Σταμάτης Στάμογλου: “Είμαι πιστός σε ότι έχω επιλέξει. Σε ότι έχω αγωνιστεί να δημιουργήσω.”

Written by

Στο θέατρο Αυλαία παρουσιάζεται η παράσταση “Εκκλησιάζοντες” μία κωμωδία των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου. Με έντονη χιουμοριστική διάθεση  μας μεταφέρουν τα κακώς κείμενα της σημερινής πραγματικότητας και προβληματίζουν μέσα από έναν καταιγιστικό ρυθμό λόγου και κίνησης. Η Μαρία Ανθίδου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Σταμάτη Στάμογλου ηθοποιό της παράστασης

1. Κύριε Στάμογλου πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της χώρας. Πόσο κοντά είναι η θεματική της παράστασης με την σημερινή πραγματικότητα;

Η παράσταση έχει σαν αφορμή την σημερινή πραγματικότητα. Η θεματική της εμπνέεται από αυτή και το περιβάλλον που αναπτύσσεται δεν μπορεί παρά να είναι το σημερινό. Ότι θα δείτε λοιπόν, θα μπορούσε να συμβαίνει αυτή την στιγμή, δίπλα μας.

2. Όταν πήρατε στα χέρια σας αυτό το έργο και διαβάσατε το κείμενο, ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε;
Το έργο θα μπορούσε να είναι ένα χρονικό της εποχής μας. Ο άμεσος θεατρικός του λόγος δεν αφήνει περιθώρια να αμφισβητηθεί η αλήθεια του κειμένου.

3.Σε ποιους ρόλους νοιώθετε σαν ηθοποιός πιο οικεία σε κωμικούς ή δραματικούς;
Στους ρόλους τους αληθινούς. Εκεί που πίσω από το γέλιο βρίσκεται ένα κλάμα και ένα κλάμα μπορεί να προκαλέσει γέλια πολλά.

4. Στο έργο φαίνεται να παρουσιάζονται οι κυρίαρχες μορφές εξουσίας στην κοινωνία μας ο πολιτικός χώρος, η εκκλησία και ο τύπος. Πιστεύετε ότι διεφθαρμένη εξουσία σημαίνει αυτομάτως και διεφθαρμένη κοινωνία;
Αυτομάτως όχι. Βέβαια σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με αυτή. Ίσως δείχνει οκνηρία ή και αυτό καταστροφικές τάσεις.

5. Είστε πιστός κύριε Στάμογλου; Κι αν ναι σε τι;
Είμαι πιστός σε ότι έχω επιλέξει. Σε ότι έχω αγωνιστεί να δημιουργήσω. Σε αυτά δηλαδή που έχω δώσει κάτι από την ψυχή μου. Νιώθω ότι δεν θα μπορούσα να είμαι αλλιώς.

6. Πρόκειται για ένα καινούργιο έργο γραμμένο από δύο νέους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό δίνει μια φρέσκια ματιά πάνω σε αλήθειες που ταλανίζουν την κοινωνία μας εδώ και δεκαετίες;
Αναμφίβολα. Στο έργο ο θεατής θα δει την άποψη, τις αγωνίες και την συνολική ανάγνωση της πραγματικότητας, που κάνει η νέα γενιά.

7. O Stephen King, έλεγε ότι το «Το χιούμορ των ανθρώπων είναι σχεδόν πάντα μακιγιαρισμένος θυμός.» Όμως με τα αστεία καθώς μερικοί δεν έχουν την αίσθηση του χιούμορ συχνά αποκτάς και εχθρούς. Σκεφτήκατε κατά την διάρκεια των προβών μια ενδεχόμενη αντίδραση του κόσμου;
Η παράσταση μας δεν έχει θυμό. Έχει, βέβαια χιούμορ. Ίσως να είμαστε μία εξαίρεση σε αυτό, αλλά αυτοί οι σκοτεινοί χαρακτήρες, οι ήρωες του έργου μας, υποφέρουν τόσο από την κακοήθεια τους που τελικά καθίστανται συμπαθείς.

8.Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει αυτή τη δουλειά με την οικογένεια στις μέρες μας;
Πάντοτε υπήρχε δυσκολία να συνδυαστεί η οικογένεια με μία καριέρα. Επειδή στο χώρο του θεάτρου τα πράγματα ήταν πάντα δύσκολα ενδεχομένως να ήμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ή υποψιασμένοι για όλα αυτά τα επερχόμενα προβλήματα.

9. Η γενική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και η κοινωνία σήμερα πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το χιούμορ των ανθρώπων;
Πραγματικά το πιστεύω αυτό. Φαίνεται όμως ότι μπορεί να είναι και μία ανέλιξη ποιοτική. Οι άνθρωποι δεν έχουν υπομονή απέναντι στην κοροϊδία. Αναζητούν το αληθινό και το ευφυές.

10. Η παράσταση «Εκκλησιάζοντες» έχουν προγραμματιστεί για έξι μόνον παραστάσεις. Πείτε μας δύο λόγους που αξίζει κάποιος να τη δει.
Γιατί θα γελάσει στο θέατρο. Θα κινητοποιηθεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός που θα τον κάνει να γίνει μέρος μίας συνωμοσίας, που έχει στόχο να απεκδύσει την πραγματικότητα από την σοβαροφάνεια της, καθιστώντας την αλήθεια των πολλών υπέρτατο κοινωνικό αγαθό.

11. Έχοντας μια μακρά διαδρομή στο χώρο πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η κρίση την θεατρική πραγματικότητα στην πόλη; Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία συντηρητική πόλη;
Σίγουρα δεν είναι πόλη ερωτική. Και δεν είναι η πόλη που θα επιτρέψει “υψηλές πτήσεις “. Είναι όμως ο χώρος χιλιάδων ανθρώπων που παλεύουν, δημιουργούν και συγκρούονται με τα σχήματα του παρελθόντος. Και ναι κάποιες φορές νικούν και τότε η πόλη μας δεν φαίνεται τόσο συντηρητική.

12. Πέρα από ηθοποιός διδάσκετε και σκηνοθετείτε θέατρο σε σχολεία. Είναι εύκολη η επικοινωνία με τους σημερινούς εφήβους; Ποια ενδεχομένως εφόδια χρειάζονται για να διδάξει θέατρο σε νέους;
Αγάπη για την τέχνη του θεάτρου. Σεβασμό στους ” μαθητές “. Και σίγουρα επαφή με το καινούργιο στον χώρο, γιατί αυτή η τέχνη εξελίσσεται.

Συντελεστές:
Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης & Μαρία Λαφτσίδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Λαφτσίδου
Σκηνoγραφία-Κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Χορογραφίες: Μάριος Μιλτιάδου
Εκμάθηση Ποντιακού Χορού «Σέρρα»: Γιώργος Μηχαηλίδης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Τρύφων Κεχαγιάς
Φωτογράφος: Κώστας Αμοιρίδης
Μακιγιάζ: Ανδριάνα Δαλκυριάδου, Κατερίνα Μαλαχιά, Δανάη Μωρογιάννη,
Μαρία Ζακιράκη
Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Μαυρίδης
Ηχογραφήσεις: Μάριος Αποστολακούλης/Grey Studios
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Πασχάλης Αραμπατζής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Γεωργαντά
Βοηθοί Σκηνογράφου: Αθηνά Μπατσίλα, Σπυριδούλα Λιαρατσίκα
Βοηθοί Φωτογράφου: Πένυ Σολωμού, Αλίκη Πασιαλή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δάγκαλης, Νίκος
Τσολερίδης, Σταμάτης Στάμογλου, Ανδρέας Μαυρίδης, Μιχάλης Δαρνάκης

Πληροφορίες – Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων εδώ

cityculture.gr/  γράφει η Μαρία Ανθίδου