Ρούλα Γκόλιου, Μακροζωία – βιβλιοκρική

Written by

Η συγγραφέας του βιβλίου Μακροζωία, Ρούλα Γκόλιου, διερευνά πολύπλευρα το θέμα στο βιβλίο της, υιοθετώντας βιωματικούς τρόπους αφήγησης, παραθέτοντας ιστορικές πηγές, μαρτυρίες, αναφορές και επιστημονικές έρευνες, καταγράφοντας πρακτικές γνώσεις και λαϊκές εμπειρικές παρατηρήσεις.
Με έμφαση στην ολότητα σώματος και ψυχής, εξετάζει τους τρόπους κατάκτησης της μακροζωίας στην πληρότητα μιας ευτυχισμένης ζωής. Εξαίροντας το αγαθό της ζωής και της υγείας, προτείνει τρόπους ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να χαίρεται συνειδητά τη ζωή, ως το τέλος του βίου του, σε αρμονία με τη φύση και τους συνανθρώπους του.
Μέσα από μυθολογικές αναφορές και θρησκευτικές-ενεργειακές πρακτικές και τεχνικές, συνήθειες και τελετουργίες λαών, δοξασίες, επιστημονικές θεωρίες και ιατρικές έρευνες σε συνδυασμό με τις δυναμικές εξελίξεις νέων επιστημονικών κλάδων, αναπτύσσει στα πολυθεματικά κεφάλαια το μοτίβο της θετικής σκέψης, της πνευματικότητας, της δύναμης της ευγνωμοσύνης και της συγχώρεσης, της καλλιέργειας αξιών, σχετικά με την ποιότητα της ζωής και την εκτίμηση της μοναδικότητάς της.

Μυστικά διατροφής, συμβουλές σχετικά με τα κλειδιά και τους παράγοντες της μακροζωίας, επιστημονικές έρευνες και προοπτικές, προτάσεις, μελέτες, συμπεράσματα αλλά και παραδείγματα λαών και περιπτώσεις αιωνόβιων προσώπων, αποτελούν το υλικό της έρευνας.
Μέσα από συγκρίσεις αρχαίων και σύγχρονων πηγών, πεδία πρακτικής- εμπειρικής και θεωρητικής γνώσης, προτείνεται παράλληλα το μοντέλο της ολιστικής θεραπευτικής και οι μελλοντικές συνδυαστικές προοπτικές.

Στην εισαγωγή του βιβλίου γίνεται αναφορά στο νησί της Ικαρίας και στις μπλε ζώνες της μακροζωίας. Το πρώτο μέρος, με οκτώ κεφάλαια στη δομή του και τίτλους όπως: Γονίδια και μακρωζωία, Διατροφή για τη μακροζωία, Τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία, Καθημερινές συνήθειες και τρόπος ζωής, Ψυχολογία και μακροζωία, Μεταφυσική, Τεχνολογία και μακροζωία, Σύγχρονοι και αρχαίοι Μαθουσάλες, ολοκληρώνεται στο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους, με τον τίτλο: Το κυνήγι της αθανασίας από το χθες στο αύριο.
Στη συνέχεια παρατίθεται η βιβλιογραφία, διάφορες ιστοσελίδες και το ευρετήριο των όρων.
Γραμμένο με πληροφοριακή-ενημερωτική διάθεση, συμβουλευτική διδακτική και εκπαιδευτική πείρα, αποτελεί εύχρηστο και πρακτικό οδηγό εναλλακτικής τάσης, στον διάλογο των μοντέρνων συνηθειών και των πολιτισμικών τρόπων διαφόρων αρχαίων λαών, ως προς το θέμα της μελέτης.
Με την επανεξέταση πολλών βιωματικών λαϊκών πρακτικών και την αποδοχή συνηθειών εγγεγραμμένων στους υποσυνείδητους κώδικες θεραπευτικών μέσων και εμπειρικών γνώσεων, ενισχύει την ενστικτώδικη ερευνητική τάση της σκέψης μας να αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα.
Αναζωπυρώνει και το ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου γύρω από το ζωτικό θέμα επαναπροσδιορισμού και επανεκτίμησης της αξίας της ζωής, της ισορροπίας και της αρμονίας του σώματος και της ψυχής, στον κύκλο του χρόνου της μέσα στο σύμπαν.

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου

«Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, οι άνθρωποι άρχισαν ν’ αρρωσταίνουν όταν έχασαν την τέχνη της μαντικής, μαζί με τον σεβασμό προς τη φύση και τον συντονισμό με τους νόμους της». Σελ.174
«Η ιατρική του μέλλοντος θα βασίζεται στον έλεγχο της ενέργειας του σώματος» λέει ο Ουίλιαμ Τίλερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας βιβλίων σχετικών με την ψυχοενεργητική επιστήμη». Σελ.268
«Οι αρχαίοι σοφοί στην Ινδία πίστευαν ότι ο τρόπος που αναπνέει ένας άνθρωπος αντικατοπτρίζεται στην ποιότητα της ζωής του και ότι, όπως τα συναισθήματα αλλάζουν τον τρόπο της αναπνοής μας, έτσι και ο τρόπος της αναπνοής μας μπορεί να μεταβάλλει τα συναισθήματα. Οι τεχνικές της γιόγκα δίνουν μεγάλη σημασία στην αναπνοή. Οι αρχαίοι γιατροί του Θιβέτ έδιναν μεγαλύτερη σημασία στη διαδικασία της εκπνοής.
Πίστευαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της εκπνοής τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια της ζωής. Πίστευαν ότι οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, να βελτιώσουν τη διάθεση και να εξαφανίσουν τις νευρώσεις». Σελ.161-162
«…μαθαίνουμε ν’ αναπνέουμε πιο βαθιά και πιο σωστά, συνηθίζουμε δηλαδή σ’ έναν τρόπο αναπνοής που την αποκαλούν «Αναπνοή Παραγωγικής Δύναμης». Σελ. 200
«Πετυχημένο είναι και το σλόγκαν που κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο: «Το μυστικό της μακροζωίας είναι: Να τρώς το μισό, να περπατάς το διπλό, να γελάς το τριπλό και ν’ αγαπάς ατελείωτα!». Σελ. 213

Μακροζωία Ρούλα Γκόλιου

Ρούλα Γκόλιου
Μακροζωία – ο απόλυτος οδηγός
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
για να κόψουμε τη βλαβερή συνήθεια…της γήρανσης
και να ζήσουμε χρόνια πολλά και ποιοτικά
Εκδόσεις Ιβίσκος

 

cityculture.gr/ γράφει η Άγγελα Μάντζιου