Θεοδοσία Κωνσταντινίδου : μας συστήνει με το Κοινωνικό Εργαστήρι «Κήπος»

Written by

Η κ. Θεοδοσία Κωσταντινίδου μας μιλάει για το όραμα της για μια καλύτερη παιδεία, για την ανάγκη που υπάρχει, να αποτινάξουμε τα στερεοτυπικά πρότυπα διδασκαλίας αλλά και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με άμεση διάδραση του  διδάσκοντα και του διδασκόμενου. Μέσα από τα λόγια μας συστήνει με το Κοινωνικό Εργαστήρι «Κήπος», το οποίο από τον Ιανουάριο ξεκινάει τον κύκλο σεμιναρίων του.

Μιλήστε μου για το ταξίδι που σας έφερε εδώ που βρίσκεστε, ποια εσωτερική ανάγκη σας οδήγησε στην πραγματοποίηση αυτής της ιδέας; Από το 1982 δίδαξα σε τεχνικά λύκεια, γενικά λύκεια, γυμνάσια, φροντιστήρια, μεταλυκειακά κέντρα, σε δημόσιες και ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές. Σε όλη την επαγγελματική μου πορεία δεν σταμάτησα να εκπαιδεύομαι. Ήμουν ένα τυπικό παράδειγμα ανθρώπου που ακολουθώντας τη δια βίου μάθηση, κέρδισε περισσότερα πράγματα, απ’ ότι κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών. Τα σχεδόν τριάντα χρόνια διδασκαλίας και δραστηριοποίησής μου σε όλα τα είδη της εκπαίδευσης και σε όλων των τύπων τα εκπαιδευτικά προγράμματα με βοήθησαν  να καταλάβω ότι η ‘’καθ’έδρας’’ διδασκαλία, που δεν επικεντρώνεται στην κινητοποίηση του εκπαιδευόμενου, που δεν τον αφήνει να τα ‘’λέει αυτός’’ και όχι ο καθηγητής, δεν αποδίδει καρπούς. Αντίθετα, όπου η συμμετοχή ήταν εξασφαλισμένη κι ο διάλογος άμεσος και ελεύθερος τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Αυτή την εκπαίδευση ονειρεύομαι και  αυτή την εμπειρία θέλω να μεταφέρω μέσα απ’ τον ‘’ΚΗΠΟ’’.

H θεματολογία των σεμιναρίων σας είναι το αντίθετο από τετριμμένη, νιώθατε πως υπάρχει κορεσμός απόψεων και θέσεων ή βρήκατε να υπάρχει έλλειψη μιας πιο ουσιαστικής παιδείας; Πιστεύω στην αναγκαιότητα μιας κοινωνικής παιδείας που δίνει στηρίγματα και εργαλεία για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε τα συγκεκριμένα σεμινάρια. Δεν αποτελούν διαλέξεις θεωρητικού χαρακτήρα αλλά πρόκληση για συζήτηση που θα οδηγήσει σε στάση ζωής. Eνδεικτικά, αναφέρω κάποιους τίτλους: «Η πρόκληση της άμεσης Δημοκρατίας», «Από την αυτοκρατορία στο κράτος». Πως έγινε η επιλογή των θεματικών; Η επιλογή έγινε, όπως γίνεται πάντα, όταν δημιουργείται ένα καινούριο σχήμα. Μέσα από κοινές απόψεις και προβληματισμούς. Καθένας έφερε στον ‘’ΚΗΠΟ’’ το επιστημονικό του αντικείμενο με διάθεση να το προσαρμόσει στον κοινό άξονα της βιωματικής συμμετοχής και του διαλόγου.

Πότε ξεκινούν οι κύκλοι σεμιναρίων; 17 Δεκεμβρίου ξεκίνησε  η συγκρότηση των ομάδων. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Οι συνεργάτες σας και δάσκαλοι των σεμιναρίων προέρχονται από σχετικούς κλάδους; Mε τι τρόπο θα πραγματοποιείται το μάθημα; Ναι. Έχουμε μάλιστα διαπιστώσει ότι ο ένας είναι απαραίτητος στον άλλο. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε τμήματα το πολύ 12 ατόμων. Ο βασικός στόχος του εκπαιδευτή είναι εισάγοντας το θέμα να προκαλέσει το διάλογο και τη συμμετοχή. Για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα χρησιμοποιούνται διάφορες βιωματικές τεχνικές σε συνδυασμό με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας όπως για παράδειγμα, διαδραστικοί πίνακες, προτζέκτορες ενώ παράλληλα πολλά μαθήματα θα διεξαχθούν ‘’επί του πεδίου’’ μέσω διαφόρων επισκέψεων σε ανάλογους χώρους.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν υπό τη στέγη του πολυχώρου design apoDec. Πως προέκυψε η συνεργασία; Μια θαυμάσια τύχη μας οδήγησε στη γνωριμία με το apodec, όπου διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια απόψεων. Από την πρώτη στιγμή εκτιμήσαμε την αισθητική και την πρωτοποριακή αντίληψη της ομάδας design Apodec για την πόλη μας.

 

H  συζήτηση μας με την κ.Θεοδοσία έληξε αισίως, ενώ κανονίσαμε να τα ξαναπούμε μόλις τα σεμινάρια θα είχαν πάρει το δρόμο τους. Δυο μήνες μετά, λοιπόν βρεθήκαμε…

 

Σε αυτή τη φάση των μαθημάτων, πως βλέπετε να κινούνται τα πράγματα; Τα μαθήματα πλαισιώθηκαν από πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, οι οποίοι έφεραν μαζί τους πολύ σημαντικές ικανότητες, γνώσεις, απόψεις. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα σεμινάρια: Δημιουργικής γραφής, Απλά μαθήματα για τον Αριστοτέλη, Κάνε μια ταινία μικρού μήκους, Μύθος- ιστορία- ιδεολογία. Η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση τουλάχιστον σε ότι αφορά εμάς του «κήπου» είναι εξαιρετική. Μπορώ να πω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι και από την πλευρά των μαθητών μας εισπράττουμε μια αντίστοιχη στάση.

Oι προσδοκίες σας, όσον αφορά στη διδακτική ύλη των σεμιναρίων, είναι καλυμμένες; Σας απευθύνομαι ως Θεοδοσία και όχι ως υπεύθυνη του εργαστηρίου Κήπος. Νομίζω ότι τα πράγματα προχωρούν «κατ ευχήν»  πάντα όμως κάτι ακόμα θέλουμε να προσθέσουμε και να συμπληρώσουμε. Ο χρόνος δε φτάνει, δε πειράζει, τα σεμινάρια θα συνεχίζονται και σε δεύτερο επίπεδο.

Θα γίνουν  νέες προσθήκες τμημάτων; Αν όχι, αναφέρετε μου εν συντομία τα ήδη υπάρχοντα. Το σεμινάριο της δημιουργικής γραφής θα ξεκινήσει νέο κύκλο οκτώ συναντήσεων από τον Απρίλιο, τα υπόλοιπα συνεχίζονται περίπου έως τον Ιούνιο και θα ξεκινήσουν καινούρια σεμινάρια για τον κινηματογράφο, Δημοκρατία και Διαδίκτυο, Γαλλικά, Ιταλικά (που θα αφορούν τα ταξίδια και τον τουρισμό) , stand-up comedy,  στήσιμο θεατρικής ομάδας. Και βέβαια πάντα οι «Τετάρτες στον Κήπο» όπως συζητήσεις για τους Ρομά της Θεσσαλονίκης, Πάθος και ανάσταση στην ορθόδοξη εκκλησία, Αυτισμός, κλπ.

Υπάρχουν οικονομικές προσφορές για άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν δυο τάξεις; Ναι, το επόμενο (δηλαδή το δεύτερο) σεμινάριο θα στοιχίζει μόνο το 50%.

Πραγματοποιήσατε τελευταία μια πολύ όμορφη εκδήλωση για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτές τις κινήσεις; Ήταν για μας μια εξαιρετική εμπειρία οι τρεις Τετάρτες για τους Εβραίους της πόλης. Θα ήθελα να πω ακόμη ένα ευχαριστώ στην κα. Έρρικα Περαχιά, Διευθύντρια του μουσείου Εβραϊκής Ιστορίας  και την κα. Νέλλη Αρούχ εκ μέρους της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Οι συναντήσεις που αφορούν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθούν με μια συνάντηση συζήτηση για το θέμα του Σιωνισμού και του Αντισημιτισμού σε σχέση με τον εθνικισμό και τον ρατσισμό στο τέλος του Απρίλη.  Επίσης όπως είπα και παραπάνω θα συνεχίσουν οι συζητήσεις σε θέματα κοινοτήτων, θρησκειών και άλλων θεμάτων της πόλης.

Το μέλλον του Κήπου; Σύμφωνα με εσάς αλλά και την υπόλοιπη ομάδα σας; Θέλουμε να γίνουμε «πολλοί». Όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν να μιλήσουν γι αυτά που ξέρουν καλά. Να διδάξουν, να συζητήσουν, να προτείνουν, να ακούσουν. Θέλουμε ο «κήπος» να είναι ένας ζωντανός χώρος άτυπης εκπαίδευσης. Ο,τι  θα ήθελε κάποιος να μάθει είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε αυτόν τον κάποιον που το ξέρει! Κι έτσι να μάθουμε κι εμείς! Όπως θα καταλάβετε είμαστε προσανατολισμένοι στη γνώση και ιδιαίτερα στη βιωματική της διάσταση.

Θα ήθελα να μου παραθέσετε ένα απόσπασμα κειμένου το οποίο σας χαρακτηρίζει, το οποίο θεωρείτε πως αξίζει να μοιραστείτε μαζί μας. Περιληπτικά, από τα ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη βιβλίο 1 & 2: Η ευτυχία είναι το τέλειο αγαθό. Η ευτυχία είναι αποτέλεσμα πράξης και ενέργειας. Η ευτυχία αποκτιέται με τη μάθηση ή με τη συνήθεια ή με την άσκηση και δεν είναι προϊόν της τύχης. Η αρετή είναι η βάση της ευτυχίας που κι αυτή αποκτιέται με τη συνήθεια και εκφράζεται με τις πράξεις μας. Οι πράξεις διαμορφώνουν τις ψυχικές μας διαθέσεις – κλίσεις. Οι αρετές δεν είναι ούτε δυνάμεις ούτε πάθη αλλά έξεις (ψυχικές διαθέσεις). Στην προσπάθεια να αποκτήσουμε την αρετή που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να κρατάμε το μέτρο δηλαδή τη περίφημη μεσότητα. Όλα τα παραπάνω ευελπιστούμε να τα εφαρμόσουμε και στη λειτουργία

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση, άλλη μια φορά.  Kι εγώ, να σαι καλά.

 

*Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του Κήπου στο Facebook :  https://www.facebook.com/kipos.seminaria