Τα αγαπημένη μου μέρα στη Νέα Σμύρνη

Written by

Η Νέα Σμύρνη είναι η αγαπημένη μου περιοχή, τη θεωρώ μία από τις πιο πλούσιες και πιο ολοκληρωμένες περιοχές ολόκληρης της Αθήνας, ακόμα και της Ελλάδας. Είναι μία περιοχή στην οποία μπορείς να ασχοληθείς με τα πάντα: έχει από εξαιρετικά μαγαζιά για φαγητό, μέχρι όμορφες πλατείες με σημαντικά μνημεία, από άλση για άθληση μέχρι βιβλιοπωλεία και υπέροχες εκκλησίες.

Η Νέα Σμύρνη είναι μία περιοχή με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού κατοικήθηκε από Μικρασιάτες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Πλέον, θεωρείται –και δικαίως- μία περιοχή-κόσμημα των Νοτίων προαστίων, με πολλά αξιόλογα μέρη για ανθρώπους με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Δεν μπορώ να κρύψω τη μεγάλη μου αγάπη για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό, διότι θεωρώ πως είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός πολλών πραγμάτων: είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη ζωή, είναι μία περιοχή που φωνάζει και βρίθει από ανθρώπινη ύπαρξη. Στην πλατεία Νέας Σμύρνης συναντάς ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε ενδιαφέροντος, διότι η περιοχή αυτή αγκαλιάζει τα ενδιαφέροντα του κάθε ανθρώπου.

Συγκεντρώνω τα τρία αγαπημένα μου μέρη στη Νέα Σμύρνη-φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του αγαπημένα.

  • Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης: Η δική μου αγαπημένη πλατεία στη Νέα Σμύρνη, αν και οι περισσότεροι ψηφίζουν Πλατεία Νέας Σμύρνης, επειδή βρίθει μαγαζιών και εστιατορίων. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να περπατάω στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή έχει περισσότερη ησυχία και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, διότι στην πλατεία υπάρχουν προτομές διάφορων προσωπικοτήτων. Οι προτομές περιλαμβάνουν προσωπικότητες όπως εκείνες του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, του διαπρεπούς φιλοσόφου Ιωάννη Συκουτρή, του Αμερικανού διπλωμάτη, φιλέλληνα και ποιητή Γεωργίου Χόρτον, του γιατρού-συγγραφέα Δημήτρη Αριγένη, του διαπρεπούς φυσικού Μιχαήλ Αναστασιάδη και του γιατρού και λογοτέχνη Στέλιου Σπεράντζα. Το μνημείο όμως που συγκεντρώνει την προσοχή και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα της περιοχής, είναι ο τεράστιος ανδριάντας του εθνομάρτυρα/μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης. Διαπρεπής κληρικός ο οποίος διακρίθηκε της προσπάθειας για την απελευθέρωση του αλύτρωτου ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το βράδυ της 27 Αυγούστου 1922, ημέρα κατάληψης της Σμύρνης από τα Κεμαλικά στρατεύματα, βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο τούρκος διοικητής Νουρεντίν Μπέης. Παρά τον τραγικό του θάνατο δεν ολιγοψύχησε και ανακηρύχθηκε άγιος του 1939. Το τεράστιο γλυπτό του Θανάση  Απάρτη, τον αναπαριστά με σηκωμένα τα χέρια σε στάση ευλογίας και καλωσορίσματος στην περιοχή της Νέας Σμύρνης από τη Λεωφόρο Συγγρού.
  • Εστία Νέας Σμύρνης: Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, ένα σπουδαίο κτήριο με ιστορική σημασία και εμφάνιση υψηλής αισθητικής. Στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου 11, το πελώριο κτήριο της Νέας Σμύρνης, η Εστία, αγωνίζεται για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  των προσφύγων της Σμύρνης και ολόκληρης της ιστορίας της Μικρασίας. Η Εστία ιδρύθηκε το 1930 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κτήρια της Αθήνας.
  • Άλσος Νέας Σμύρνης: Δεν μπορώ να περιγράψω με λίγα λόγια την αγάπη μου για αυτό το μέρος-θησαυρό. Είναι το κόσμημα της Νέας Σμύρνης, η απόλυτη ευκαιρία άθλησης για κάθε φίλο της γυμναστικής, ένας πνεύμονας πρασίνου σε μία αστικοποιημένη κοινωνία, η οποία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον. Με έκταση 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Άλσος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα άλση ολόκληρης της Αττικής και είναι το καταλληλότερο μέρος για τζόκινγκ, αργό ή γρήγορο περπάτημα, πικ νικ ή απλώς για ένα μικρό διάλειμμα χαλάρωσης από την κουραστική καθημερινότητα. Κάθε άνθρωπος που γυμνάζεται, πρέπει να αθληθεί έστω και λίγες φορές στο άλσος, η επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον είναι ανυπέρβλητη.

Τα τρία αγαπημένα μου μέρα στη Νέα Σμύρνη είναι αυτά. Τα δικά σου ποια είναι;

cityculture.gr/ γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη