Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ)

Written by

Εντελώς απρογραμμάτιστα πριν μερικές μέρες βρέθηκα στην είσοδο του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Προβλήτα Α’ στο Λιμάνι. Από έξω το Μουσείο θα έλεγα ότι είναι διακριτικό, μέσα όμως είναι ένα πραγματικό διαμάντι.

Με τράβηξε περισσότερο το όνομα της έκθεσης, Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος, και αποφάσισα να την επισκεφτώ. Οι αρχικές πληροφορίες είναι κατατοπιστικότατες και διαφωτιστικές. Για παράδειγμα πληροφορούμαστε ότι «ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός χορηγείται σε χιλιάδες ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδα, επιτυγχάνοντας θεραπεία σε 7 από τις 10 περιπτώσεις ασθενών». Ή ότι «ένα κινητό τηλέφωνο περιέχει περίπου 25 μέταλλα, μεταξύ των οποίων χρυσός, άργυρος, χαλκός, νικέλιο και σπάνιες γαίες».

Ο τρόπος έκθεσης των ορυκτών στις προθήκες εντυπωσιακά παραστατικός και εκπαιδευτικός. Τα ακατέργαστα πετρώματα στέκονται δίπλα στα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούνται. Τηλέφωνο, απορρυπαντικά, γλυπτά, κοσμήματα, τσιμέντο, τακάκια αυτοκινήτου και αντηλιακά, μεταξύ άλλων. Υπάρχει ειδική προθήκη στην οποία σημειώνονται όλα τα στάδια παραγωγής του τσιμέντου, με τις πρώτες ύλες σε φυσική μορφή. Επιπλέον δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ημιπολύτιμες πέτρες και τα απολιθώματα, ακατέργαστα και σε κοσμήματα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το διαδραστικό έκθεμα με τις πληροφορίες για τα μέταλλα που υπάρχουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα και την χρησιμότητά τους για αυτό.

Το Μουσείο, που τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σύμπραξη με το Δήμο, με κράτησε πολύ περισσότερη ώρα από όση υπολόγιζα. Τα εκθέματά του προέρχονται από τις ήδη υπάρχουσες πλούσιες συλλογές του Πανεπιστημίου, οι οποίες στο μέλλον θα παρουσιάζονται θεματικά σε περιοδικές εκθέσεις. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν τον φετινό Μάιο με την έκθεση Το Δεινοθήριο της Λέσβου, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η έκθεση Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου και η είσοδος είναι δωρεάν. Ο εκπαιδευτικός σκοπός της επιτελείται με επισκέψεις σχολείων, κατόπιν ραντεβού, στις οποίες τα παιδιά παρακολουθούν ειδική ξενάγηση. Στο βάθος υπάρχει αίθουσα προβολή βιντεοταινίας που δείχνει την εξέλιξη της αξιοποίησης των ορυκτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες διαλέξεις σχετικά με τη θεματική της παρούσας έκθεσης, όπως η επικείμενη στις 11 Δεκεμβρίου με θέμα «Παραγωγή Τσιμέντου – Πρώτες Ύλες – Κυκλική Οικονομία» και ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Νικολάου, Διευθυντή του εργοστασίου Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Σας προτρέπω να επισκεφτείτε το Μουσείο και την τρέχουσα έκθεσή του, και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας για τις εκάστοτε μελλοντικές περιοδικές του εκθέσεις και εκδηλώσεις.