Τα όρια στις σχέσεις μας είναι σαν τα σήματα στους δρόμους.

Written by

Τα όρια στις σχέσεις μας είναι σαν τα σήματα στους δρόμους. Πολλές φορές είναι σπαστικά αλλά είναι απαραίτητα για τη σωστή κίνηση. Η τήρησή τους αποτρέπει τα ατυχήματα και σώζει ζωές. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας αν και είναι ιδιαίτερα απαιτητικός είναι απαραίτητος για εμάς.

Restrictions-applyΚαι τι σημαίνει αυτό άραγε; Οι ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν με την ροή των δρόμων. Ζωές διασταυρώνονται, προσπερνά η μία την άλλη, συμπορεύονται, απομακρύνονται έρχονται η μία κοντά στην άλλη, περνάει η μία πάνω από την άλλη σαν αερογέφυρα-δίχως οποιαδήποτε επαφή-.

Το περίφημο «παν μέτρον άριστον» που μας μάθαιναν με τόση θέρμη στο σχολείο, ήταν πιο σημαντικό από όσο φανταζόμασταν. Πρώτον, οι αγαπητοί αρχαίοι ήταν πολύ μπροστά για να έχουν αντιληφθεί την σημασία του μέτρου και πως αυτό ρυθμίζει την ζωή μας και δεύτερον, γιατί όντας έξω από τον κόσμο δεν φανταζόμασταν πόση αμετροέπεια και αναρχία υπάρχει. Όλοι παλεύουν για την εξισορρόπηση της ζωής τους, να φέρουν τα πλάνα τους σε μια αρμονία. Στην ουσία το συγκεκριμένο ρητό ήταν η υπενθύμιση για τους ίδιου στους αρχαίους ώστε να μην λησμονούν την επίτευξη του μέτρου.

Να ξεκαθαρίσουμε πως μερικά πράγματα δε σηκώνουν το μέτρο όπως ο έρωτας που εκ φύσεως είναι άμετρος, θυελλώδης, ταραχώδης.

Όμως οι σχέσεις μας είναι κάτι διαφορετικό.

2000px-Speed_limit_80_sign.svg

Οφείλουμε να βάζουμε όρια στους άλλους ανθρώπους. Και μάλιστα όσο περισσότερο τους αγαπάμε τόσο χρειάζεται να υπάρχουν κάποια στεγανά.
Να ξέρει ο καθένας δηλαδή μέχρι ποιο σημείο μπορεί να μας πιέσει, μπορεί να καταπατήσει τα όριά μας, μέσα στα πλαίσια της αγάπης.
Και εδώ κρύβεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
Σε αυτούς που μας είναι άγνωστοι, έχοντας τυπικές σχέσεις τα όρια μπαίνουν με ευκολία. Το πρόβλημα όμως ξεκινά με αυτούς που αγαπάμε και δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι» σε όσα μας ζητάνε. Αυτή η αυταπάρνηση στο όνομα της αγάπης δημιουργεί το πρόβλημα. Πώς να αρνηθείς εκείνο που ξέρεις πως είναι για το καλό σου αλλά μπορεί να στενοχωρήσει τον αγαπημένο σου άνθρωπο;

ggΌταν αγαπάς δε μπαίνουν όρια. Και το πράγμα χοντραίνει, αφού δε μπορείς να πεις όχι πρέπει να βάζεις όρια στον εαυτό σου-που δε μπορείς να βάλεις-. Να μη στεναχωριέσαι παραπάνω από αυτό που πρέπει, να μην αφήνεις την λύπη να επικρατεί μέσα σου, να μην ταράζεσαι, να μην παίρνεις σοβαρά όσα ακούς.
Γίνεται αυτό όμως;

Όλα τα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει έλεγχος του εαυτού μας. Και όταν συμβαίνει αυτό μπορούμε να ελέγχουμε μέσα από τον εαυτό μας τα όχι που θα πούμε. Τις παραχωρήσεις που θα κάνουμε, το πόσο θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσει η συμπεριφορά του άλλου. Θα δείξουμε τις πινακίδες με τα στοπ.

Και τότε συμβαίνει κάτι μαγικό. Τα όρια που μπαίνουν κάνουν τους άλλους να νιώθουν ασφάλεια, ακριβώς όπως μπροστά στο κόκκινο φανάρι που εφόσον είσαι σταματημένος, γνωρίζεις πως ατύχημα θα συμβεί μόνο αν είσαι τρελός να παραβιάσεις τον σηματοδότη. Όταν οι άλλοι έχουν καταλάβει τι μας ενοχλεί, επειδή και αυτοί μας αγαπάνε ή θέλουν την επαφή μαζί μας, το σέβονται.

asaΑυτό που δε μάθαμε καλά είναι πως η αγάπη για να είναι υγιής πρέπει να μην είναι υπερβολική. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις ανάγκες των άλλων και να μη δεχόμαστε  οποιαδήποτε καταπίεση που λειτουργεί εις βάρος μας. Και τέλος μόνο αν έχουμε ισορροπία μέσα μας μπορούμε να είμαστε καλύτεροι στην συμπεριφορά μας.

Η εκτίμηση και ο σεβασμός αποκτώνται εφαρμόζοντάς τα, πρωτίστως στον εαυτό μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα ταξίδι που μόνο όταν ακολουθούμε την ειδική σήμανση του εαυτού μας και την φωνή μέσα μας γίνεται όμορφο!

cityculture.gr / Ντίνα Γιαννουπλάκη   Φιλόλογος-ιστορικός

αφιερωμένο σε όλους εσάς!