Τέλος στην πώληση ρούχων από μαλλί ανκορά βάζει o ισπανικός κολοσσός Inditex

Written by

Τέλος στην πώληση ρούχων από μαλλί ανκορά έχει βάλει ο ισπανικός κολοσσός της κλωστοϋφαντουργίας Inditex, γνωστός κυρίως από τα καταστήματα Zara. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η απόφαση σχετίζεται με την κακομεταχείριση των κουνελιών Αγκύρας (από τη γούνα των οποίων κατασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο ύφασμα) στην Κίνα.

Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, παρούσα σε 88 χώρες μέσω από οκτώ γνωστές μάρκες (Zara, Bershka, Stradivarius, MassimoDutti, κ.λπ.), η πώληση των προϊόντων αυτών έχει σταματήσει από πέρσι.

«Εχουμε αποσύρει από τα καταστήματα τα είδη από ανκορά, τα οποία περιλαμβάνονταν κυρίως στις κολεξιόν φθινόπωρο – χειμώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Inditex.

Η απόφαση έπεται μία μεγάλης εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013 από την αμερικανική οργάνωση προστασίας ζώων Peta και καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες παράγεται το συγκεκριμένο ύφασμα. Μέλη της οργάνωσης στην Ασία υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους βίντεο από φάρμες, όπου τα ζώα γδέρνονται ζωντανά, ουρλιάζοντας από τον πόνο. Ειδικότερα ανκορά ονομάζεται το ύφασμα το οποίο κατασκευάζεται από τη «μεταξένια» γούνα συγκεκριμένων ζώων – κατσίκες, γάτες και κουνέλια, όλα Αγκύρας.

Σύμφωνα με την Peta ωστόσο, σχεδόν το 90% του μαλλιού προέρχεται από κουνέλια στην Κίνα, όπου οι κανόνες σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων είναι ανύπαρκτοι.

Info : Παράγεται από το κούρεμα ή την ολοκληρωτική αποτρίχωση του κουνελιού ανγκορά. Εκτρέφεται κυρίως στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Το φυσικό του περιβάλλον είναι η Τουρκία και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το κουνέλι ανγκορά έφερε στην κεντρική Ευρώπη η Γαλλία το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Το μαλλί ανγκορά αποτελεί μία από τις πιο λεπτές ίνες υφάσματος που υπάρχουν – είναι απαλό, ελαφρύ, ζεστό και σχετικά μακρύ.

 γράφει η Κεφαλα Φαίη