Στέργιος Σαραγιώτης (σκηνοθέτης)

Written by

Με αφορμή την θεατρική παράσταση “Ταρτούφος” , που ανεβαίνει στο θεάτρο Κολοσσαίον από τις 28 Απριλίου, ο Στέργιος Σαραγιώτης σκηνοθέτης της παράστασης και μέλος της ομάδας “Δρυάδες” μίλησε στην Ιωάννα Λιούτσια και το thessaloniki-portal.gr

Ποια είναι η υπόθεση του εμβληματικότερου- ίσως- έργου του Μολιέρου, του “Ταρτούφου”;  Ο μοχθηρός και υποκριτής Ταρτούφος παρουσιάζοντας ένα ταπεινό και ευυπόληπτο πρόσωπο εισβάλει στο αξιοπρεπές σπίτι της οικογένειας του εύπιστουΟργκόν, προσπαθώντας να κατακτήσει την περιουσία του και να τους καταστρέψει.Πλανεύει και εξαπατά τον αφέντη του και χωρίς κανέναν ενδοιασμό προσπαθεί να ξελογιάσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί την κόρη του.

Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά το έργο; Τι το νεωτεριστικό έχει το δικό σας ανέβασμα σε σχέση με προηγούμενες παραστάσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δημοφιλές κι επομένως, πολυπαιγμένο έργο; Σκοπός μου ήταν να δοθεί μια διαφορετική ματιά σε μια εποχή που δεν την έχουμε ζήσει, αλλά έχει αναπαρασταθεί αρκετές φορές. Θέλοντας λοιπόν να αναδείξουμε την διαχρονική αξία του «Ταρτούφου», κρατήσαμε έντονο τον χαρακτήρα της εποχής στα σκηνικά, στα κοστούμια και στη μουσική, ενώ παράλληλα ο λόγος των ηθοποιών έγινε πιο άμεσος. Φυσικά, ο λόγος παρέμεινε έμμετρος σε αρκετά μεγάλο μέρος του έργου αν και διανθίστηκε με στοιχεία χιούμορ και έκπληξης.

Αφορά, πιστεύετε, ένα έργο σαν αυτό, που γράφτηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1664, το σημερινό κοινό; Ποιος είναι ο σημερινός “Ταρτούφος” ; Ο Μολιέρος μέσα από το έργο του «Ταρτούφος», προβάλλει ως βασικό πρωταγωνιστή έναν θρησκόληπτο άνθρωπο, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένας απατεώνας που επιδιώκει δύναμη… Σε κάθε εποχή, όπως και στην σημερινή, υπάρχουν τέτοια άτομα που επικαλούμενα στην πραγματικότητα μια ψευτοηθική, επιδιώκουν τελικά μόνο την δύναμη και την εξουσία… Θεωρώ πως το έργο θα είναι πάντα επίκαιρο. Όσο για το ποιος είναι ο σημερινός Ταρτούφος, η απάντηση για τον καθένα μας είναι ξεχωριστή, διότι όλοι έχουμε κατά καιρούς επιτρέψει σε διάφορους Ταρτούφους να μας χειραγωγήσουν και εθελοτυφλήσαμε στις προειδοποιήσεις αγαπημένων μας προσώπων για αυτούς. Φυσικά πάντοτε πέφτουν οι μάσκες…
Ποιο ήταν το προσωπικό σας κίνητρο και επιλέξατε να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο; Τι σας ώθησε; Το κίνητρό μου ήταν η ιστορία που φέρει το έργο. Συλλέγοντας πληροφορίες από το έργο του CarloGoldoni «Μολιέρος» καθώς και από άλλα βιβλία που μιλούσαν για τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα της Γαλλίας, κατανόησα βαθύτερα τις δυσκολίες που είχε ο στο ανέβασμα αυτής της παράστασης. Το 1664, παίχτηκαν μόνο οι τρεις πρώτες πράξεις του έργου και η αντίδραση των ευγενών ήταν τόσο μεγάλη που επέφερε την πρώτη απαγόρευση του έργου. Όλα αυτά, ήταν ο λόγοι που με ώθησαν να ανεβάσω αυτό το έργο.

Πείτε μας δυο λόγια για την θεατρική ομάδα σας, τις “Δρυάδες”. Οι «Δρυάδες» είναι μία νεοσύστατη θεατρική ομάδα. Αποτελείται από νέα πρόσωπα, γεμάτα όρεξη και αγάπη για δημιουργία. Στόχος της ομάδας είναι να συνεχίσει να αναδεικνύει έργα μεγάλων και διαχρονικών πια συγγραφέων, καθώς και νέων σύγχρονών μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, καταθέτοντάς σας τα ονόματά τους.

Μετάφραση: Φώτης Σπύρος
Σκηνικά – Κοστούμια: Χαρά Τσουβαλά
Σύνθεση-Ενορχήστρωση μουσικής: Γιώργος Χανός
Παίζουν: Δημήτρης Ελιάς , Κλαίρη Τσακίρη, Στέργιος Σαραγιώτης, Έλλη Πράντζου, Κατερίνα Αγγελίτσα , Αντώνης Βελλερεφόντης, Χρήστος Λοΐζος, Θοδωρής Κασαπίδης, Αλεξάνδρα Μούρκου, Γεώργιος Σπανός
Διεύθυνση marketing: Κώστας Κυριακίδης, Χρήστος Κορελίδης, Μπάμπης Βελέντζας