιους. Πιθανά θα χρειαστεί να ενημερώσετε τη νηπιαγωγό ή τη δασκάλα για κάποια πράγματα και θα θέλει ίσως και η ίδια να σας γνωρίσει και να σας δώσει ενημερωτικές πληροφορίες.

Πρώτη φορά στο σχολείο; Καλό ξεκίνημα!

cityculture.gr/ γράφει η Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή – Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης