«Το δεύτερο δώρο» από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Όλα καλά» – στο θεατρο Μελινα Μερκουρη

Written by

«Το δεύτερο δώρο» από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Όλα καλά» – στο θεατρο Μελινα Μερκουρη 

Η ιστορία αυτής της θεατρικής ομάδας γονέων του Ασύλου του Παιδιού ξεκίνησε το 2009 με την παράσταση το «Ένα αστέρι δρόμος» σε κείμενο του Μπουρονίκου Γιώργου και σκηνοθεσία Αγγελικής Σαπάτρα.
Μία κωμωδία για όλη την οικογένεια που τονίζει τις αδυναμίες μας, την ψευδαίσθηση του σπουδαίου αλλά και τη χαρά που μπορεί να δώσει ακόμη και η ματαιοδοξία. Κατά βάθος, όλα είναι τόσο πολύτιμα όσο κατάφεραν να μας κάνουν να τα αγαπάμε.

«Στα χρόνια της κρίσης, αναζητώντας διεξόδους, ένας άνεργος πολιτικός μηχανικός αποφασίζει να επαναλειτουργήσει μία παλιά ταβέρνα της γειτονιάς του. Μία ταβέρνα με ιστορία και μνήμες από τα παιδικά του χρόνια. Χωρίς πολλά χρήματα και αναζητώντας προσωπικό θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες μέχρι να «σκαλώσει» σε έναν φαντασμένο μάγειρα, λάτρη του gourmet. Τα ξύλινα φθαρμένα τραπεζοκαθίσματα και τα ψητά της ώρας έρχονται να αντιμετωπίσουν την υψηλή γαστρονομία, τα αστέρια και τους επιθεωρητές της Michelin.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, το μεταλλικό στέγαστρο σπασμένο και οι επιθεωρητές γευσιγνωσίας καθοδόν. Στο ταβερνάκι επικρατεί αναστάτωση. Όλα δείχνουν να καταρρέουν. Το ρολόι γυρίζει πίσω και ξαφνικά το παρελθόν ξυπνά απροσδόκητα”…
Το «Ένα αστέρι δρόμος» μας άρεσε πολύ γιατί μας αρέσουν και οι παλιές κωμωδίες. Η ομάδα πετυχαίνει τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό της στόχο: να προσεγγίσουν τα παιδιά τον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης. Συνδύαζε νοσταλγία, ευαισθησία και πολύ χιούμορ!!.Η μάχη μεταξύ δύο κόσμων: του απλού και του διάσημου. Μας θύμισε κι όλα τα ριάλιτυ σόου Master Chef αλλά και την μεταγενέστερη από αυτή την παράσταση, δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του ant1 “Πέτα τη φριτέζα”!!.
Φέτος (29/11 έως 02/12 2018) η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Όλα καλά» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ασύλου του Παιδιού, επανήλθε με «το δεύτερο δώρο», πάλι σε κείμενο του Γιώργου Μπουρονίκου και σκηνοθεσία Αγγελικής Σαπάτρα.

Μέσα από το πρίσμα της σάτιρας ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα των παιδιών «Υπάρχει ή όχι Αι Βασίλης;». Η φαινομενικά αθώα, όμως, ερώτηση κρύβει μέσα της μία σύμπλοκη απάντηση. Τι θα κερδίζαμε, άραγε, αν με απόλυτη ευθύτητα στεκόμασταν απέναντι από το παιδί μας και του αποκαλύπταμε την αλήθεια; Μέσα από ψήγματα ικανοποίησης, πως είμαστε πάντα ειλικρινείς μαζί του, θα «δηλητηριάζαμε» τη γνωστική και κοινωνική του ανάπτυξη ακόμη κι αν πιστεύαμε πως κάνουμε το αντίθετο;

Ταυτόχρονα όμως, το έργο απαντά και σε ένα δεύτερο ερώτημα των παιδιών «Μαμά εσένα γιατί δεν σου φέρνει δώρο;». Εδώ κρύβεται «το δεύτερο δώρο». Αυτό που ποτέ δεν αποκαλύπτουμε στο παιδί. Το τέλος κάθε χρονιάς μας δίνει μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας, την αγάπη, την εξάρτηση από τους δικούς μας ανθρώπους, τη χαρά του έρωτα… .

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα σπίτι όπου ζούνε τέσσερις ανύπαντρες αδερφές, που έχουν πάψει πια να ελπίζουν σε μεγάλες αλλαγές στην ζωή τους. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς μπαίνει στο σπίτι ένας διαρρήκτης και λίγα δευτερόλεπτα μετά, μπαίνει ο Αι Βασίλης.

Η φασαρία ξυπνάει τις αδερφές που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Κρυμμένοι και οι δύο προσπαθούν ο ένας να πείσει τον άλλον να φανερωθεί. Ο διαρρήκτης είναι παράνομος και δεν μπορεί. Το ίδιο όμως πρόβλημα έχει και ο Αι Βασίλης που δεν επιτρέπεται να τον δούνε οι άνθρωποι. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν καλείται η αστυνομία και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ιδιαιτερότητες των υπολοίπων ενοίκων, το πάρτι του 5ου ορόφου αλλά και την ίδια την ύπαρξη του Αι Βασίλη. Η λογική ανατρέπεται. Υπάρχει τελικά ή όχι Αι Βασίλης; Υπάρχει δεύτερο δώρο;

Η παράσταση το “δευτερο δώρο” μας άρεσε πολύ, γελάσαμε πολύ, μικροί και μεγάλοι!! Οι γονείς-ηθοποιοί ερμήνευσαν με αξιοπρέπεια όλους τους ρόλους, αλλά μας άρεσε ιδιαίτερα η Αγγελική Μοσχανδρέου στο ρόλο της συντηρητικής μεγάλης αδελφής που μας θύμισε τους αντίστοιχους ρόλους σε κλασσικές ταινίες του Ελληνικού Παλιού Κινηματογράφου και ο Νίκος Σιαμέτης στο ρόλο του χωριάτη γαμπρού που θύμιζε πολύ τον Χατζηχρήστο στο ρόλο του Θύμιου.
Οι επαγγελματίες της παράστασης με πρώτη τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Σαπάτρα και τις ηθοποιούς-μαμάδες Ολγα-Μαρία Μασούρα και Συμεωνίδου Στέλλα έδωσαν αφιλοκερδώς δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους!!

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Όλα καλά» με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ασύλου του Παιδιού

Συντελεστές:
Κείμενο: Γιώργος Μπουρονίκος
Σκηνοθεσία: Σαπάτρα Αγγελικής

Παίζουν: Βακατάρη Νατάσα
Λίντζου Αλεξάνδρα
Μαργαρίτης Σάββας
Μασούρα Όλγα-Μαρία
Μοσχανδρέου Αγγελικής
Μπρόλιου Έφη
Μυκονιάτη Μαρία
Νταμπίζας Γιώργος
Παπαδοπούλου Ειρήνη
Παπανδρέου Μαριάννα
Παπαστεφάνου Ρωξάνη
Σειρηνάκης Μαργαρίτης
Σιαμέτης Νικόλαος
Συμεωνίδου Στέλλα
Τοκμακίδης Μιχάλης
Φλώρου Βασιλική

Σκηνικά: Κελίδου Ειρήνη
Τεχνική Υποστήριξη: Μαργαρίτης Σάββας
Ηχοληψία: Πράντζος Θεόδωρος
Μακιγιάζ: Σταματίου Μαρίθα
Μουσική: Παπαγεωργίου Σμαράγδα

cityculture.gr/ Όλα καλά / Αλεξάνδρα Τσουκάτου
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια- Μητέρα παιδιών στο Άσυλο του Παιδιού