Τα μυστικά του δάσους / Into the Woods (2014)

Written by

Σκηνοθεσία: Rob Marshall

Hθοποιοί:  Meryl Streep, Johnny Depp, Anna Kendrick, Emily Blunt, Lucy Punch, Lilla Crawford, Daniel Huttlestone, James Corden

Διάρκεια: 125 λεπτά

Πρόκειται για ένα μείγμα από τα γνωστά και αγαπημένα παραμύθια των αδερφών Γκριμ: Μία μάγισσα επιχειρεί να διδάξει κάποια σημαντικά μαθήματα ζωής σε διάφορους χαρακτήρες παιδικών παραμυθιών όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ραπουζέλ, η Σταχτοπούτα και πολλοί άλλοι. Αποτελεί διασκευή ενός από τα πολυαγαπημένα μιούζικαλ του πατριάρχη του είδους Στίβεν Σόντχαϊμ («West Side Story», «Dick Tracy») του Broadway.

Όχι μην ανησυχείτε δεν είναι ένα ακόμη μελό παραμυθάκι της Disney!

Eυτυχώς, του λείπουν εκείνα τα στοιχεία που θυμίζουν Disneoπαραμύθι, και περιέχει άλλα, πιο μοντέρνα στοιχεία (βλ. ο γόης πρίγκιπας που ξενοκοιτάει(πολύ!) και απιστία μέσα στο παντρεμένο ζεύγος). Eίναι σκοτεινό, τολμηρό, έχει και μαύρο χιούμορ, και μας αρέσει!

Σε σκηνοθεσία Rob Marshall -ο κύριος αυτός σκηνοθέτησε εκτός από τα χλυαρά “Nine”, “Αναμνήσεις μιας Γκέισας” και το αριστουργηματικό , οσκαρικό Chicago του οποίου ακόμη δεν έχουμε χορτάσει να βλέπουμε την καταπληκτική σκηνή από άποψη χορογραφίας, ερμηνειών, τα πάντα, με το κομμάτι “Ηe had it Coming”, το Ιnto the Woods ξεχωρίζει σε αρτιότητα και ποιότητα. Η πλοκή κυλά ομαλά εκτός από κάπου προς το τέλος της τρίτης πράξης όπου φαίνεται να χάνει το ζωντανό ρυθμό που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δημιουργήσει και να χάνεται σε ένα μονότονο δρομάκι. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία προχωρά και το μουσικό κομμάτι που περιλαμβάνει καλογραμμένα τραγούδια με ευρηματικούς στίχους και βοηθάει στην εξέλιξη της πλοκής. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις εξαίσιες σκηνογραφία και ενδυματολογία που δίνουν το δικό τους ρεσιτάλ ερμηνείας.

Ξεχωρίζουμε και το εξαιρετικό καστ. Ένα cast φουλ από μεγάλα ονόματα: Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt. Ο καθένας τους ξεχωριστά μας εκπλήσσει στο δικό του κομμάτι (ο Depp δυστυχώς περνά σχεδόν απαρατήρητος αφού η εμφάνισή του διαρκεί το πολύ 5 λεπτά!) και ειδικά οι μικρές ηλικίες -βλ. Τζακ που τον υποδύεται το αγοράκι-αστέρι από τους “Άθλιους” Daniel Huttlestone, και την Κοκκινοσκουφίτσα που η Lilla Crawford της δίνει τσαχπινιά και μια φωνή καμπάνα. Η Meryl Streep φαίνεται να το διασκεδάζει απίστευτα ως η κακιά μάγισσα με τα μπλε μαλλιά- πιο πολύ και από όταν χοροπηδούσε πάνω σε κρεβάτια στο “Mamma Mia”, η Emily Blunt ως η ταπεινή φουρνάρισσα δίνει  κωμική νότα και  μελωδική φωνή στον χαρακτήρα της και με τον σεναριακό της σύζυγο James Corden, δημιουργούν πολύ καλή χημεία. Η “Pitch Perfect” Anna Kendrick μας αφήνει με μια αρκετά ευχάριστη γεύση με το αθώο της ύφος που ταιριάζει απόλυτα στην αντίστοιχα αθώα Σταχτοπούτα.

Οι παραμυθένιοι χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βάθη του δάσους. Ενδοιασμοί, πάθη, αχαριστία, εντιμότητα, συγκρούονται με τους χαρακτήρες ανάμεσα στα δέντρα. Μαζί τους και ο θεατής  καλείται να προβληματιστεί και να λάβει το ηθικό δίδαγμα που όλα τα παραμύθια γεννούν.

To Into the woods είναι γεμάτο σπιρτάδα και είναι ότι πρέπει για τις ημέρες των γιορτών (άσχετα που σιγά σιγά τελειώνουν…)

Που τη βλέπω;: Στους κινηματογράφους Βακούρα, Ster Cinemas, Πλατεία Odeon, Village cinemas

Γράφει η Παρασκευή Γιουβανάκη