Τα αρχαία ελληνικά δεν θα εξετάζονται πια στο γυμνάσιο»

Written by

Το νέο πρόγραμμα του γυμνασίου προβλέπει την απουσία των αρχαίων ελληνικών από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου. Και; Γιατί έχει προκληθεί τόση συζήτηση και τόση φασαρία; Το θέμα μας είναι αν θα εξετάζονται τα αρχαία; Και όχι το γιατί διδάσκονται έτσι;

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν μαθαίνουν τίποτα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και γα τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Κανείς δεν τους απαντά στο ερώτημα «γιατί τα μαθαίνουμε;» και κανείς δεν τους βοηθά να τα αγαπήσει. Καλούνται λοιπόν να αποστηθίσουν καταλόγους ουσιαστικών και ρημάτων, χωρίς ουσία και νόημα. Μόνο κάποιους πεταμένους τύπους. Τα κείμενα που διαβάζουν δεν είναι παρά ελάχιστες παράγραφοι από συγγραφείς τις αρχαιότητας και η δουλειά τους είναι να μάθουν τη μετάφραση και να απαντήσουν σε μερικές ερμηνευτικές ερωτήσεις. Καμία δημιουργικότητα.
arΌσον αφορά τώρα το φλέγον ζήτημα των εξετάσεων κατ’ εμέ είναι καλύτερο το ότι δεν εξετάζονται, διότι οι μαθητές όταν πλησιάζει ο καιρός κάνουν εντατικά μαθήματα, αποστηθίζουν τα λεγόμενα sos, τα γράφουν στις εξετάσεις και όταν βγουν από την αίθουσα τα έχουν ξεχάσει όλα!
Επομένως, αυτό που θα βοηθούσε στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι η εξέταση ή μη των αρχαίων ελληνικών, αλλά η ριζική αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας τους. Θα ήταν ίσως προτιμότερο οι μαθητές και οι μαθήτριες να μαθαίνουν να διαβάζουν τα αρχαία ελληνικά κείμενα κι όχι να αποστηθίζουν το λύω. Μέσω της ανάγνωσης των κειμένων θα έρχονται σε επαφή με τους ρηματικούς και ονοματικούς τύπους, θα τους μαθαίνουν και θα τους κατανοούν καλύτερα. Τέλος, με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν όλους τους μεγάλους συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας και θα αποκτούν γνώσεις πάνω στη φιλοσοφία, τη ρητορική, την ιστοριογραφία κ.α.

cityculture.gr/ γράφει η Χριστίνα Ραφτοπούλου